Da Eldar Rønning mistet lappen, forberedte han seg på store overskrifter: - Slapp billig unna

Den tidligere skiløperen synes media har vært overraskende snille med ham.

NYTT LIV: Langrennsprofil Eldar Rønning (34) har fått tilbake sertifikatet etter at han mistet det i 2011. Her utenfor «Mesternes mester»-huset i Hellas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYTT LIV: Langrennsprofil Eldar Rønning (34) har fått tilbake sertifikatet etter at han mistet det i 2011. Her utenfor «Mesternes mester»-huset i Hellas. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

KALAMATA: (Dagbladet): - Jeg skylder kona mi litt fritid!

Eldar Rønning (34) smiler lurt. Drøye fem måneder etter at han bestemte seg for å tre diskré ut av langrennssporet, har han satt av tre uker til «Mesternes mester»-innspilling i Hellas - 400 mil unna de hverdagslige syslene han snakker om.

Men det er annerledes nå. Skiesset fra Levanger har fått en helt ny livsstil, og kjenner at tida oftere strekker til. Det har overgått alle forventninger.

- Ofret familietid

- Det nye livet er veldig bra. Jeg har generelt mer tid til alt, og synes det er fint å vite at familien ikke lenger trenger å ta hensyn til meg og mitt, sier Rønning.

Han vet godt at en toppidrettskarriere ikke varer livet ut, og understreker at han alltid har hatt familien i ryggen. Men så var det den følelsen av at han gjerne skulle ha vært enda mer sammen med dem, da.

- Jeg tenkte ikke så mye over det der og da, men ser i ettertid at jeg kanskje har ofret litt familietid. Jeg priser meg lykkelig for den kona jeg har, som faktisk syntes det var greit at jeg stakk av og var borte i månedsvis.

- Det har gjort at jeg har klart å kombinere toppidrettslivet med farsrollen på en best mulig måte, meddeler trønderen, som har en datter på sju og en sønn på fire med kona Laila. Til våren blir han pappa for tredje gang.

HOLDER KONTAKTEN: Mellom slagene på «Mesternes mester»-innspilling snakker Eldar Rønning med barna via videochat-tjenesten FaceTime. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HOLDER KONTAKTEN: Mellom slagene på «Mesternes mester»-innspilling snakker Eldar Rønning med barna via videochat-tjenesten FaceTime. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mistet lappen

Å være langrennsløper på toppnivå i Norge inkluderer som regel automatisk stjernestatus og en god porsjon oppmerksomhet - både fra media og befolkningen for øvrig.

Eldar Rønning har på langt nær skapt like mange overskrifter som flere av sine tidligere landslagskolleger, og har få «snakkiser» å vise til.

Men det finnes noen unntak. Som da han kjørte for fort og mistet lappen i 2011.

Han var på vei hjem fra et toppidrettsstevne på Nørdmøre, og skulle «bare» rekke en ferje da lovens lange arm vinket ham inn.

- Ja, er det noen som husker det? He-he. Jeg tråkket litt hardt på gassen, kan du si. Jeg er vanligvis ingen råkjører, men hadde dårlig tid. Det er uansett ingen unnskylding for å kjøre for fort, sier Rønning.

34-åringen ble målt til 130 km/t i 80-sonen, og mistet førerkortet i åtte måneder. Han slapp unna fengselsstraff og bot, men fikk 30 timers samfunnsstraff. Timene ble brukt til undervisning ved et skigymnas.

- Jeg var egentlig forberedt på store overskrifter i media, men egentlig slapp jeg ganske billig unna. Jeg tror det handler om at jeg la meg flat med en gang. Da var det liksom greit, sier Rønning, og legger til:

- Media har generelt vært altfor snille med meg.

- Klarte ikke holde kjeft

Et kjapt søk på Google henter for øvrig fram et fem år gammelt topptreff som omhandler et helt annet scenario, da TV 2 plukket opp et småkomisk øyeblikk mellom Rønning og kona på langrennslandslagets samling i Italia.

ELDARS BEDRE HALVDEL: Eldar Rønning er takknemlig for støtten han har fått fra kona Laila gjennom karrieren. Her får han et medaljekyss etter sølvtriumfen på 15 km klassisk langrenn under VM i Holmenkollen. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
ELDARS BEDRE HALVDEL: Eldar Rønning er takknemlig for støtten han har fått fra kona Laila gjennom karrieren. Her får han et medaljekyss etter sølvtriumfen på 15 km klassisk langrenn under VM i Holmenkollen. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

Med en måpende kone i bakgrunnen røpet langrennsprofilen at ekteparets yngste barn ble unnfanget på samme sted for et år siden. Det gikk ikke tabloidene hus forbi.

- Jeg snakker som regel rett fra levra, og klarte ikke holde kjeft da TV 2 filmet oss. Kona syntes kanskje det var en litt unødvendig kommentar, ha-ha. Heldigvis er ingen av oss spesielt selvhøytidelige.

Nå venter nok en familieforøkelse, denne gang uten Rønnings mange reisedøgn og strenge treningsregime.

- Å ha mer tid med familien er et vanvittig stort pluss, gjentar trønderen, og tilføyer:

- Jeg er ferdig med å være egoist. Nå er barna i fokus.

Bråstopp

Kanskje hadde han ventet litt med å legge skiene på hylla, hvis det ikke hadde vært for at kroppen sa stopp. Da han la opp i mai i fjor, fortalte overskriftene at han var «for syk til å trene». Etter å ha ignorert sykdomsplagene sesongen i forveien, ble det bråstopp.

- Det hender at jeg tror kroppen funker igjen, og da surrer det i bakhodet at jeg kanskje skal gjøre comeback. Men så får jeg nederlaget midt i trynet igjen. Per definisjon er jeg helt frisk, men kroppen responderer ikke på toppidrettstrening lenger. Det må jeg akseptere, sier Rønning.

NY HVERDAG: Eldar Rønning trives godt i sin nye jobb som bankmann. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY HVERDAG: Eldar Rønning trives godt i sin nye jobb som bankmann. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han er slett ikke en mann som hviler på laurbærene. Når Dagbladet møter ham i Hellas, er han godt inne i jobben som finansrådgiver i Sparebank 1 i Trondheim. Et yrkesskifte Rønning proklamerte allerede under pressekonferansen for ni måneder siden, da han la opp.

Ifølge lokalavisa Innherred ble trønderen headhuntet inn i bankjobben, der han fungerer som et bindeledd mellom banken og samarbeidspartnere i idretten. Ved siden av jobben fullfører Rønning en bachelor innen finans.

Savnet fra idretten

- Det er fortsatt litt uvant å sitte på et kontor, men jeg trives veldig godt. Jobben er lærerik, og jeg er glad for å ha kommet inn i et nytt miljø - med nye arbeidskolleger - relativt kjapt.

Kameratskap og samhold er kanskje det Rønning savner aller mest fra toppidrettslivet.

- Det å være en del av et lag, og være gutta på tur, det savner jeg. Du vet, å være i den bobla, sier 34-åringen, og smiler skjevt.

Han slo gjennom i verdenstoppen i 2005, og har opparbeidet seg en imponerende merittliste. Deriblant elleve verdenscupseiere, inkludert seier under selve «manndomsdistansen», nemlig femmila. Den fikk han på hjemmebane i Holmenkollen i 2012.

- Det er definitivt et av største høydepunktene fra karrieren. Jeg har generelt oppnådd nesten mer enn jeg kunne drømme om, og er glad for at jeg fikk gjort så mye.

HER GÅR DET GALT: «Mesternes mester»-deltakerne var bare noen kilometer fra mål da sykkelhjulene traff hverandre i stor fart. Både eksalpinist Odd Sørli (62) og kickbokser Tonje Sørlie (35) blir kastet av sykkelen. Video: NRK Vis mer
NY ARENA: I fjorårets sesong ble deltakerne sendt til Frankrike og Monaco for å kjempe om tittelen som «Mesternes mester». I år er de losjet inn i et luksuriøst hus i den greske byen Kalamata. Video: Bjørn Lansem / DBTV. Vis mer