Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Conchita er Eurovisions mest omstridte deltaker

Russisk politiker vil nekte «lille vagina» å delta.

KONTROVERSIELL: Sanger Thomas Neuwirth skal representere Østerrike som dragartisen Conchita Wurst. Det får Russland til å reagere. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Sanger Thomas Neuwirth skal representere Østerrike som dragartisen Conchita Wurst. Det får Russland til å reagere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Med skjegg, tung sminke og kjole må den mannlige sangeren Thomas Neuwirth, som går under sitt dragnavn Conchita Wurst, sies å være Eurovisions mest kontroversielle deltaker.

At Wurst, som representerer Østerrike i den populære sangkonkurransen, i det hele tatt får delta, får en russisk politiker til å se rødt.

- «Pervoen» fra Østerrike Ifølge The Guardian har Vitaly Milonov sendt et brev til den russiske Eurovision-komiteen, hvor han ber om at russiske musikere ikke blir sendt til det han omtaler som en «europeisk homseparade».

- Bare TV-sendingen av konkurransen vil kunne fornærme millioner av russere. At transvestitten og hermafroditten Conchita Wurst skal opptre på samme scene som russiske artister på direktesendt TV, er propaganda for homofili og åndelig forfall, skriver Milonov ifølge avisa.

Milonov har senere trukket tilbake kravet om at russiske deltakere ikke bør delta i sangkonkurransen som i år holdes i København, men mener derimot at «pervoen» fra Østerrike burde bli utestengt.

Dette er ikke første gang Milonov går hardt ut mot Eurovision. Nylig gikk han ut og sa at Russland heller burde ha sitt eget «Russiavision», hvor tradisjonelle verdier står i fokus. Milonov kritiserte også Channel One i fjor, for å sende sangkonkurransen.

Milonov er også en av forkjemperne for Russlands nye homolov som gikk gjennom tidligere i år, som blant annet forbyr homofil propaganda i landet.

Loven forbyr all omtale av homoseksualitet og gjør det straffbart å vise sin seksualitet offentlig.

- Jeg er tykkhudet Conchita Wurst tar seg imidlertid ikke nær av den russiske kritikken.

- Det påvirker meg ikke. For om det bare handler om meg, så klarer jeg å ta det. Jeg er tykkhudet. Men dette viser at menneskerettigheter tydeligvis ikke er en allmenn greie på 2000-tallet. Det er uhørt. Jeg har ikke engang ord for det, sier Wurst til den svenske avisa Aftonbladet.

DELTAR SOM KVINNE: Den østerrikske sangeren Thomas Neuwirth, representerer landet sitt i Eurovision som dragartisten Conchita Wurst. Foto: NTB Scanpix
DELTAR SOM KVINNE: Den østerrikske sangeren Thomas Neuwirth, representerer landet sitt i Eurovision som dragartisten Conchita Wurst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I går hadde Wurst, hvis artistnavn betyr «lille vagina» eller «penis», sceneprøver hvor hun framførte låta «Rise Like a Phoenix».

Mange spør artisten om hvorfor hun har valgt akkurat det artistnavnet.

- Mange spør meg om hvorfor jeg har et så komisk navn og et så alvorlig budskap. Men jeg er ikke bare alvorlig, jeg er også morsom og vil ha et morsomt liv. Sånn mener jeg at alle bør tenke, sier hun.

Finalen i sangkonkurransen går av stabelen i København neste lørdag, 10. mai.

KONTROVERSIELL: Den mannlige artisten Thomas Neuwirth stiller i dameklær i årets Eurovision. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Den mannlige artisten Thomas Neuwirth stiller i dameklær i årets Eurovision. Foto: NTB Scanpix Vis mer