Danskene raser mot prins Henrik - dronning Margrethe kom alene på jobb

Selv har han gått av med pensjon.

MINDRE AV DETTE: Prins Henrik viste seg riktignok på slottsbalkongen da kona fylte 76 år denne måneden. Foto: Marie Hald / NTB Scanpix
MINDRE AV DETTE: Prins Henrik viste seg riktignok på slottsbalkongen da kona fylte 76 år denne måneden. Foto: Marie Hald / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): «Her går dronninga alene om bord i kongeskipet», skriver danske TV 2.

I desember i fjor kunngjorde danskenes dronning Margrethe (76), at ektemannen, prins Henrik (81), går av med pensjon.

Og selv om dronninga har uttalt at hun «respekterer mannens beslutning», virker ikke den danske historikeren Lars Hovbakke Sørensen å være like fornøyd.

Alene på sommercruise  - Dronninga kommer ikke til å ha like mange punkter på programmet i sommer, og vil dermed være mindre synlig for folket, sier han til nettstedet.

I tradisjon tro skal den sittende regenten i Danmark legge ut på sitt såkalte sommercruise om kort tid. Hver sommer har dronning Margrethe og ektemannen seilt rundt i landet for å «samle folket».

I år vil altså prins Henrik glimre med sitt fravær for første gang.

- Det hører til tradisjonen at de skal være to på jobb, sier Hovbakke Sørensen.

- Klarer seg godt alene TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, tviler på at dronning Margrethe lider noen nød uten ektemannen ved sin side i sommer.

- Det er hun som er monarken, og som folk kommer for å se. Margrethe klarer seg godt alene, sier han til Dagbladet, og legger til:

- På mange måtte tror jeg faktisk det har vært lettelse for henne å se at ektemannen ble pensjonist. Det forventes ikke lenger at Henrik skal delta, og han setter henne derfor ikke i forlegenhet - som da han uteble fra 75-årsfeiringen hennes.

Prins Henrik stakk nemlig på ferie til Italia da kona fylte år. Dronninga forklare først at ektemannen hadde influensa, men måtte innrømme fakta da bildebevis dukket opp.

81-åringen har ved flere anledninger uttrykket misnøye over å være i «skyggen av sin kone». Siden han er inngiftet i kongefamilien, vil han nemlig aldri bli titulert som konge.

- Alle dronninger i historien har gjort sine menn til konger. Hvorfor skal jeg være under min kone, uttalte han til nederlandsk tv i fjor.