UNDERSØKES: Prinsesse Isabella skal ha lagt ut videoer på nettet, som i utgangspunktet skulle forbli private. Det ble de imidlertid ikke, og dansk presse skriver nå at videoene har spredt seg. Her er hun og kronprinsesse Mary fotografert i 2015. Foto: Rex / Shutterstock, NTB scanpix
UNDERSØKES: Prinsesse Isabella skal ha lagt ut videoer på nettet, som i utgangspunktet skulle forbli private. Det ble de imidlertid ikke, og dansk presse skriver nå at videoene har spredt seg. Her er hun og kronprinsesse Mary fotografert i 2015. Foto: Rex / Shutterstock, NTB scanpixVis mer

Det danske kongehus:

Danskeprinsessas (10) private videoer på avveie: - Beklagelig

Brukte populær app.

(Dagbladet): Blant dagens tenåringer er applikasjonen Musica.ly spesielt populær. Flere av deres største idoler bruker appen, som inviterer brukerne sine til å legge ut kreative og festlige videoer der musikk står i fokus.

Den norske popsensasjonen Marcus & Martinus er blant annet ivrige brukere av videodelingstjenesten, der de også er blant de mest fulgte brukerne. Norske Barnevakten fastslår på sine nettsider at appen passer for barn fra 12 år og oppover. Det stopper likevel ikke yngre brukere fra å trå til.

Det danske kongehuset fikk erfare nettopp dette, da prinsesse Isabella (10) opprettet en profil på delingstjenesten. Her skal hun, ifølge det danske ukebladet Tæt På, ha lagt ut flere private videoer.

- Undersøker

Den ti år gamle prinsessen er datter av kronprinsesse Mary og kronprins Frederik. På den populære appen, som brukes av millioner på verdensbasis, delte hun flere private videoer fra sitt soverom på Kongeskipet Dannebrog - det danske kongeskipet som første gang ble sjøsatt i 1932.

Magasinet skriver at de har sett flere av de delte videoene, og hevder at den ti år gamle prinsessen ble inspirert av sine venninner til å laste ned appen. I videoene danser og synger hun til forskjellige sanger, i tillegg til at hun også sender hilsener til nevnte venninner.

STORFAMILIE: Slik så det ut da den danske kongefamilien var samlet på slottsbalkongen i 2015. Her ser vi blant andre prinsesse Josephine, prins Vincent, prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Athena, prins Henrik, prins Felix, prins Nikolai, prinsesse Marie og prins Joachim sammen med dronning Margrethe. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STORFAMILIE: Slik så det ut da den danske kongefamilien var samlet på slottsbalkongen i 2015. Her ser vi blant andre prinsesse Josephine, prins Vincent, prinsesse Isabella, prins Christian, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prinsesse Athena, prins Henrik, prins Felix, prins Nikolai, prinsesse Marie og prins Joachim sammen med dronning Margrethe. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Profilen hennes på den sosiale plattformen skal ha vært privat, men videoene har likevel havnet på avveie ved at de har blitt publisert av andre. Kronprinsparet skal ikke ha vært klar over at innholdet på profilen hennes ble delt.

Hun skal også ha vitset med sin søster, prinsesse Josephine (6), i en av videoene. Videoen gikk ut på at de spurte hverandre om de var prinsesser, skriver danske Kendte.

Det danske kongehuset har ikke tatt lett på at videoene har havnet på avveie, og det faktum at disse har vist hvor kronprinsfamilien har befunnet seg.

Overfor ukebladet forteller Lene Balleby, pressesjef ved kongehuset, at de nå ser nærmere på hendelsen.

- Prinsesse Isabella har benyttet seg av Musica.ly, akkurat som mange andre barn i Danmark og i resten av verden. At materialet fra en lukket profil nå har blitt delt, er meget beklagelig, sier hun i en uttalelse og fortsetter:

- Vi undersøker nå hvordan dette kunne skje.

- Sikkerhetsskandale

Dette er ikke første gang mindreårige medlemmer av kongelige familier deler innhold på sosiale medier som har skapt debatt. I 2012 havnet den da 15 år gamle sønnen til kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg, midt i en nasjonal debatt.

Kronprinsessens sønn hadde i nærmere ett år delt uskyldige bilder fra sitt liv til følgere over hele verden. De private bildene han lastet opp på Instagram, var til fritt skue for alle interesserte. Bildene er blant annet tatt på ferieturer, hjemme på Skaugum og på Slottet

Borg delte også et bilde av seg selv sammen med Rihanna, som han møtte backstage etter en konsert i Oslo.

Eksperter VG pratet med den gang omtalte situasjonen som en sikkerhetsskandale, ettersom også GPS-posisjoner var informasjon som ble lagt ut sammen med bildene. Dermed kunne en enkelt legge sammen to og to - og finne ut hvor kronprinsfamilien oppholdt seg utenom det offisielle programmet.

Det var først etter at VG tok kontakt med Slottet at Borgs profil på Instagram ble gjort privat. Den ble seinere slettet, men er i 2017 tilbake igjen.

Flere medlemmer av den norske kongefamilien bruker sosiale medier flittig. Kronprinsesse Mette-Marit deler ofte bilder fra reiser og hverdagen sin, mens prinsesse Märtha Louise ofte viser fram hobbyene sine - som blant annet ridning. Hennes eksmann, Ari Behn, er også en flittig «instagrammer».