Candy Crush:

Candy Crush-gründeren fortviler etter millionødeleggelser

Den svenske milliardæren kjøpte marerittvilla til flere titalls millioner.

MARERITT: Sebastian Knutsson, her fotografert i 2013, er en av fem gründere bak selskapet King. De har i sin levetid skapt blant annet Candy Crush. Selv om forretningslivet til svensken går så det suser, har hans bosituasjon de siste årene vært et sant mareritt. Foto: Bertil Enevåg Ericson, NTB scanpix
MARERITT: Sebastian Knutsson, her fotografert i 2013, er en av fem gründere bak selskapet King. De har i sin levetid skapt blant annet Candy Crush. Selv om forretningslivet til svensken går så det suser, har hans bosituasjon de siste årene vært et sant mareritt. Foto: Bertil Enevåg Ericson, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 2015 ble selskapet King, som står bak den verdenskjente spillsuksessen Candy Crush, solgt for hele 50 milliarder svenske kroner. Det var Activision Blizzard som kjøpte selskapet, og de totalt fem svenske gründerne bak delte på potten.

VERDENSKJENT: Sebastian Knutsson (t.h) har hatt suksess som spillgründer. Her er han fotografert med blant andre kronprinsesse Victoria av Sverige i 2013. Foto: NTB scanpix
VERDENSKJENT: Sebastian Knutsson (t.h) har hatt suksess som spillgründer. Her er han fotografert med blant andre kronprinsesse Victoria av Sverige i 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer

For Sebastian Knutssons (48) del betydde det en saftig utbetaling på svimlende 2,8 milliarder svenske kroner, som tilsvarer omtrent 2,7 milliarder norske. I King har Knutsson designet over hundre forskjellige spill, og har vært med som direktør siden 2003.

Ifølge Expressen har derimot ikke alt vært et eventyr for 48-åringen. Etter å ha kjøpt drømmeboligen til den nette sum av 28 millioner kroner, viste drømmen seg fort å bli et mareritt. Nå fryktes det at huset skal rase, ifølge rettspapirer.

FEILMONTERT: Takbjelkene i kjelleren var ikke montert etter retningslinjene, og i noen tilfeller manglet de fullstendig, ifølge rettspapirene. Foto: Solna tingsrätt.
FEILMONTERT: Takbjelkene i kjelleren var ikke montert etter retningslinjene, og i noen tilfeller manglet de fullstendig, ifølge rettspapirene. Foto: Solna tingsrätt. Vis mer
STORE MANGLER: Ifølge rettspapirene manglet både nytt betongfundament, isolering og platonmatte i kjelleren. Foto: Solna tingsrätt.
STORE MANGLER: Ifølge rettspapirene manglet både nytt betongfundament, isolering og platonmatte i kjelleren. Foto: Solna tingsrätt. Vis mer

Drømmen ble mareritt

Våren 2014 gikk den verdenskjente gründeren til innkjøp av huset, som ligger ved Mälarens strand i Bromma - en bydel i Stockholm. Huset, med basseng og flere etasjer, ble bygget i 1961. Om prislappen på 28 millioner svenske kroner var verdt det, kan man derimot nå stille spørsmål ved.

I en stevning levert i mars i fjor, forteller han - via sitt advokatfirma - om marerittet som utfoldet seg etter at han flyttet inn.

- Etter kort tid oppsto det en vannlekkasje i kjelleren. Det var over en centimeter med vann på kjellergulvet, og det ble konstatert fukt på både de ytre og indre veggene i etasjen, heter det i stevningen.

VANNLEKKASJE: Kort tid etter overtakelsen oppsto det vannlekkasje i kjelleren. Foto: Solna tingsrätt
VANNLEKKASJE: Kort tid etter overtakelsen oppsto det vannlekkasje i kjelleren. Foto: Solna tingsrätt Vis mer
DYR REPARASJON: Bare å reparere bjelker og grunnmur kostet Knutsson nær seks millioner kroner. Foto: Solna tingsrätt.
DYR REPARASJON: Bare å reparere bjelker og grunnmur kostet Knutsson nær seks millioner kroner. Foto: Solna tingsrätt. Vis mer

Enden på visa er derimot ikke her. Da milliardæren bestemte seg for å undersøke årsaken til lekkasjen i kjelleren, dukket flere ubehagelige fakta opp. Det viser seg at kjelleren ikke skal ha blitt sikret godt nok da den ble bygget.

Ifølge søksmålet er den bygd under det nivået som er anbefalt, og mangler i tillegg korrekt isolering og pumpe- og avløpsanlegg. Takbjelkene var heller ikke montert riktig. Husets svømmebasseng var også bygget feil. Det ble plassert over vannverkets hoveddrenering for området, og Knutsson blir derfor sett som ansvarlig for eventuelle kostnader om de må komme til dreneringsrøret.

Totalt sett var det fare for at hele huset kunne rase sammen som følge av den ufullstendige byggejobben.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 03.11.2015 Vis mer

Krevde millionerstatning

I samme stevning ber Knutsson og hans advokat om erstatning fra selger på hele 11,6 millioner svenske kroner. Det er ikke helt uten grunn.

Det kostet ham over seks millioner kroner å fikse takbjelkene og grunnmuren, slik at kjelleren kunne bli mulig å bruke igjen. Å rense kjelleravløpssystemet kostet ham rundt to millioner kroner alene.

Sebastian Knutsson

  • Traff for 14 år siden fire andre gründere gjennom webportalen Spray. Det ble starten på eventyret King.
  • Er kanskje aller best kjent for Candy Crush-spillene, men har også flere titalls andre spill i stallen.
  • Selskapet var verdt over 35 milliarder kroner i 2013, og ble i 2015 kjøpt for hele 50 milliarder svenske kroner av Activision Blizzard.
  • King har over 300 millioner aktive brukere i måneden.

Likevel ble det ikke sånn for milliardæren. I september i år inngikk partene et forlik, som var av en betydelig lavere sum enn hva Knutsson først hadde håpet på. Selgeren skulle betale knappe 2,5 millioner svenske kroner for skadene, og partene ble enige om å betale sine egne rettskostnader.

Det er ikke kjent hvorfor 48-åringen valgte å gå med på en såpass lav sum. Expressen skriver at de har forsøkt å komme i kontakt med Candy Crush-milliardæren, uten hell.

Candy Crush har ifølge Business Insider blitt spilt over 150 milliarder ganger, og det er tall fra 2014. Spillet har utvilsomt vært selskapet King sin aller største suksess. Det hele eksploderte da det ble mulig å spille spillet på Facebook. Norges statsminister Erna Solberg er blant annet en av spillets selverklærte fans.

- Det beste og morsomste jeg vet er spill. Jeg hadde nok ikke fått jobbet med det så mange andre steder, sa milliardæren i et intervju med svenske Digital i fjor sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer