Prinsesse Ingrid Alexandras gallamiddag:

Brøt sammen - igjen

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon med rørende tale til datteren.

RØRT: Det ble et følelsesladet øyeblikk da kronprinsesse Mette-Marit gratulerte prinsesse Ingrid Alexandra med dagen. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år fylte kronprinsesse Mette-Marit (48) og kronprins Haakons datter (48), prinsesse Ingrid Alexandra, 18 år og trådte med det inn i de voksnes rekker.

Barnas 18-årsdag er en stor dag for enhver forelder, også for kronprinsparet. Feiringen ble utsatt nesten et halvt år på grunn av pandemien, men fredag kveld kunne de endelig tale for prinsessen sin - og det foran et stjernespekket publikum.

I den rørende talen hyllet de begge to datteren sin, som nå er som voksen å regne.

STERKT ØYEBLIKK: Prinsesse Ingrid Alexandra tok til tårene da hun talte i sin egen 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer

Kronprinsen innleder med å si at de har gledet seg til å kunne feire datteren, og er glade for at dagen endelig er her.

- Du har en trygghet i deg, Ingrid, som vil være en styrke for deg hele livet.

GOD KLEM: Etter talen fikk kronprinsessen en god og varm klem av datteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GOD KLEM: Etter talen fikk kronprinsessen en god og varm klem av datteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Og så er det viktig for meg å si til deg i dag: Du har mange mennesker rundt deg som vil hjelpe og støtte deg. Du har alle oss som er glad i deg. Marius og Magnus - som alltid vil være der for deg - akkurat som du alltid vil være der for dem. Mamma - som du kan gå til når det er vanskelig, som er så flink til å lytte, sette ord på problemene og finne løsninger. Og så har du meg - og hele storfamilien din, forsikrer pappa Haakon.

BERØRT: Det er tydelig at foreldrenes tale gikk innpå Ingrid Alexandra. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL
BERØRT: Det er tydelig at foreldrenes tale gikk innpå Ingrid Alexandra. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL Vis mer

- Uendelig stolt

Kronprinsessen tar over og mimrer tilbake til 21. januar 2004.

- Den dagen du ble født for 18 år siden, kjørte pappa og meg inn fra Skaugum til Rikshospitalet. Seinere samme dag, etter en helt nydelig fødsel, kom vi hjem med det underet som er deg. I dag er du en vakker ung jente - klar til å ta sats inn i framtida. En klok ung dame, sterk og klar. Pappa og jeg er så uendelig stolt av deg og glad i deg, hyller hun datteren.

DET VAR NESTEN: På vei inn til gallamiddagen på Slottet går det nesten galt for kona til Støre, Marit Slagsvold. Video: NRK. Vis mer

Videre forteller kronprinsesse Mette-Marit at hun nå skal gå en sti mange kloke mennesker har gått før henne.

- Du skal finne din egen vei Ingrid. Ingen av oss som kjenner deg er i tvil om at du har det som trengs for å gjøre det du skal i ditt liv.

- Takknemlig

Verken mor eller far legger skjul på at de er svært stolte over 18-åringen sin.

HOLD UT: Kong Harald var i kjent stil spøkefull da han talte i barnebarnet 18-årsdag. Video: NRK. Vis mer

- Ingrid, jeg kunne ikke vært mer stolt av den jenta jeg har fått lov til å følge siden de klare brune øynene dine kikket opp på meg da du ble født. Du har alltid hatt en enorm rettferdighetssans i deg, og en styrke til å stå i ting. Du har beskytta brødrene dine med stor kraft hvis det har vært nødvendig, berømmer kronprinsessen, og legger til:

- Jeg er så takknemlig for den tilliten du viser meg, ved å dele så mye av det som skjer i livet ditt, at jeg får lov til å kjenne deg og gjengen din så godt og alt det dere står i. Mest av alt er jeg så takknemlig for alt det du lærer meg om din verden. Det blir jeg et klokere menneske av.

RØRENDE TALE: Kronprinsparet holdt tale til datteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL
RØRENDE TALE: Kronprinsparet holdt tale til datteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB / POOL Vis mer

- Kontrastfylt menneske

Kronprins Haakon forsikrer datteren om at hun ikke skal være redd for at de bekymrer seg for mye over henne, da det er jobben deres.

- Kjære Ingrid, du er et helt, kontrastfylt og herlig menneske. Husk at det er plass til alt som er deg. Både svakhet og styrke, sårbarhet og mestring. Takk for alt du er for oss. Vi er så stolte av deg og veldige glad i deg, legger han videre til.

LATTER: Humringen satt løst da Marit Tjessem fortalte om barndommen til barnebarnet. Video: NRK. Vis mer

- Noe av det vi setter pris på med deg Ingrid er all den gleden som bor i deg, og alt det livet du fyller hjemmet vårt med. Med venner, latter og høy musikk. Nå gleder vi oss til å feire deg med familie, venner, masse latter og kanskje litt høy musikk. Kjære Ingrid vår, gratulerer med dagen, sier kronprinsessen avslutningsvis.

Les talene i sin helhet her.

- Et følelsesmenneske

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller til Dagbladet at kronprinsesse Mette-Marit er et følelsesmenneske.

- Hun kjempet åpenbart med holde tilbake tårene underveis i talen. Og prinsessen, ja hun tørket tårer i takt med at morens stemme sprakk, forteller hun, og legger til:

RØRT: Kronprinsesse Mette-marit ble rørt til tårer av forfatter Lars Saabye Christensens tale til prinsesse Ingrid Alexandra torsdag 16. juni. Video: NRK Vis mer

- Vakkert og nært! Rørende, personlig og vakkert, er ord som beskriver de stolte foreldrenes tale til jubilanten.De snakket ikke bare til Ingrid, men brukte også anledningen til løfte fram hele datterens generasjon.

Kronprinsessen sa blant annet at hun noen gang vil pakke ungdommen inn i ei varm dyne, og si at alt kommer til å gå bra. Hun snakket både som mor til sin datter, men også som kronprinsesse til hele landets unge befolkning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer