Tøft år for «Farmen»-profilen:

Dattera (28) rammet av hjerneslag

Terje Leer hadde så vidt våknet fra koma da han ble møtt av en ny prøvelse. Så fulgte tre til. - Tårene rant, innrømmer eldstedattera Malene Leer.

FIKK SLAG I UNG ALDER: Malene Leer fikk hjerneslag kort tid etter at faren Terje Leer, kjent fra «Farmen» i 2019, våknet etter 17 dager i koma. Her avbildet sammen med kjæresten. Foto: Privat
FIKK SLAG I UNG ALDER: Malene Leer fikk hjerneslag kort tid etter at faren Terje Leer, kjent fra «Farmen» i 2019, våknet etter 17 dager i koma. Her avbildet sammen med kjæresten. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det er familien min som har hatt bekymringene i alt dette. Så det var da jeg våknet opp og skjønte hvilken tilstand jeg var i at følelsene strømmet på. Og så visste jeg at de hadde vært der hver dag, og bare sittet ved siden av senga mi. De forsto på meg at jeg visste at de var der hele veien.

Slik startet Dagbladet-intervjuet med Terje Leer (57), kjent fra «Farmen» i 2019, i starten av mai i fjor.

Tidligere på året, i januar, var han blitt smittet av coronaviruset, som til slutt førte til at han svevde mellom liv og død gjennom 17 dager i respirator.

KUNSTIG KOMA: Terje Leer, kjent fra «Farmen» 2019, fikk corona i midten av januar. Han ble så dårlig at han ble lagt i kunstig koma. Video: Se og Hør Vis mer

Føler seg mye bedre

Heldigvis gikk alt bra til slutt, men til Dagbladet uttalte han etterpå at han, mens han var i koma, opplevde sin egen begravelse - noe som naturlig nok skremte ham fryktelig.

Nå har det gått godt over ett år siden Leer ble vekket. Ifølge eks-«Farmen»-deltakeren er han fortsatt sliten, selv om han har klart å hente seg inn igjen.

- Det sa jo legene også - at det kan ta over ett år før lungene er helt bra igjen. Fortsatt er det litt tungt å puste, men jeg føler meg bedre enn på lenge - det kan ikke sammenliknes, sier han til Dagbladet i dag.

Han fortsetter:

- Det er vel først det siste halvåret at det har gått opp for meg hvor nære det var døden. For det var tross alt 50 prosent sjanse for dette skulle gå bra.

Tøft år

Kona Åse Lise Leer (53), som tidligere har vært åpen om sitt liv og sine utfordringer som blind, har også snakket om at ektemannens sykdomsperiode er den tøffeste perioden hun har opplevd så langt i livet.

BLID OG FORNØYD: Terje Leer (nummer tre fra venstre) fikk mye oppmerksomhet i «Farmen», der han deltok med blant andre Marte Flobergseter, Vibecke Garnaas og Leif Haugo Stavenjord. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
BLID OG FORNØYD: Terje Leer (nummer tre fra venstre) fikk mye oppmerksomhet i «Farmen», der han deltok med blant andre Marte Flobergseter, Vibecke Garnaas og Leif Haugo Stavenjord. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Hun visste imidlertid lite om hva som ventet. For 2021 skulle nemlig vise seg å bli enda verre: Få måneder etter at Terje var på beina igjen, fikk familien en ny utfordring i ansiktet.

- Vår eldste datter Malene fikk hjerneslag i mai i fjor. Fortsatt har hun ikke fått synet sitt helt tilbake. Som om ikke det var nok fikk jeg selv blindtarmsbetennelse på seinsommeren. Det var kritisk - for blindtarmen sprakk. Så 2021 setter vi et stort kryss over, forteller 53-åringen åpenhjertig.

KREVENDE ÅR: Andrine (23), Terje, Åse Line og Malene Leer hadde et tøft 2021. Foto: Espen Solli / Se og Hør
KREVENDE ÅR: Andrine (23), Terje, Åse Line og Malene Leer hadde et tøft 2021. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

Hun karakteriserer fjoråret som mildt sagt slitsomt.

- Oppå alt dette fikk min mor kreft og seinere min far hjerneslag han også. Det var et tøft år. Men samtidig har det gitt oss en lykkefølelse, med tanke på at alt har gått bra og at vi er tilbake i det gamle livet alle sammen. Vi tar med oss det vi har lært og er glad for livet.

Så ikke mobilskjermen

Dagbladet har vært i kontakt med Åse Line Leers foreldre, som har godkjent omtalen av dem selv, og det de har vært igjennom.

Også er det Terje og Åse Lines eldste datter, Malene (28). Hun var bare 27 år gammel da hun 15. mai i fjor fikk hjerneslag.

Hun forteller at hun våknet opp på natta med sterk hodepine, sto opp og fant fram mobiltelefonen sin.

GIKK GALT: Terje Leer skadet seg kraftig under «Farmen»-tvekampen. Video: TV 2 / Jonas Scheie Hammer Vis mer

Malene Leer, som jobber som sykepleier til daglig, skjønte raskt at noe var galt da hun ikke så et fnugg av hva som sto på skjermen. Dermed tok hennes, på det tidspunktet, ferske kjæreste Carl Alderin (31) grep og ringte legevakta.

Ikke så lenge etterpå blir hun hastet til Ullevål sykehus i ambulanse - og etter om lag én time der kunne legene konstatere at det var hjerneslag hun var rammet av - en form for blodpropp i hjernen.

- Fryktelig vondt

Det verste av alt, ifølge den nå 28 år gamle jenta, var da hun med en ekstrem form for hodepine måtte gjennom en rekke tester, deriblant CT, røntgen og MR.

- Jeg hadde så vanvittig vondt i hodet, derfor var det å ta MR helt grusomt - for det bråker sånn. Det føltes som at øynene skulle sprette ut av hodet på meg, sier hun, før hun fortsetter:

- Jeg har skadet mye rart i denne kroppen, men det å ligge der i en maskin som bråker så forferdelig ... Tårene rant. Det føltes som en evighet og var helt, helt jævlig. Det var fryktelig vondt.

SELV INNLAGT: Sykepleier Malene Leer fikk hjerneslag i en alder av 27 år. Foto: Privat
SELV INNLAGT: Sykepleier Malene Leer fikk hjerneslag i en alder av 27 år. Foto: Privat Vis mer

Heldigvis fikk «Farmen»-Terjes eldstedatter rask behandling. Likevel har hun fått varige men etter det som rammet henne.

Til Dagbladet forteller 28-åringen at hun fortsatt ikke har sidesyn på høyre side av begge øynene - noe hun kan måtte leve med resten av livet.

- Hvordan har det preget deg etterpå?

- Jeg prøver bare å finne ut hvordan jeg kan leve med det. Jeg har ekstremt lite energi i forhold til før og blir veldig sliten når jeg er sammen med mange folk. Jeg kan ofte ligge hele dagen i senga. Jeg blir stressa, for jeg vet hvor sliten jeg blir av alt mulig, forteller hun.

Takker kjæresten

Samtidig hyller hun Carl Alderin, kjæresten, som hun har vært sammen med i et drøyt år - men vært god venn med i fem år før det igjen.

- Altså, jeg tror ikke jeg kunne jobbet hundre prosent eller hatt det livet jeg har nå hadde det ikke vært for ham. Han gjør hverdagen så mye enklere for meg. Han stiller opp på alt! Jeg blir rett og slett rørt av at det finnes slike mennesker, bedyrer Malene, som noen måneder før slaget hadde tatt AstraZeneca-vaksinen.

Legene mener imidlertid at det er usannsynlig at vaksinen har skylda for blodproppen, påpeker hun.

Nå håper hun at hun aldri opplever et år som fjoråret igjen, og at resten av 2022, og ikke minst 2023, blir mye enklere å takle.

- 2021 var helt jævlig. Først fikk vi ett slag i trynet da pappa havnet i koma. Så fikk vi ett til med meg, og seinere ett til, ett til og enda ett til. Hvor mye skal man tåle, liksom? Det er fem tilfeller som alle potensielt er livstruende. Vi har gått igjennom mye. Det var et grusomt år.

DRYPP: Anette Rønningen Svendsen fikk plutselig lese- og talevansker. Det skulle vise seg å være en alvorlig sykdom. VIDEO: Lommelegen Vis mer

Men alt er ikke så galt at det ikke er godt for noe, erkjenner Malene Leer.

- Takk gud for at jeg var nyforelsket. Sånn sett var det et bra år å få dårlige beskjeder på, sier hun med et smil til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer