Bryter tausheten om hemmelig Asap-samtale

- Det spiller ingen rolle hvem som ringer eller tvitrer.

SNAKKET SAMMEN: Donald Trump og Stefan Löfven har forskjellige oppfatninger av hvordan rettssystemet bør fungere. Nå forteller sistnevnte om samtalen med den amerikanske presidenten. Foto: NTB Scanpix
SNAKKET SAMMEN: Donald Trump og Stefan Löfven har forskjellige oppfatninger av hvordan rettssystemet bør fungere. Nå forteller sistnevnte om samtalen med den amerikanske presidenten. Foto: NTB ScanpixVis mer

Etter at den kroppsskadetiltalte Rakim Mayers (30), eller Asap Rocky, ble pågrepet i Sverige, tok det ikke lang tid før den amerikanske presidenten lot høre fra seg.

Donald Trump har de siste dagene sagt sitt om hva han mener om det svenske rettssystemet og den svenske statsministeren, Stefan Löfven.

- Veldig skuffet over statsminister Stefan Löfven for at han ikke kunne gjøre noe. Sverige har sviktet vårt afroamerikanske samfunn i USA. Jeg har sett videoene av Asap Rocky, og han ble forfulgt og trakassert av folk som ville ha trøbbel, var den klare meldingen fra Trump på Twitter for to dager siden.

Hemmelighetsstemplet

Målet til presidenten har vært å få Löfven til å agere i saken, hvorpå den svenske statsministeren har gjort det tydelig at han ikke blander seg inn i det svenske rettssystemet.

De to partene har hatt en telefonsamtale, men hva som ble sagt eller diskutert, er ikke kjent for offentligheten. Begrunnelsen er at innholdet i stor grad er hemmeligstemplet.

Overfor Allehanda, også omtalt av svenske Expressen, kommenterer Löfven nå dialogen han har hatt med Trump. Statsministeren forklarer at de hadde «en god tone» i samtale med hverandre, men understreker følgende:

- Jeg var veldig tydelig på at man ikke kan forhandle rundt det svenske rettssystemet, det er et uavhengig rettsvesen og det spiller ingen rolle hvem som ringer eller tvitrer.

- Jeg har ingen mulighet til å gå i dialog med Trump om dette.

Latterliggjort

Mange kjendiser har engasjert seg de siste ukene, og det ligger tilsynelatende stolthet og prestisje i saken for Trumps vedkommende. 19. juli ble den amerikanske presidenten derimot latterliggjort på Twitter, etter at han publiserte følgende melding:

VARETEKTSFENGSLES I TO UKER: Rapperen Rakim Meyers, bedre kjent som ASAP Rocky, varetektsfengsles i to uker i Sverige. Det orienterte aktor Fredrik Karlssom under et fengslingsmøte i Stockholm tingrett. Video: Expressen. Vis mer

- Hadde akkurat en veldig god telefonsamtale med den svenske statsministeren, som forsikret meg om at Asap Rocky vil bli behandlet rettferdig. Jeg forsikret ham om at det ikke er rømningsfare for Asap, og tilbød meg å personlig betale kausjonen hans, eller et alternativ.

Det er bare ett problem: Løslatelse mot kausjon er ikke vanlig i skandinaviske land, noe flere var raske med å påpeke under Trumps innlegg på Twitter.

- Kan skade Sverige

Overfor Expressen uttalte Mikael Lindström, statsministerens pressekontakt, for to dager siden at det ikke er planlagt noe ny samtale med Det hvite hus i umiddelbar framtid.

KJENDISENE REAGERER: ASAP Rockys tiltale skaper reaksjoner. Foto: NTB Scanpix/ Twitter Vis mer

I referatet fra samtalen mellom de to statslederne, var det stort sett bare var de første setningene i det to sider lange dokumentet som ikke var sensurert.

«Statsministeren snakket den 20. juli med USAs president Donald Trump. Samtalen fant sted på amerikansk initiativ», står det i dokumentet. Så blir det svart.

Resten av dokumentet er hemmeligstemplet, i tråd med den svenske offentlighets- og sikkerhetsloven. Det hevdes at opplysninger av en karakter som dette muligens kan skade Sverige som nasjon.

Rettssaken mot rapperen er ventet å starte i Stockholm tirsdag. Fredag forrige uke publiserte påtalemyndigheten hele 500 sider med materiale fra etterforskningen, der blant annet bildene av fornærmedes skader kommer tydelig fram. I tillegg har en rekke SMS-er blitt sentrale bevis i saken.