Cher fyller 70 år: - Alderløs sexbombe som Madonna drømmer om å være

Den amerikanske artistens liv hylles av ekspert.

(Dagbladet): 20. mai i 1946 kom ei jente til liv i USA som skulle vise seg å sette verden på hodet.

Cherilyn Sarkisian, bedre kjent for verden som Cher, har siden midten av 60-tallet preget kulturbransjen med sin musikk og rolleprestasjoner.

I dag fyller multikunstneren hele 70 år.

Ifølge ekspert på populærkultur, Per Sundnes, har vi trolig ikke hørt det siste fra artisten.

- I got you, babe! Cher går under kallenavnet «Goddess of Pop», som på norsk betyr noe så jordnært som «popens gudinne».

Hun har solgt over 200 millioner plater verden over, både som soloartist og i duoen Sonny & Cher. Her med sin daværende ektemann på Sonny Bono, som hun gifta seg med i 1969.

Foruten å lage fengende pop, har hun også prestert på lerretet. Dette ga henne en Oscar-statuett i 1987 for sin rolle i «Forhekset av månen».

- Første gang jeg så Cher var under et musikkprogram som gikk på NRK ved midnatt. Hun sto på rulleskøyter foran et stort vogntog i videoen. Da var jeg solgt som en liten homo fra Bodø, forteller Sundnes til Dagbladet.

Han trekker fram spesielt en låt som han husker best fra artistens karriere.

- «I got you, babe» er selvfølgelig høydepunktet. Ikke originalen, men versjonen med «Beavis and Butthead» fra 1993. Hun har alltid hatt litt ironisk distanse til seg selv, som vises godt i videoen, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lever en i såpeopera Cher har levd et turbulent liv. Hennes egen datter stod fram som transseksuell mann, hun har vært involvert i PR-skandaler med utallige menn og har hatt hele sitt privatliv eksponert flere ganger.

- Hun var en Kardashian før de ble født. Hele livet hennes har vært en eneste stor såpeserie. De største skandalene har utvilsomt vært alle de unge mennene, som bare ligger forlatt i en grøft etter at hun har lekt med dem, sier Sundnes og ler.

Av mennene hun hevder å ha «lekt med» finner vi blant andre Tom Cruise, Val Kilmer og Bon Jovi.

Det er imidlertid ikke bare mennene artisten har høstet oppmerksomhet for siden sin karrierestart. På motefronten har hun også vært viktig.

- Hun har klart å bli den aldersløse sexbomba som Madonna drømmer om å være. Cher har vært ekstremt viktig motemessig. Hun var den første som dukket opp i «nakenkjole» på Oscar-utdelinga, blant annet. Og det lenge før noen andre gjorde det. Artister som Lady Gaga kunne ikke eksistert i dag uten Cher, mener han.