OFFENTLIG KRANGEL: Camilla Läckberg og den svenske artisten Josefine Jinder er i en svært offentlig og frekk krangel på Instagram, som omhandler feminisme og bruken av ordet «hore». Foto Jonas Ekströmer / TT, NTB scanpix
OFFENTLIG KRANGEL: Camilla Läckberg og den svenske artisten Josefine Jinder er i en svært offentlig og frekk krangel på Instagram, som omhandler feminisme og bruken av ordet «hore». Foto Jonas Ekströmer / TT, NTB scanpixVis mer

Camilla Läckberg:

Camilla Läckberg i «hore»-bråk med svensk artist

Drittkastingen mellom Camilla Läckberg og Josefine Jinder vekker oppsikt i Sverige. 

(Dagbladet): - Hore. Dette var første gang jeg hadde blitt utskjelt skriftlig. Skrevet i kursiv. Postkortet ropte barneskolelærer, forteller den svenske artisten Josefine «Little» Jinder (29) i podkasten «Hemma hos Strage».

Artisten hadde fått et negativt postkort fra en eldre dame, som kritiserte stilen og musikken hennes.

Da hun snakket om det i podkasten valgte hun å bruke ordet «hore», for å beskrive sin frustrasjon.

Det fikk skandaleforfatteren Camilla Läckberg (42) til å reagere. Nå er hun og Jinder i en svært offentlig krangel på Instagram, der det er langt mellom de pene ordene.

- Under vår verdighet

Den svenske avisa Expressen var først ute med å omtale saken. Jinder er en populær svensk artist, som har gitt ut tre soloalbum.

Krangelen mellom de to kjente svenskene angår bruken av «hore», et ord Läckberg skulle ønske at folk slutter å bruke sporenstreks. Hun mener kvinnekampen har tapt seg hvis det skal være lov.

<\3 Örebro

Et innlegg delt av Little Jinder (@littlejinder)

KJENT ARTIST: Svenske Josefine Jinder jobber som artist, og har gitt ut tre album. Nå får hun oppmerksomhet for en offentlig krangel med forfatter Camilla Läckberg.

«Som kvinner har vi kjempet, og kjemper, en hard kamp gjennom mange år for å slippe å få ordet «hore» ropt etter oss av menn. Jeg har selv fått det mot meg i sosiale medier fra menn med patetisk jevne mellomrom», skriver krimforfatteren på Instagram og fortsetter:

«At en kvinne da bruker ordet om en annen kvinne, synes jeg er under vår verdighet og respektløst mot alle som har fått ordet mot seg i forakt», skriver hun.

I BRÅK: Krimforfatter Camilla Läckberg gikk til angrep på den svenske artisten Josefine Jinder fordi hun i en podcast brukte ordet «hore». Det ble det bråk av. Foto: NTB scanpix
I BRÅK: Krimforfatter Camilla Läckberg gikk til angrep på den svenske artisten Josefine Jinder fordi hun i en podcast brukte ordet «hore». Det ble det bråk av. Foto: NTB scanpix Vis mer

Läckberg legger ikke skjul på at hun synes Jinder er en god artist, men at man som en av landets ledende artister bør velge sine ord med omhu. Hun kritiserer også artisten for å bruke ordet «lærer» i negativ forstand.

Det tok ikke langt tid før de svenske tabloidene kastet seg på krangelen, og etter kort tid kom også svaret fra Jinder tikkende inn i kommentarfeltet.

- Kjøp en hjernecelle

«Du bør kanskje høre på avsnittet, det du gjør nå er å ta sitatet ut av kontekst. Du bør kanskje gjøre litt research før du kommer med meningsinnlegg», svarer hun.

Jinder mener det er lite intelligent av Läckberg å gjøre et feministisk poeng ut av dette, i og med at artisten selv beskriver seg selv som en «ganske ordentlig jævla utpreget feminist».

«Om du vil hjelpe kvinner skal du kanskje ikke bruke dine én milliard følgere til å henge ut andre kvinner som «dårlige feminister», haha. Nå er det kanskje på tide å kjøpe en hjernecelle eller to for dine bokmilliarder», stikker det fra artisten.

Läckbergs bilde har over 700 kommentarer, og diskusjonen går varmt. Andre artister, deriblant svenske Rebecca og Fiona, har kastet seg inn. De tar for øvrig Jinder i forsvar.

Kontroversiell

Krimforfatteren er kjent å snakke rett fra levra, og har de siste åra skapt furore i sosiale medier med alt fra lettkledde bilder til feilslåtte vitser.

I høst snakket hun om hvordan hun oppdrar barna, og la spesielt vekt på hvordan hun straffer dem. Det fikk kritikken til å hagle mot henne.

I det svenske talkshowet «Malou efter tio» fortalte hun blant annet at hun fratok et av barna sine telefon, tv og datamaskinen i to måneder, fordi barnet brøt en regel. Hun mente at foreldre som setter grenser mislykkes dersom det ikke får konsekvenser når disse blir overskredet.

Forfatter Camilla Läcberg gjester «Skavlan», der hun forteller programleder Fredrik Skavlan om hvordan hun lærer barna sine å ta ansvar for ting i huset. Og hvis de ikke oppfyller pliktene sine, vanker det straff. Vis mer

hennes blogg og Instagram rant det inn kommentarer, og forfatteren gikk i forsvarsmodus. Da hun gjestet «Skavlan» i slutten av februar snakket hun igjen om barneoppdragelse, noe som nok en gang vekket reaksjoner.

- Det handler om å lære barn om hvordan voksenlivet er. Jeg kan ikke slenge ut fire unger som ikke har lært seg noen ting om hvordan livet fungerer, sa Läckberg til Skavlan.

Ifølge den svenske forfatteren har familien en tavle hjemme i gangen, der oppgavene barna skal utføre iløpet av uka står oppført.

Läckberg, som har to barn fra et tidligere forhold, ett sammen med sin tidligere ektemann Martin Melin og ett med sin nåværende samboer Simon Sköld, fordeler oppgavene likt mellom de store barna.

Oppgavene innebærer blant annet middagslaging én kveld i uken hver, klesvask og rydding, og om oppgavene ikke gjennomføres kommer det straff.

- Straffen handler om å ta fra barna noe de verdsetter. Det å ha telefon eller å se på tv ser jeg på som luksus, det er ingen menneskerett barna har. Det virker nesten som at mange foreldre tror det er skrevet inn i (FNs) barnekonvensjon, sa forfatteren hos «Skavlan».