Daniel Johnston er død

Artisten ble 58 år gammel.

HJERTEINFARKT: Musiker, låtskriver og kunstner Daniel Johnston er død, 58 år gammel. Foto: NTB Scanpix
HJERTEINFARKT: Musiker, låtskriver og kunstner Daniel Johnston er død, 58 år gammel. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den amerikanske musikeren, låtskriveren og kunstneren Daniel Johnston har gått bort, 58 år gammel. Nettstedet Variety er blant mediene som har omtalt dødsfallet.

Artistens manager, Jeff Tartakov, bekrefter overfor avisa The Austin Chronicle at Johnston døde som følge av et hjerteinfarkt tirsdag kveld denne uka.

Variety beskriver Daniel Johnston som «sær, urolig og elsket». Artisten har vært en del av musikkbransjen siden slutten av 70-tallet, da han flyttet til Austin, Texas og startet sitt eget produksjonsselskap.

Mentale problemer

Johnston ble født i Sacramento, California, og vokste opp i Vest-Virginia. Han var den yngste av totalt fem barn.

Johnston var diagnostisert med både schizofreni og bipolar lidelse, og han har ved flere anledninger vært innlagt mot sin vilje på psykiatriske avdelinger. Ifølge Variety begynte de mentale problemene da han spilte inn sitt første studioalbum.

ARTIST: Daniel Johnston flyttet til Austin i Texas på 80-tallet, der han startet sitt eget produksjonsselskap. Foto: NTB Scanpix
ARTIST: Daniel Johnston flyttet til Austin i Texas på 80-tallet, der han startet sitt eget produksjonsselskap. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1990 ble artisten tvangsinnlagt på et mentalsykehus etter å ha hatt en psykotisk episode på et fly på vei til en musikkfestival. Den gang skal han ha tatt ut nøkkelen fra tenningen mens flyet var i lufta, noe som førte til at piloten, som for øvrig var hans far, måtte nødlande.

De mentale vanskene satte imidlertid ikke en stopper for musikken, og Johnston fikk raskt kultstatus. Han var blant annet en av favorittene til avdøde Kurt Cobain, som ofte var å se med t-skjorter med Johnstons kunstverk på.

Flere etablerte artister har også covra Johnstons musikk, som Tom Waits, Eels, Bright Eyes, Beck, Sparklehorse, Pearl Jam, Glen Hansard og The Flaming Lips.

Kurt Cobain-favoritt

I tillegg til å skrive, produsere og utgi musikk, var Johnston også kunstner. Han studerte kunst ved Kent State University, og er kjent for sine barnlige, naive og religiøst betonte tegninger og malerier.

Den avdøde artisten har designet alle albumomslagene sine selv, og den mest kjente figuren til Johnston er kanskje «Jeremiah the Frog», et froskeaktig vesen med utstikkende øyne - som oftest fulgt av følgende tekst: «Hi, how are you?».

Det er denne tegningen Kurt Cobain ble avbildet med på t-skjorta.

I SORG: Fans legger ned blomster ved en minnesvegg med Daniel Johnstons velkjente kunstverk i Austin, Texas. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Fans legger ned blomster ved en minnesvegg med Daniel Johnstons velkjente kunstverk i Austin, Texas. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jobbet med nytt album

Johnston spilte sine siste, store show i 2017, da han dro ut på en miniturné. Den gang skrev New York Times at det ikke var utenkelig at det ble hans siste show.

«Ideen om at han slutter å turnere er ikke urimelig. Han har kjempet mot manisk depresjon og schizofreni i mesteparten av sitt voksne liv, og i de seinere åra har han slitt med ulike fysiske utfordringer, som diabetes, en nyreinfeksjon og hydrocephalus, en lidelse som fører til at han til tider mister balansen. Johnstons psykiske vansker har krevd lange opphold på flere ulike fasiliteter, og selv om han i dag lever delvis selvstendig, krever han betydelig hjelp», het det i saken som ble publisert i New York Times, ifølge Variety.

TURNÉ: I 2017 la Johnston ut på sin siste turné. Her i 2011. Foto: NTB Scanpix
TURNÉ: I 2017 la Johnston ut på sin siste turné. Her i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I Austin, der han bodde store deler av sitt voksne liv, har byen i flere år arrangert en årlig «Hi, how are you?»-dag i hans ære - alltid arrangert på Johnstons fødselsdag.

I 2018 fortalte han til The Chronicle at han jobbet på et nytt album med Brian Beattie. Dette er ennå ikke blitt utgitt.