«Farmen Kjendis»:

- Bruker dreping av dyr som underholdning

NOAH slakter TV 2 etter «Farmen Kjendis»-episode.

TÅREVÅTT: Det var duket for den årlige «Farmen»-slakten, og heller ikke i år klarte deltakerne å holde tårene inne. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble tårer og dramatikk i tirsdagens episode av «Farmen Kjendis» da slakteren ankom Steinsjøen gård.

Som en del av ukesoppdraget måtte forpakterne nemlig hjelpe til med å slakte en av gårdens fire griser, før den dagen etter skulle parteres.

FOBI: Det tar ikke lang tid før utfordrer på «Farmen Kjendis», Jan Tore Kjær, må møte sin største fobi. Reporter og video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

Det får dyrevernorganisasjonen NOAH til å reagere kraftig.

- Tradisjonen tro bruker TV 2 dreping av dyr som spekulativ underholdning, og på en måte som også er egnet til å senke respekten for dyr, sier Siri Martinsen, Leder i NOAH til Dagbladet.

At det slaktes dyr inne på «Farmen» er ikke noe nytt.

I fjor ble episoden der to kaniner ble avlivet møtt med kraftige reaksjoner, blant annet fra NOAH som også valgte å anmelde TV 2 for hendelsen.

- NOAH mener slik avliving av dyr for underholdning er forbudt, og vi anmeldte derfor kanin-avliving i en tidligere sesong. Dessverre ble den saken henlagt, forteller Martinsen og legger til:

NYTT: «Farmen Kjendis» og «Torpet» er godt i gang, og det har allerede rukket å skje noe som aldri før har skjedd i programmet. Video: Tv 2 Vis mer

- Vi mener man her har skapt et enormt smutthull for at TV-produksjoner kan komme unna med å bryte loven, bare de fremstiller lovbruddet uklart nok på skjermen. Vi har derfor tatt saken videre med Mattilsynet og Økokrim.

NOAH er ikke alene om å reagere på tirsdagens slakteepisode. Også flere av deltakerne inne på «Farmen»-gården er usikre på om de synes det er nødvendig å ha med.

Da Dagbladet snakket med Christopher Mørch Husby (33) i forbindelse med tirsdagens episode kunne han fortelle at hendelsen var «ekkel».

GRÅTKVALT: Ingrid Vik Lysne tar til tårene når noen bestemmer seg for å prøve å sabotere ukesoppdraget på «Farmen kjendis». Video: TV 2 / Rød løper. Vis mer

- Jeg opplevde det som litt grotesk. Jeg vet jo at denne måten å gjøre det på var den måten man gjorde det på i 1923, men både jeg og flere andre følte på om dette var så viktig å ha med for programmets del. Var det nødvendig?

Også Aleksander Sæterstøl (27) reagerer på slaktingen.

- Greia er at jeg lengtet litt hjem, og da vi skulle slakte den grisen tenkte jeg bare på kjæresten min, for da hun var med i «Farmen kjendis» ble hun veldig lei seg da de slaktet. Jeg ble også lei meg fordi vi tok livet av den grisen bare for å lage TV. Det var jæskla kjipt, rett og slett.

KASTER KLÆRNE: De andre deltakerne reagerer når Ørnulf Høyer kaster klærne for en vask i nærheten av dem på «Farmen kjendis». Video: TV 2 / Rød Løper. Reporter: Klaus Fjellro. Klipp & Manus: Klaus Fjellro. Vis mer

Til Dagbladet sier pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, at slakt har vært med i «Farmen»-universet siden starten.

- Som ved tidligere sesonger opplever vi dette som en ukontroversiell del av TV-programmet. Rammen for programmet er som kjent livet på en gård hundre år tilbake i tid, og slakt var en naturlig del av hverdagslivet den gangen.

- Det er viktig å legge til at vi ønsker at slakten skal gjennomføres på en trygg og smertefri måte. For deltakerne er det også frivillig om man ønsker å ta del i slakten eller ei.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer