Prins Joachim:

Danskene vil frata prinsen apanasjen

Halve befolkningen mener prins Joachim bør si fra seg sine 3,9 millioner i apanasje.

UPOPULÆR SKATTEUTGIFT: Halve den danske befolkningen mener prins Joachim bør kvitte seg med apanasjen. Her på en bankett i 2018 sammen med kona, prinsesse Marie. Foto: Keld Navntoft/ Ritzau Scanpix/ NTB
UPOPULÆR SKATTEUTGIFT: Halve den danske befolkningen mener prins Joachim bør kvitte seg med apanasjen. Her på en bankett i 2018 sammen med kona, prinsesse Marie. Foto: Keld Navntoft/ Ritzau Scanpix/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danske Berlingske Tidende har gjennomført tre undersøkelser blant befolkningen. Der har de spurt danskene om apanasjen til prins Joachim (52).

Undersøkelsene kommer som følge av et oppsiktsvekkende intervju med prinsen hos franske Point de Vue. Der lufter han sin frustrasjon rundt sin rolle i det danske kongehuset.

- Mellom oss er det mer komplisert. Kronprinsen skal følge tingenes gang. Men ingenting er definert for nummer to og vedkommendes kone, verken i skrift eller i tale. Faren min stiftet bekjentskap med samme utilfredsstillelse og klarte aldri å klargjøre sin plass i kongefamilien, fortalte prinsen til magasinet i mai.

- Men det er ikke alltid lett. Vi må finne ut av det selv, samtidig som at man må holde seg innenfor rollen som nummer to i rekken, fortsatte han.

En av fem støtter apanasje

Prinsen har som kjent bodd i Paris siden i fjor sommer. Han flyttet sammen med kona, prinsesse Marie (45), og deres to barn, prins Henrik (11) og Athena (9). Der skulle han ta landets høyest rangerte militære lederutdannelse.

BLODPROPP: Kongehus-ekspert Caroline Vagle tror danskene nå er bekymret, etter at Prins Joachim fredag kveld ble innlagt på sykehus for blodpropp. Video: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

Det betyr også at danske skattepenger på 3,9 millioner finner veien til Frankrike.

På spørsmål fra BT om man er enig eller uenig i at han prins Joachim bør fortsette å få apanasje på den størrelsen så lenge han lever, svarer 46 prosent at de er helt eller delvis uenige.

Bare 21 prosent er enige eller delvis enige i påstanden.

På spørsmål om han selv bør frasi seg apanasjen fra 2022 svarer hele 49 prosent av de er helt eller delvis enige. I undersøkelsene har de også spurt danskene om Folketinget bør frata ham pengesekken fra staten fra neste år. Der er 43 prosent helt eller delvis enige i.

- Evig runddans

Også i 2019 viste danskene stor skepsis ved apanasjen til danskeprinsen. Halvparten mente da at apanasjen ikke skulle bli med i bagasjen til Paris.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, kaller bråket rundt prins Joachims apanasje en «evig runddans».

- Som forsvarsattaché på den danske ambassaden i Frankrike, mener noen at han gjør en viktig jobb for Danmark og fortsatt fortjener apanasjen sin. Men flertallet mener altså at han må gi den fra seg. Jeg har forståelse for kritikken. Ikke bor han i Danmark, og han har i mindre grad enn før mulighet til å stille på offisielle oppgaver for kongehuset, sier hun til Dagbladet.

Hun tror også at det ferske intervjuet, hvor han uttrykker sin misnøye med sin rolle i kongehuset, har fyrt oppunder kritikken fra danskene.

- Prinsen er tydelig frustrert, noe jeg tror mange mener er sutrete. Han lever tross alt et privilegert liv på statens regning.

PÅ YOUTUBE: Prins William og hertuginne Kate er nå å finne på Youtube. Video: Youtube / The Duke and Duchess of Cambridge Vis mer

Får ikke vanlig lønn

Vagle understreker imidlertid at prins Joachim som kongelig ikke får noen vanlig lønnsslipp for jobben han gjør.

- Vi må også huske at prinsen ikke får vanlig lønn for arbeidet han gjør på ambassaden, som jo uansett ville vært en statlig utgift. Han får heller ikke ekstra penger for bolig eller skole til barna.

At «nummer to» i kongehuset sliter med å finne sin rolle er ikke bare tilfelle hos danskene.

Vagle påpeker at både vår egen prinsesse Märtha Louise valgte å frasi seg sin kongelige høyhet-tittel og apanasje for å gå sin egen vei. Prins Harry i Storbritannia har også skapt mye bråk med å frasi seg sine plikter og «rømme» til USA.

Også svenske prinsesse Madeleine har tatt turen til USA med familien.

- Det er åpenbart ikke helt lett å stå slik på sidelinjen. Du skal følge en rekke kongelige krav og oppgaver, men likevel er det ikke helt definert hva rollen din faktisk er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer