Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

James Franco:

Bryter tausheten etter søksmål

Mener kvinnene er «sultne på oppmerksomhet».

SAKSØKT: I oktober rettet to kvinner et søksmål mot skuespilleren James Franco (41). Nå svarer han. Foto: NTB Scanpix
SAKSØKT: I oktober rettet to kvinner et søksmål mot skuespilleren James Franco (41). Nå svarer han. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rykter om at Hollywood-stjerna James Franco (41) skal ha drevet med upassende oppførsel har versert i flere år.

Blant annet var det flere som reagerte da han i 2014 inviterte med seg en 17-åring på et hotellrom, og seinere ble han også anklaget for flere tilfeller av seksuell trakassering.

Spesielt oppsiktsvekkende ble det da Franco dukket opp på Golden Globe-utdelinga i 2018 med en nål med teksten «Time's Up», for å vise støtte til ofrene for seksuell trakassering og bevisstgjøring av overgrep i kampanjen «#MeToo».

Samme måned sto fem kvinner fram med det de mener var upassende oppførsel fra skuespillerens side, der fire av disse hadde vært studenter av ham, ifølge New York Daily News.

- Sultne på oppmerksomhet

I oktober i fjor rettet to av de tidligere studentene, Sarah Tither-Kaplan og Toni Gaal, et søksmål mot Franco, der de hevder at skuespilleren og hans forretningspartnere har utnyttet dem seksuelt.

Nå har Hollywood-stjerna, ifølge rettsdokumenter People har fått innsyn i, fremmet et skriftlig tilsvar av påstandene kvinnene har kommet med, der han hevder påstandene er «slibrige» og at kvinnene er «sultne på oppmerksomhet».

«Til tross for at de slibrige beskyldningene i anklagen har sørget for godt tabloidstoff, er de også falske og provoserende, juridisk grunnløse og feilaktig fremmet i form av et gruppesøksmål, mest for å oppnå maksimalt med oppmerksomhet», står det i tilsvaret.

«Dette søksmålet er en parodi på rettssystemet og toppen av en udugelig kampanje som urettmessig har vanæret en god manns velfortjente rykte», står det videre.

Utnyttet kjendisstatusen

I 2014 åpnet den Oscar-nominerte skuespilleren en egen skuespillerskole, Playhouse West Studio 4, før han så seg nødt til å stenge den i 2017 - som en konsekvens av anklagene.

Ifølge rettsdokumentene hevder Tither-Kaplan at 41-åringen kategorisk skal ha trakassert studentene sine, og at han brukte kjendisstatusen sin for det den var verdt.

I en gruppesexscene flere år tilbake spilte han med flere kvinner, blant andre Tither-Kaplan. Kvinnene skal ha hatt en form for beskyttelse i plast foran vaginaene sine, slik at oralsexscener ikke ble fullt så intime for skuespillerne som det virket på kamera.

Disse beskytterne skal Franco ha fjernet, noe som fikk flere av kvinnene til å føle seg utilpass. En annen, ikke-navngitt skuespiller fra settet bekrefter også historien overfor The Times.

Takknemlig for jobbmulighet

I det skriftlige tilsvaret hevder imidlertid 41-åringen at Tither-Kaplan en rekke ganger skal ha vist takknemlighet for jobbmuligheten, og at kvinnene var klar over nakenscenene før de ble filmet.

«Castingansvarlig og andre som var involvert i filmene har bekreftet at alle skuespillerne, inkludert Tither-Kaplan, var klar over nakenscenene på forhånd, at det konstant ble sjekket at skuespillerne var komfortable, at de signerte frasigelser (av nakenhet journ.anm.) og at ingen, inkludert Tither-Kaplan, noensinne klagde», står det i rettsdokumentet.

Også da skuespilleren gjestet «The Late Show med Stephen Colbert» i 2018, avviste han alle anklager.

Besøket skjedde i forbindelse med Golden Globe-utdelinga, der han vant prisen for beste mannlige skuespiller.

TØYER GRENSER: I den nye filmen Interior Leather Bar tar James Franco utgangspunkt i en sensurert scene fra 80-tallets Al Pacino-kalkun Cruising for å se hvordan han kan presse en skuespiller til å tøye sine egne, seksuelle grenser. Video: Interiorleatherbar.com Vis mer

Vil opprettholde ryktet

Franco baserte seg da spesielt på uttalelsene til skuespiller Ally Sheedy (55), som på sin Twitter-profil skrev flere tekster der hun anklaget Franco for seksuell trakassering. Kort tid etter slettet skuespilleren tekstene.

«James Franco vant akkurat nå. Vær så snill og aldri spør meg om hvorfor jeg forlot film- og TV-bransjen», skrev hun blant annet.

- Aller først; Jeg aner ikke hva jeg har gjort mot Ally Sheedy. Jeg regisserte henne i et stykke «Off-Broadway» en gang. Jeg hadde det bare hyggelig med henne, og jeg viste respekt for henne. Jeg aner ikke hva hun er opprørt over, sa Franco den gang.

Han fortalte også at han er stolt av ting han har gjort i livet, og at han forsøker å opprettholde ryktet sitt.

- Tingene jeg har lest på Twitter stemmer ikke. Men jeg støtter at folk kommer fram og kan ha en stemme, fordi det har de ikke hatt muligheten til på lenge (...) Om jeg har gjort noe galt, skal jeg fikse det. Det må jeg, sa han åpent i programmet.

Hele Norges coronakart