Bryter tausheten om sønnen: - Dette er søppel

Asap Rockys mor slakter varetektsfenslingen av sønnen.

SINT: Asap Rockys mor, Renee Black, håper å få sønnen sin hjem snart. Video: Expressen Vis mer

NEW YORK (Expressen): Den amerikanske rapperen Asap Rocky (30) har siden 5. juli sittet i varetekt på Kronobärg i Stockholm, siktet for grov kroppsskade etter en slåsskamp. Også to av hans venner er begjært fengslet.

Saken har vekket sterke reaksjoner i USA, og flere kjente amerikanske artister har krevd at den 30 år gamle rapperen, som egentlig heter Rakim Mayers, skal slippes fri.

Flere medlemmer i den amerikanske kongressen har også engasjert seg, og hevder at rapperen og de to andre mennene er blitt utsatt for menneskerettighetsbrudd.

Trump på banen

Til og med USAs president Donald Trump har engasjert seg i saken, og har kontaktet statsminister Stefan Löfven. Han har også tilbudt seg å «betale kausjon».

Stefan Löfven har tidligere i en kommentar sagt at han ikke kommer til å gjøre noe med saken, og at det svenske rettsvesenet er selvstendig.

I rapperens tidligere nabolag i Harlem i New York, får mora, Renee Black, støtte av venner og naboer, samt det demokratiske kongressmedlemmet Adriano Espaillat, som representerer familiens tidligere hjemdistrikt.

SE TV: En video som ble tatt i Stockholm søndag kveld, skal vise Rakim Mayers, bedre kjent som «Asap Rocky» gå til angrep på en mann på gata. Reporter: Emilie Rydning. Video: @asaprocky og NTB Scanpix Vis mer

Både Asap Rocky og mora har flyttet fra området i Harlem, der artistens bror ble skutt og drept i oppveksten.

Expressen møter mora noen kvartaler fra nabolaget, der hun forteller hva hun mener bør skje framover.

- Søppel

- La guttene våre gå fri, la disse unge mennene komme hjem igjen. Glem denne situasjonen. Det er en helt unødvendig sak. Fra starten har de prøvd å bygge en sak, men det finnes ikke noen sak. Alt finnes på film. De prøver å unngå det, men ble likevel forfulgt og trakassert. Krøll sammen dette og kast det i søpla. For det er det det er. Søppel, sier Renee Black.

Hun er merkbart preget av å ikke få ha kontakt med sønnen, og i lokalet har et tjuetall personer kommet for å høre på hva hun har å si. Renee Black og samboeren var blant de første på plass for å møte de fremmøtte som hørte på, mens hun fortalte om saken.

Flere av dem gikk også frem for å gi Asap Rockys mor et kyss på kinnet.

Mandag denne uka bekreftet advokat Magnus Strömberg at saken mot offeret, som mottok en motanmeldelse av ASAP Rockys livvakt, hadde blitt henlagt.

SE TV: - I dypet av mitt hjertet kjenner jeg at det er feil at min klient er fengslet. Han er fengslet bare på grunn av fluktfaren, sa Asap Rockys advokat, Slobodan Jovicic, til pressen etter fengslingsmøtet hvor det ble bestemt at rapperen blir i varetekt en uke til. Vis mer

Har snakket med sønnen

- Hvilken form for kontakt har du hatt med sønnen din?

- Jeg har bare snakket med ham én gang. Jeg sa: «Jeg elsker deg, jeg savner deg, fortsett å være sterk».

Hva fortalte han til deg om hva han går gjennom?

- Han fortalte at han ikke hadde spist ordentlig. Og at han lengter etter å komme seg tilbake til treningsstudioet.

- Dette har vekket mye reaksjoner her i USA. Presidentet har engasjert seg. Hva tenker du om det?

- Jeg er veldig takknemlig for at presidenten i det hele tatt vurderer å gjøre noe, og måten han gjorde det på. Jeg er virkelig takknemlig for det.

- Mener du at USAs regjering burde gjøre mer?

- Hvis de kunne det, absolutt.

- Sjokkert

- Hva tenkte du da du fikk vite hva som hadde skjedd, og hadde sett filmene av hva som skjedde i Stockholm?

- Jeg var sjokkert, akkurat som alle andre. Det er helt vilt.

- Sønnen min meldte seg selv til politiet, og det hele endte med at han ble varetektsfengslet. De sitter fortsatt i varetekt og gjerningsmennene går fri. Hvor rettferdig er det?

- Hvordan vil du beskrive sønnen din?

- Han er ung til sinns. Han er veldig rolig og ser andre talenter, og vil hjelpe dem med å oppnå det de ønsker. Han holder seg unna problemer, og gjør ting som er produktive og positive.

VARETEKTSFENGSLES I TO UKER: Rapperen Rakim Meyers, bedre kjent som ASAP Rocky, varetektsfengsles i to uker i Sverige. Det orienterte aktor Fredrik Karlssom under et fengslingsmøte i Stockholm tingrett fredag. Video: Expressen. Vis mer

- Han har aldri vært innblandet i problemer tidligere?

- Jeg kan ikke si at han aldri har vært innblandet tidligere - du vet at unge gutter havner i problemer. Men ikke etterpå. Han har klart å holde seg unna problemer. Han er ikke en bråkmaker i det hele tatt, han er en bra person.

Bønnfaller svenskene

- På torsdag er det nye rettsforhandlinger i Stockholm. Hva er det verst tenkelige scenarioet for deg?

- Jeg vil ikke en gang tenke på det, eller si noe om det. Jeg vet ikke helt hva man kan forvente seg av Sverige ... Jeg vil ikke helle bensin på bålet, jeg vil ikke sette i gang noen problemer eller noe som gjør at sønnen min ikke blir sluppet fri og får komme hjem. Jeg ber for, og håper de lar sønnen min få komme hjem.

- Hvordan føler du deg nå?

- Jeg er sint, lei meg, og har det ikke så bra. Jeg er veldig redd på min sønns vegne, sier Renee Black.

Den amerikanske nettsiden TMZ har tidligere rapportert at rapperen sitter fengslet under kritikkverdige forhold, påstander rapperens advokaten seinere trakk tilbake.

Forlenget varetekt

Fredag forrige uke ble det klart at rapperen fikk forlenget varetekt, og påtalemyndigheten fikk ny frist til 25. juli.

- Vi har jobbet intensivt med etterforskningen og trenger tida fram til torsdag for at forundersøkelsen skal kunne ferdigstilles. Så lenge etterforskningen pågår kan jeg ikke gi noen ytterligere kommentar, sa aktor i saken, Daniel Suneson, i en pressemelding.

Siktelsen har i løpet av perioden endret seg fra grov kroppsskade til kroppsskade, noe som normalt straffes med bøter.

Til Expressen har aktor Fredrik Karlsson tidligere forklart at det finnes en risiko for at rapperen rømmer landet hvis han slippes fri.

- Alle er pågrepet fordi det finnes en risiko for at de rømmer, og at de vil påvirke personer som skal vitne i saken, sa han den gang.

Denne saken ble først publisert hos den svenske avisa Expressen.