Brynestads ukjente yacht-krangel

Atle Brynestad har inngått forlik med en cruisekunde, etter seks års kamp om søppel, vond lukt og en yacht i fransk arrest.

GLASSVERK: Atle Brynestad har vært i et økonomisk uføre, men driver fortsatt Hadeland glassverk. Her sammen med skuespillerkona Linn Stokke i 2006. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
GLASSVERK: Atle Brynestad har vært i et økonomisk uføre, men driver fortsatt Hadeland glassverk. Her sammen med skuespillerkona Linn Stokke i 2006. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DagbladetVis mer

||| Forretningsmannen Atle Brynestad har de siste årene slitt hardt med kreditorene, og tre av hans selskaper gikk nylig konkurs.

I seks år har kranglet med en rasende cruisekunde - en krangel som nylig endte med forlik.

- Jeg føler at vi ble utsatt for et massivt utpressingsforsøk, sier Atle Brynestad til Dagbladet. Nå er han lettet over forliket, som gjør at han endelig kan sette punktum.

Russer overtok Problemene begynte da en saudiarabisk prins av sikkerhetsmessige grunner ville kansellere en kontrakt om å leie luksusyachten Seadream I under olympiaden i Athen i 2004.

I stedet overtok selskapet Alta Assets på De britiske jomfruøyene kontrakten, for en leie på 1,3 millioner dollar. Ifølge Brynestad leide Alta Assets yachten på vegne av en russisk klient. Planen var å bruke yachten som flytende hotell under olympiaden.

Det skar seg allerede da yachten skulle inspiseres.

«Hauger med søppel» 12. august 2004, dagen før olympiaden begynte, inspiserte kunden Seadream I i den greske havna Lavrion.

Inspeksjonen ble en katastrofe. Kunden ville kansellere hele avtalen.

«Det lå hauger med søppel på det lavere dekket», står det i stevningen som kunden og megleren hans senere sendte inn til en domstol i Cannes i Frankrike.

Mistet kunder Kunden klaget også over ubehagelig lukt, og at lyden fra generatorene var kraftigere enn akseptabelt. Ifølge Brynestad har ikke disse påstandene noe med saken å gjøre. I en redegjørelse til Dagbladet skriver han at det russerne som var om bord var misfornøyde med, var at suitene ikke var store nok.

I begynnelsen av den langvarige, rettslige krangelen i Frankrike og USA oppnådde Alta Assets arrest i Seadream Is søsterskip Seadream II. Skipene fikk ifølge et rettsdokument fra Brynestads advokater problemer med å anløpe franske havner, mistet kunder, og måtte betale leverandører på forskudd.

Inngikk forlik Ifølge Atle Brynestad har Seadream Yacht Club tidligere vunnet i flere runder i fransk rett. Han sier at Alta Assets etter forliket som nå er inngått slipper å betale 20.000 euro som selskapet tidligere er dømt til å betale.

«Saken er forlikt», skriver Alta Assets megler Martyn Worms til Dagbladet, uten å opplyse noe om betingelsene for forliket.

Mistet slott Som følge av økonomiske problemer har Atle Brynestad de siste årene måttet kvitte seg med blant annet kjøpesenterkjeden Smart Club og eventyrslottet Steninge som han og skuespillerkona Linn Stokke eide i Sverige.

Han driver fortsatt Hadeland Glassverk, Christiania Glasmagasin, Porsgrunds Porselænsfabrik og cruiseselskapet Seadream Yacht Club.