Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Star Wars»-stjerna Carrie Fisher er død:

Carrie Fisher hadde rusproblemer og var psykisk syk. Hollywood-stemoren hennes hadde samme problemer

Den populære skuespilleren hadde et helt spesielt menneske i livet på 60-tallet.

DØD: Skuespiller Carrie Fisher gikk bort tredje juledag. For mange var Fisher med god margin mest kjent som prinsesse Leia Organa i «Star Wars». Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kveld ble det kjent at «Star Wars»-skuespiller Carrie Fisher (60), som i flere av de populære filmene spilte prinsessen Leia, hadde sovnet inn tidligere på dagen. Det bekreftet familiens talsperson overfor flere amerikanske medier.

Fisher fikk få dager tidligere, på lille juleaften, en hjertestans på et fly fra London til Los Angeles. Hun ble innlagt som følge av den dramatiske hendelsen, og døde på sykehuset.

Siden har det strømmet på med kondolanser og kjærlighetserklæringer fra både fans og tidligere kolleger, deriblant Harrison Ford og Mark Hamill.

Fisher var med god margin mest kjent som prinsesse Leia Organa i «Star Wars», og har spilt i «Episode IV: Et nytt håp» (1977), «Episode V: Imperiet slår tilbake» (1981), «Episode VI: Jediridderen vender tilbake» (1983) og «Episode VII: The Force Awakens» (2015).

Alt var derimot ikke rosenrødt for skuespilleren gjennom hennes 60 år lange liv. Hun hadde diagnosen bipolar, og hadde rusproblemer som involverte bruk av blant annet kokain.

Verdenskjent stemor

Livet hennes ligner, på godt og vondt, mye på en viktig person hun i ungdommen hadde i livet sitt. En av Hollywoods største skandalestjerner Elizabeth Taylor var nemlig Fishers stemor.

Elizabeth Taylor døde i 2011, men var en av Hollywoods største skuespillere gjennom tidene. Foruten å spille i flere titalls filmer fra 40-tallet til sin død, var hun kjent som litt av en skandaledronning. Stjerna var blant annet gift hele åtte ganger - med syv forskjellige menn.

Det var da hun møtte Carrie Fishers far Eddie på slutten av 1950-tallet at hennes yndige image begynte å forandre seg. Eddie Fisher var på det tidspunktet nemlig gift med «Star Wars»-skuespillerens mor, Debbie Reynolds. Dette ga Elizabeth Taylor tittelen «homewrecker» i den amerikanske sladderpressen.

Forholdet deres skulle likevel bestå, som sørget for at Eddie Fisher og kona ble skilt. Hollywood-stjerna og Eddie Fisher giftet seg i Las Vegas den 12. mai i 1959. Ekteskapet varte fram til 1964, men å ha Elizabeth Taylor som stemor påvirket likevel den unge Carrie Fisher i stor grad.

Hun ble født i 1956, og var fortsatt liten da faren og stemora skilte lag. I en kronikk i Daily Mail i 2011 skrev hun at hun ikke har mange minner fra ekteskapet, men at hun og Taylor i voksen alder ble gode venner.

Hollywood-legenden ba henne nemlig til lunsj en gang på slutten av 90-tallet, og den humoristiske tonen de hadde da Fisher var liten ble fort gjenopplivet. De møttes flere ganger etter det, og Fishers mor ble med på noen av lunsjene. Det dårlige forholdet Fishers mor og Taylor hadde som følge av skilsmissen med Eddie forsvant raskt, skriver Fisher.

Like tendenser

I kronikken påpeker Fisher at hun innså som følge av foreldrene og sin tidligere stemors turbulente liv at hun ikke selv ønsket å være kjent.

VENNER TIL SLUTT: Selv om Carrie Fisher påpeker at hun ikke kjente stemoren sin Elizabeth Taylor godt i barndommen, fikk de et fint forhold da Fisher ble voksen. Her sammen på en prisutdeling i 2000. Foto: Reuters, NTB scanpix
VENNER TIL SLUTT: Selv om Carrie Fisher påpeker at hun ikke kjente stemoren sin Elizabeth Taylor godt i barndommen, fikk de et fint forhold da Fisher ble voksen. Her sammen på en prisutdeling i 2000. Foto: Reuters, NTB scanpix Vis mer

- Jeg ville aldri bli skuespiller, i hvert fall ikke kjendis. Jeg hadde vokst opp foran foreldrene mine, som sakte med sikkert mistet gløden sin. Til slutt sloknet den, skrev «Star Wars»-stjerna.

På tross av at forholdet deres først ble bra i voksen alder, kan man trekke flere paralleller mellom livene til de to stjernen - som har betydd mye for hver sin generasjon.

Begge har eksempelvis slitt med psykiske problemer. Buzzfeed skriver at Taylor slet med depresjoner gjennom karrieren.

Det er ikke bare psyken som har vært problematisk for de to stjernen. I 1983 innrømte Taylor at hun hadde vært avhengig av sovepiller i over 35 år, mens Fisher på sin side slet med både kokain og reseptbelagte medisiner.

De to skuespillerne har begge likevel prøvd å snu det hele om til noe positivt. Fisher har valgt å være åpen hele veien om både sin bipolare lidelse og rusmisbruket. Hun har samtidig kjempet for mer bevissthet rundt akkurat disse temaene.

På sin side var Taylor aktiv i kampen mot hiv og aids, ved å tilby medisiner fra hemmelige lokaler. Dette minner ifølge Pink News om filmen «Dallas Buyers Club».

En ting Fisher ikke tok etter stemora var den enorme apetitten på menn. Hun har bare vært gift én gang, med Paul Simon fra 1983 til 1984. Hun har siden hatt flere veldokumenterte forhold, deriblant med agenten Bryan Lourd, senator Chris Dodd og skuespiller Dan Aykroyd.

På slutten av livene deres hadde begge store problemer med helsa. Hjernesvulst, hudkreft og hjerteproblemer var blant annet det Elizabeth Taylor måtte gjennom før hun tok sine siste åndedrag, skriver The Telegraph.

Uavhengig av hvor mye de påvirket hverandre eller ikke, var begge to utvilsomt to av Hollywoods største stjerner fra hver sin respektable generasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!