Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ole Martin Årst:

Brutalt ærlig om kampen «ingen» vil snakke om: - Et veldig sårt punkt

«Mesternes mester»-profilen om sitt absolutte bunnpunkt i karrieren.

- SITTER FORTSATT I: Ole Martin Årst legger ikke skjul på at cupfinalen mot Hødd i 2012 ble en smertefull affære. Nå forteller den tidligere fotballproffen hva som foregikk i hans eget hode etter tapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- SITTER FORTSATT I: Ole Martin Årst legger ikke skjul på at cupfinalen mot Hødd i 2012 ble en smertefull affære. Nå forteller den tidligere fotballproffen hva som foregikk i hans eget hode etter tapet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALLORCA (Dagbladet): - Jeg hadde sett for meg scenarioet: Vi var kjempefavoritter, hadde vært på «Lindmo» dagen i forveien, og jeg skulle forhåpentligvis avslutte karrieren med seier i en cupfinale. Alt var perfekt regissert. Så ender det med å bli den kjipeste kampen jeg noensinne har vært med på å spille.

Når Dagbladet møter «Mesternes mester»-aktuelle Ole Martin Årst på Mallorca, der 44-åringen får spørsmål om den største nedturen i karrieren, trenger han ikke lang betenkningstid.

KONKURRANSEMANN: Ole Martin Årst er en av ti deltakere som i fjor sommer dro til Mallorca for innspillingen av «Mesternes mester» - som går på NRK i disse dager. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
KONKURRANSEMANN: Ole Martin Årst er en av ti deltakere som i fjor sommer dro til Mallorca for innspillingen av «Mesternes mester» - som går på NRK i disse dager. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Kampen Årst refererer til skulle sette et majestetisk punktum for en over 20 år lang karriere med toppfotball. I stedet kokte det ned til et gedigent nederlag. Året var 2012. Stedet var Ullevaal stadion. 25 217 tilskuere, 22 par fotballsko, men bare én kongepokal.

Avis med svart forside

Etter 90 minutter og ekstraomganger konstaterer måltavla uavgjort mellom Hødd og Tromsø. Thomas Drage og Årst gjør sitt, men det holder ikke. Hødd vinner 4-2 etter straffesparkkonkurranse, og sørger - slik NRK blant annet omtalte det - for «en av tidenes norske cupbomber».

SKUFFET: Ole Martin Årst var overveldet av skuffelse etter tapet på Ullevaal stadion i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKUFFET: Ole Martin Årst var overveldet av skuffelse etter tapet på Ullevaal stadion i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

For store deler av Nord-Norge var skuffelsen derimot enorm. Avisa Nordlys markerte sjokktapet med en svart forside på sin papiravis, og den ærlige påskriften: «Her skulle vi egentlig feire Tromsø ILs cupgull. Men vi hadde ingen plan B».

MØRK DAG: Slik så forsiden til Nordlys ut dagen etter sjokktapet i cupfinalen. Foto: NTB Scanpix / faksimile Nordlys
MØRK DAG: Slik så forsiden til Nordlys ut dagen etter sjokktapet i cupfinalen. Foto: NTB Scanpix / faksimile Nordlys Vis mer

- De timene ble veldig emosjonelle. Jeg hadde visualisert at vi skulle vinne den kongepokalen. Jeg tenkte at vi måtte spille kampen på nytt ... Alt føltes feil. Jeg var skuffet og oppriktig lei meg.

For mange - inkludert Årst - er det fortsatt smertefullt å snakke om det sviende straffenederlaget i 2012.

- Det tapet sitter fortsatt i. Det var, og er fortsatt, et veldig sårt punkt for alle tromsøværinger, bedyrer han.

- Jeg var mett

For Ole Martin Årst ble tapet ekstra tungt å ta innover seg, da dette også markerte hans aller siste fotballkamp i karrieren.

- Da dommeren blåste i fløyta, tenkte jeg tilbake på alle de åra ... Jeg skal ikke lenger skifte i en garderobe, jeg skal ikke kikke på publikum, og jeg skal ikke kjenne på denne følelsen igjen. I ettertid ser jeg likevel at cuptapet er en del av sjarmen med fotball. Man må evne å være stolt over det man har fått til.

Og det har han all grunn til. Årst signerte for Tromsø i 1995 og vant NM-gull med laget året etter. I 1997 ble han solgt til Belgia og Anderlecht, før han seinere bøttet inn mål for Gent og Standard Liége. Dagbladet har tidligere omtalt det som ble 44-åringens absolutte høydepunkt i karrieren - nemlig å bli toppscorer i Belgia i 2000.

- Opplevde du et tomrom etter at du la opp?

- Nei, jeg hadde spilt i nesten 20 år på toppnivå. Jeg var mett. I tillegg begynte jeg i TV 2, der jeg fikk jobbe med norsk fotball. Det tror jeg har vært viktig for meg. Mange opplever en brå overgang, og da har jeg har full forståelse for at man kan kjenne på et tomrom og et savn. Journalistene slutter å ringe, du får ikke den applausen du har vært vant med, du er ute av miljøet og mister gjerne kontakten med lagkamerater.

Saken fortsetter under:

FOTBALLEKSPERT: Ole Martin Årst sammen med Freddy dos Santos (t.v.) og Egil Drillo Olsen.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FOTBALLEKSPERT: Ole Martin Årst sammen med Freddy dos Santos (t.v.) og Egil Drillo Olsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Alle de tingene tror jeg man må jobbe med mentalt, fortsetter Årst.

Noe av det 44-åringen er mest takknemlig for etter å ha lagt fotballskoene på hylla, er tida han nå får til å tilbringe med familien, og spesielt sine to døtre.

- Da de var mindre, pleide jentene å spørre om vi ikke kunne dra på hytta sammen. Jeg husker det året der spørsmålet aldri kom. Da tenkte jeg: «Oi, nå har det gått for langt». Jeg tror ikke de har lidd noen nød, men den tida vi ha fått i etterkant av at jeg la opp, har vært veldig verdifull.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!