Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Henriks død:

Dansk minister med krass kritikk etter prins Henriks død: - Hykleriet vil ingen ende ta

Mener prins Henrik aldri ble «dansk» nok for det danske folk.

KRITISERER HYKLERIET: Den danske kultur-og kirkeministeren Mette Bock mener prins Henrik aldri ble «dansk» nok for det danske folket. Nå kritiserer hun hykleriet i kondolansene etter prinsens bortgang. Foto: Bjarke Ørsted/ Liberal Alliance, NTB Scanipx.
KRITISERER HYKLERIET: Den danske kultur-og kirkeministeren Mette Bock mener prins Henrik aldri ble «dansk» nok for det danske folket. Nå kritiserer hun hykleriet i kondolansene etter prinsens bortgang. Foto: Bjarke Ørsted/ Liberal Alliance, NTB Scanipx. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at det danske slottet meldte om at prins Henrik hadde sovnet stille inn hjemme på Fredriksberg Slott, 83 år gammel, har kondolansene strømmet på.

Blant dem som ønsker å hylle den danske prinsen, er den danske kultur-og kirkeministeren Mette Bock.

Men i et langt innlegg på Facebook langer hun samtidig ut mot det danske folket, som hun mener har mobbet prinsen, og mot de hyklerske nekrologene hun forventer vil strømme på i etterkant av dødsfallet.

​Det skriver blant annet danske Ekstrabladet

I innlegget skriver hun at han ikke ble likt fordi han var annerledes og kom fra et annet land:

«Det ble et ulykkelig kulturmøte. Folket kunne nemlig ikke riktig like mannen. Han var annerledes. Kom fra et annet land. Lærte aldri helt å snakke dansk, sånn som vi best kan like det», skriver hun blant annet og fortsetter:

«Da han begynte å gi uttrykk for ønsket om å bevare sin egen identitet, gikk det helt galt. Franske Henri ble aldri helt til danske Henrik, selv om vi tvang ham til å skifte navn».

- En fargeklatt

Anders Johan Staveng, hoffreporter i Se og Hør, har tidligere uttalt at prins Henrik var en fargeklatt i den danske kongefamilien.

- Han er en motsetning til Margrethe og resten av familien, som jo kan oppfattes som litt stive. Han går sine egne veier. Han har for eksempel dukket opp blant beboerne i Christiania og drukket pils, har han tidligere uttalt til Dagbladet.

Staveng mente at danskene tilga ham, selv om han tilsynelatende kunne virke litt sær, fordi han var en folkelig figur.

- Han har pondus, og han er jo en sjarmerende og artig fyr. Han er veldig godt likt, selv om han er litt sær. Og det tror jeg danskene tilgir ham for.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Prins Henriks oppførsel har ved en rekke anledninger blitt diskutert. Han har skilt seg ut som en fargeklatt i den danske kongefamilien opp gjennom åra. Han har også vært den som har havnet i medienes søkelys flest ganger.

Stadig overskrifter

Da Henrik tilbake i 2002 ga uttrykk for at han mistrivdes i skyggen av sin kone, raste debatten om hvorvidt prinsen var utakknemlig, eller om det danske kongehuset ikke hadde gjort nok for å ta ham inn i varmen. Det skrev danske TV 2.

I 2005 varslet dronning Margrethe at hennes mann i framtida ikke skulle tituleres som prins, men prinsegemal. Ifølge Wikipedia er gemal en mer passende tittel på en på en fyrstelig eller kongelig ektemann eller hustru. Den nye tittelen, som for øvrig brukes svært sjeldent, så likevel ikke ut til å gjøre ende på Henriks frustrasjon.

I et intervju med nederlandsk tv i 2014, gjengitt av danske TV 2, var beskjeden like klar. Han kan rett og slett ikke fatte og begripe hvorfor han har «lavere status» enn sin kone.

Da prins Henrik sist sommer nok en gang gikk ut med at ikke ville gravlegges ved siden av dronningen, ble det ikke uventet oppstyr i Danmark, og prinsens utspill preget mediebildet i flere dager.

Årsaken til prins Henriks beslutning var, ifølge ham selv, «en konsekvens av at han ikke ble likeverdig behandlet i forhold til sin ektefelle».

MISFORNØYD: Franskfødte prins Henrik av Danmark er misfornøyd med sin kone, nemlig dronningen. Manglende likestilling i forholdet gjør at prinsen nå ønsker å gå i mot tradisjonen om å gravlegges ved siden av hverandre. Foto/Video: NTB Scanpix, AP, ATP og Reuters Vis mer

Mot apanasjen

En undersøkelse utført kort tid etter prinsens uttalelse, viste at det danske folket ikke ønsket at prinsen skulle få muligheten til å leve det gode liv på den danske kongefamiliens apanasje, ifølge danske BT.

I undersøkelsen, som var utført av Wilke for Jyllands-Posten, mente hele 63,7 prosent at prinsen ikke skulle motta bidrag på åtte skattefrie millioner fra staten.

Etter at han hadde pensjonert seg, og senere uttalt at han ikke vil gravlegges sammen med landets dronning, var ikke prinsen særlig populær blant folket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!