- Dassen var tett, alt var gærent i det huset

Sjekk hvilke kandidater disse 77 verdensstjernene støtter.

(Dagbladet): Det har lenge luktet superjevnt og nærmest dødt løp i denne valgkampen. Barack Obama har på de fleste målinger holdt seg et lite hode foran, men ikke mer enn at han må ha kjent pusten til Mitt Romney i nakken.

Allerede på mandag var Obama på banen for å skremme amerikanerne ut til valglokalene, da han minnet om det hyperspennende marerittvalget for 12 år siden.

Derfor har begge kandidatene jobbet døgnet rundt de siste ukene, med den holdningen at hver eneste stemme vil kunne være avgjørende.

ENGASJERT: Skuespiller Scarlett Johansson har snakket mye om kvinners rettigheter. Foto: AFP / NTB SCANPIX
ENGASJERT: Skuespiller Scarlett Johansson har snakket mye om kvinners rettigheter. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Og i den jakten er også kjendisene svært viktige.

Får folk opp fra sofaen Begge har ei lang liste bestående av skuespillere, musikere, forfattere, idrettsutøvere og TV-profiler på sitt valgkamplag.

Wikipedia har forsøkt å samle en oversikt over kjente personer som vil ha Obama gjenvalgt og dem som vil ha endring og Romney. På lista er det også pornostjerner - og der har Obama et 8-2 overtak ...

Den republikanske rådgiveren Ford O'Connell jobbet i 2008 for McCain-Palin-kampanjen. Han er overbevist om at kjendisene spiller en viktig rolle, spesielt med tanke på å få folk opp fra sofaen og bort til valglokalene.

REKLAME OG PÅ SCENEN: Hollywood-legenden Clint Eastwood har brukt mye tid på å få Mitt Romney valgt. Foto: AFP
REKLAME OG PÅ SCENEN: Hollywood-legenden Clint Eastwood har brukt mye tid på å få Mitt Romney valgt. Foto: AFP Vis mer

- De klarer kanskje ikke overtale noen til å skifte side, men de er viktige i forhold til å folk til å stemme, sier O'Connell til E Online.

- Dassen var tett Derfor står musikere som Bruce Springsteen, Bon Jovi, Jay-Z og Katy Parry på scenen for Obama, sistnevnte i spesialdesignede kjoler. Også Romney bruker kjendisene, men i en litt mindre grad enn Obama, selv om en Hollywood-stjerne som Clint Eastwood har laget reklamefilm og Kid Rock har rocket fra scenekanten.

Massachusetts-avisa The Republican gjør litt narr av kjendislista til Romney, og skriver «Obama har Kaney West på laget sitt, mens Romney har Vanilla Ice». Den sittende presidenten treffer nok et bedre det yngre publikummet med sine musikerkjendiser enn det utfordreren gjør.

Kjendisene bruker også sosiale medier, hvor flere av millioner av fans, i kampen om stemmene.

SPESIALDESIGNET: Popstjernen Katy Perry stilte i flere spesialdesignede kjoler da hun sang for Obama i Milwaukee. Foto: AFP / NTB SCANPIX
SPESIALDESIGNET: Popstjernen Katy Perry stilte i flere spesialdesignede kjoler da hun sang for Obama i Milwaukee. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer

I tillegg til å be sine fans om å stemme på riktig kandidat, har de også vært viktige bidragsytere i pengeinnsamlingen til kampanjene. Og så snakker de rett fra levra:

- Bush dreit seg ut i åtte år, så du må gi Obama åtte år også. Han har ryddet opp halvparten av dritten i løpet av fire år, men han overtok ikke akkurat et reint hus. Dere ga ham et hus hvor TV-en ikke virket, og dassen var tett. Alt var gærent i det huset, har rapperen Snoop Dog sagt ifølge CNN.

- Mot sin hensikt Men bortsett fra penger til kampanjene og litt ekstra oppmerksomhet, hvor mye har det i realiteten å si?

Ulike undersøkelser gir forskjellige svar, og fasiten finnes ikke.

SANG FOR ROMNEY: Kid Rock spilte for Mitt Romney-tilhengerne i Massachusetts. Foto: AP
SANG FOR ROMNEY: Kid Rock spilte for Mitt Romney-tilhengerne i Massachusetts. Foto: AP Vis mer

Washington Post skriver at Oprah Winfrey trolig hjalp Obama med en million stemmer for fire år siden, noe som var et viktig bidrag til hans valgseier. Dette altså ifølge en forsker. Samme avis omtaler også nyere forskning, som ikke støtter teorien om at kjendisene hjelper.

- De positive effektene er minimale, og kan faktisk virke mot sin hensikt. Noen mener at kjendisenes påvirkningsforsøk gjør at de kan ende opp med å se bort fra en kandidat som aktuell for dem, sier Michael Cobb ved universitetet i North Carolina.

Dagbladet snakket mandag med flere norske eksperter, og også de tviler på at kjendiseriet har særlig stor effekt.

- Det er ikke slik at alle artisters støtteerklæringer teller positivt. Dersom man får støtte fra en kontroversiell artist, kan det få negative konsekvenser og man kan støte fra seg velgere. Men når man er på superstjernenivå som Bruce Springsteen og Stevie Wonder, finnes det ingen mulighet for at det er et nettotap, sier Anders Romarheim.

Så får det være opp til amerikanerne å velge hvilken kategori Snoop Dogg skal plasseres i.