Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Camilla Läckberg:

Camilla Läckberg straffer barna - nå svarer hun på kritikken

Den svenske forfatteren har fått kritikk for å snakke om oppdragelse. 

SVARER TILBAKE: Forfatter Camilla Läckberg tar opp kritikken hun har mottatt for sin barneoppdragelse i et langt blogginnlegg. Foto: NTB scanpix
SVARER TILBAKE: Forfatter Camilla Läckberg tar opp kritikken hun har mottatt for sin barneoppdragelse i et langt blogginnlegg. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske forfatteren Camilla Läckberg (42) er kjent å snakke rett fra levra, og har de siste åra skapt furore i sosiale medier med alt fra lettkledde bilder til feilslåtte vitser.

Temaet hun møter motstand for nå, er imidlertid ikke basert på humor. Etter at Läckberg forrige uke snakket om barneoppdragelse, mer spesifikt hvordan hun straffer barna, har kritikken haglet mot suksessforfatteren.

I det svenske talkshowet «Malou efter tio» fortalte hun blant annet at hun fratok et av sine fire barn telefon, tv og datamaskinen i to måneder, fordi det brøt en regel, skriver Expressen. Hun mener at foreldre som setter grenser mislykkes dersom det ikke får konsekvenser når disse blir oversteget.

Beskyldt for dobbeltmoral

sin blogg og Instagram har det rent inn kommentarer, og forfatteren har nå gått i forsvarsmodus. I et langt innlegg på nevnte blogg tar hun opp beskyldninger om dobbeltmoral.

Det var den 16. november at den 42 år gamle forfatteren fortalte til «hele» Sverige at hun har klare regler i hjemmet, og at det er store konsekvenser for den som våger å bryte dem.

I en teknologisk tidsalder er det å bli fratatt tilgang på Internett en passende straff, mener hun.

- Vi sa at barnet bodde i en Amish-by, fortalte hun blant annet om det ene barnet hun straffet.

På tross av kritikk fra flere hold den siste uka, gjør hun alt annet enn å legge seg flat når hun nå diskuterer saken på sin egen blogg. I to hovedpunkter oppsummerer hun det kritkken har gått på - at hun er dobbeltmoralsk og at straffen er for streng.

Expressens Helena Granström går så langt som å trekke linjer til Donald Trump - og mener at det å straffe barna kan oppnå motsatt effekt i forhold til hva man ønsker.

Slår tilbake

Kommentarene om dobbeltmoral har kommet fordi Läckberg tidligere har reagert på kritikk om at hun ikke ammer. Enkelte mener da at det er rart at hun skal uttale seg om hva foreldre bør gjøre med sine barn.

«Jeg hevder IKKE at man ikke så få synes forskjellige ting om hvordan man oppdrar barn, eller om man skal amme, eller når man skal legge dem, osv. Jeg snakker mer enn gjerne om disse tingene med mennesker som har en annen oppfatning enn meg selv», skriver hun i bloggposten.

Hun skriver videre at hun blir oppgitt over at flere ungdom vokser opp med et forvrengt bilde av virkeligheten ved at de aldri får høre «nei» fra foreldrene.

- Privilegier må fortjenes

I del nummer to av blogginnlegget tar hun for seg kritikken hun har mottatt på grunn av de strenge reglene hun har for barna sine i hjemmet.

«Jeg tror at ting som mobiltelefoner, spill og egen TV er et privilegium og ikke en rettighet. Og privilegier må fortjenes. Og klarer man for eksempel ikke skolen, så kan man - etter å ha blitt advart og informert om hva konsekvensene vil være hvis det fortsetter - bli fratatt disse rettighetene. Og ja, det var en lang periode i dette tilfellet fordi det er en historie med gjentatte advarsler for å stoppe atferden som førte til straffen», skriver hun og avslutter:

«Forresten. Jeg spurte barnet mitt om straffen: «Synes du jeg er for streng?» og barnet svarte: «Nei, jeg forstår deg faktisk, mamma». Det gjorde meg helt ærlig veldig stolt.»

Läckberg har barna Wille (13), Meja (11), Charlie (6) og Polly (syv mnd.). Sistnevnte fikk hun med kjæresten, MMA-bokseren Simon Sköld (28), i april i år.

TRETTEN ÅR YNGRE KJÆRESTE: Camilla Läckberg har vært sammen med Simon Sköld siden sommeren 2014. Foto: FERNVALL LOTTE  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå 
TRETTEN ÅR YNGRE KJÆRESTE: Camilla Läckberg har vært sammen med Simon Sköld siden sommeren 2014. Foto: FERNVALL LOTTE / Aftonbladet / IBL Bildbyrå  Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!