Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ashley Graham:

Da «plus size»-modellen fikk sin egen Barbie-dokke, hadde hun én viktig betingelse

Ashley Graham fant seg ikke i den gamle dokkas ekstreme proporsjoner. 

EGEN BARBIE: Supermodellen Ashley Graham ble hedret med egen Barbie-dokke under Glamour's Women of the Year Awards i Los Angeles mandag kveld. Her er Barbie-dokka hennes. Video: Addition Elle / Ashley Graham / Instagram Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Det siste året har Ashley Graham (28) fått massiv oppmerksomhet som såkalt «plus size»-modell og som talsperson for et sunt og naturlig kroppsbilde.

Hun har vært på forsida av Sports Illustrated, vist fram sin egen undertøyskolleksjon på catwalken og skal være med i panelet til den nye sesongen av «America's Next Top Model».

Den amerikanske toppmodellen var også blant kvinnene som ble hedret under Glamour's Women of the Year Awards i Los Angeles mandag kveld. Og dét ble gjort på en litt spesiell måte, ifølge Huffington Post.

Strengt krav

Graham, som ble gjort stas på for sin innsats for å gjøre moteindustrien mer inkluderende, fikk avduket en helt egen Barbie-dokke som er laget med utgangspunkt i hennes kroppsfigur.

HYLLES: Modellen Ashley Graham (28) har de siste åra vært på «alles» lepper. Video: Addition ElleVis mer Vis mer

- Er det noen små jenter som forestiller seg at de kommer til å få en Barbie-dokke som er laget for å likne dem selv, uttalte Graham fra scenen, ifølge avisa.

Selv om 28-åringen aldri hadde drømt om å få sin egen, spesiallagde Barbie, hadde hun ett strengt krav når dokka skulle bli virkelighet:

- Forutsetningen var at lårene skulle være inntil hverandre. Jeg sa: «Folkens, vi kan lage denne dokka, men hvis lårene ikke rører hverandre, blir hun ikke autentisk».

- Liknet ikke på Barbie

Den originale Barbie-dokka har alltid hatt mellomrom mellom lårene, seinere kjent under begrepet «thigh gap» - et fenomen som får de fleste helseeksperter til å rive seg i håret.

- Jeg liknet ikke på Barbie da jeg vokste opp, og ville ikke ha følt meg så annerledes om det fantes ei i min størrelse. Nå kan unge jenter vokse opp og vite at de er normale, noe som er svært oppmuntrende for den yngre generasjonen, sa Graham.

NORMAL BARBIE: Den nye Lammily-dokka, med blåmerker og strekkmerker på magen skal vise at vanlig kan være vakkert. Video: Lammily Vis mer

Produsenten av de klassiske Barbie-dokkene, Mattel, har i årevis blitt kritisert for å fremme et usunt kroppsideal overfor leketøyets unge målgruppe.

I 2014 tok sjefsdesigner Kim Culmone den 57 år gamle dokkas ekstreme proporsjoner i forsvar, og uttalte at Barbies kropp «aldri ble designet for å være realistisk».

Tidligere i år gjorde Mattel omsider en helomvending, og lanserte tre nye modeller med navnene «liten og nett», «formfull» og «høy».

Og det var virkelig på tide. For dersom den klassiske Barbie-dokka var en ekte kvinne ville hun ifølge Huffington Post vært 175 centimeter høy og hatt en vekt på 49 kilo.

Det gir Barbie en BMI på 16, og vil si at hun er rundt 8 kilo undervektig ifølge BMI-indeksen.

NYE DOKKER: Barbie er lenge blitt kritisert for å skape urealistiske kroppsidealer for jenter. - Nå sier vi at det ikke er en snever standard for hvordan en flott kropp kan se ut, det er radikalt, sier sjefsdesigneren. Video: Barbie Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling