TAKLER IKKE PRESSET: Det blir for mye for Lena når hun skjønner at hun risikerer å måtte selge brudekjolen sin for å rydde opp i de økonomiske problemene hun og ektemannen Frank sliter med. Video: TV3Vis mer Vis mer

«Luksusfellen»:

Bryter sammen i «Luksusfellen»: - Hadde kniven på strupen

Lena Gjersvik (32) innser alvoret når hun står i fare for å måtte selge brudekjolen sin.

I ukas episode av «Luksusfellen» på TV3, tar Hallgeir Kvadsheim og Robert Speare turen til Melhus for å hjelpe Frank Aasheim Gjersvik (38) og Lena Sletvold Gjersvik (32).

Paret har opparbeidet seg en skyhøy gjeld de siste åra, og etter å ha funnet sammen igjen etter en separasjon, ønsker de endelig å få orden på økonomien.

Dét viser seg å være lettere sagt enn gjort. Gjelda deres er flere hundre tusen høyere enn paret hadde anslått - på hele 1,4 millioner kroner - og det er dyre lån det er snakk om.

- Vi visste jo at vi hadde en del gjeld, men det tallet der, 1,4 millioner, det var veldig fjernt. Det var et veldig sjokk, det var det, sier Lena til Dagbladet.

- Virkelig kniven på strupen

Siden det er så høye renter på lånene paret har, er de avhengig av å komme med raske penger til kreditorene for å få til en gunstig nedbetalingsplan. Dét innebærer at paret fra Sør-Trøndelag må være villige til å selge ting med stor affeksjonsverdi.

TUNGT: Når psykolog Robert Speare sier at paret må selge ting av høy affeksjonsverdi, innser Lena at brudekjolen hennes står i fare. Foto: TV3
TUNGT: Når psykolog Robert Speare sier at paret må selge ting av høy affeksjonsverdi, innser Lena at brudekjolen hennes står i fare. Foto: TV3 Vis mer

Når Lena innser at hun kanskje må kvitte seg med brudekjolen og kjolene til brudepikene sine, bryter hun sammen på kjøkkenet.

Både ektemannen Frank og «Luksusfellen»-psykolog Robert Speare kommer til for å trøste, mens 32-åringen gråter ned mot kjøkkenbenken (se video øverst i saken).

- Det at jeg måtte tenke på å selge brudekjolen … Det var et tegn på at vi virkelig hadde kniven på strupen: Når dét var siste utvei, å selge brudepikekjolene og brudekjolen min, sier hun til Dagbladet.

Tobarnsmora legger til at det ble veldig sårt for henne da hun innså at kjolene fra parets bryllupsdag sto i fare for å forsvinne ut av familien for godt.

- Jeg hadde ønsket å ha de kjolene slik at de kunne gå videre til de to døtrene mine, om de ønsket å bruke dem senere. Da gikk det virkelig opp for meg hvor mye økonomi kan rote til, hvor alvorlig det kan bli, sier hun.

BRYTER SAMMEN: Ektemannen Frank kommer for å trøste når Lena bryter ut i gråt på kjøkkenet. Foto: TV3
BRYTER SAMMEN: Ektemannen Frank kommer for å trøste når Lena bryter ut i gråt på kjøkkenet. Foto: TV3 Vis mer

Daglig påminnelse

I programmet viser det seg også at ektemannen Frank har fått god hjelp fra sine foreldre. De har gitt paret 10 000 kroner for å hjelpe dem på vei, og i tillegg har 38-åringen fått lov til å selge en stjernekikkert han fikk i gave av faren sin.

Og når alt kommer til alt, klarer paret å redde den høyt elskede brudekjolen til Lena. Likevel sitter den dagen svært friskt i minne hos henne.

- Heldigvis kom jeg ikke til det punktet at jeg trengte å selge den. Men det har vært en påminnelse hver eneste dag siden, på hvor viktig det er å ha kontroll på økonomien, understreker hun.

FÅR HJELP: Franks foreldre bestemmer seg for å prøve å hjelpe paret ut av knipa. Foto: TV3
FÅR HJELP: Franks foreldre bestemmer seg for å prøve å hjelpe paret ut av knipa. Foto: TV3 Vis mer

Når hun skal forklare hva som skjedde da det virkelig begynte å gå nedover med økonomien, må hun gå flere år tilbake i tid.

- Vi hadde et familieanliggende i 2013, som gjorde at ting begynte å hope seg opp. Da gikk det bare én vei, forteller hun.

I «Luksusfellen»-episoden kommer det også fram at ekteparet er klar over at de for eksempel bruker store summer på take away-mat, og Frank gir uttrykk for at han ikke er spesielt overrasket over den høye gjelda.

- Klump i halsen hele uka

Overfor Dagbladet understreker Lena imidlertid at de to prøvde å få økonomien på rett kjøl på andre måter før de ble med i «Luksusfellen».

- Vi har prøvd gjeldsrådgivning hos NAV for eksempel, men det fungerte ikke godt nok for oss, sier hun, og tilføyer:

EN HJELPENDE HÅND: Kjendisstylist Jan Thomas vil hjelpe deltaker Marcus med selvtilliten. Her møtes duoen på Jan Thomas Studio i Oslo. Video: TV3 Vis mer Vis mer

- Og så måtte vi leve hver for oss et halvt års tid, og da hadde ingen av oss muligheten til å ta tak i ting på den måten vi ønsket. Da vi fant tilbake til hverandre, og fant ut at vi ønsket å være sammen resten av livet, da måtte vi bare ta grep. Og da var «Luksusfellen» den eneste løsningen for oss.

32-åringen er full av lovord om hjelpen de har fått av «Luksusfellen», men hun legger ikke skjul på at nerver og usikkerhet preget henne mens ekspertene var på besøk.

- Vi har jo sett på «Luksusfellen» mange ganger før, men man vet jo ikke hva man går til likevel, det er så individuelt. Jeg hadde egentlig en klump i halsen hele den uka de var der, siden det var så usikkert hva som kom til å skje.

I etterkant opplevde hun imidlertid at nervene slapp taket, og at «skuldrene sank fra ørene og ned til knærne».

- Og der har de vært siden, fastslår Lena Sletvold Gjersvik fornøyd.

Dagbladet har vært i kontakt med Frank Aasheim Gjersvik via TV3s pressekontakt for «Luksusfellen», Linda Glomlien. Han ønsker ikke å uttale seg i saken selv, men henviser til sin kone.

STORE UTGIFTER: Forbrukerøkonom Magne Gundersen tar med seg «Luksusfellen»-deltaker Elisabeth Kastet Brodal (26) til en bensinstasjon for å vise hvor mye hun bruker på snus og Red Bull i året. Video: TV3 Vis mer Vis mer