SKOGENS KONGE: Her er det ingen tvil om hvem som holder til - og det er ingen andre elg i området. Øyvind «Elg» Elgenes (51) hjemme på øye Frei utenfor Kristiansund. Foto. Erling Hægeland
SKOGENS KONGE: Her er det ingen tvil om hvem som holder til - og det er ingen andre elg i området. Øyvind «Elg» Elgenes (51) hjemme på øye Frei utenfor Kristiansund. Foto. Erling HægelandVis mer

Dattera truet med barneombudet

Øyvind «Elg» Elgenes (51) er god til å feste.

||| KRISTIANSUND (Dagbladet): - Vi satt i stua her og spilte samme låt som koret sang sist lørdag, låta «Love The One Your're With». Gitaren akkompagnerte allsangen og klokka begynte å bli mye. Jeg vet ikke hvor mange ganger vi hadde spilt den, men plutselig kom eldstedattera mi, som da var åtte, inn i stua og så på oss og sa:

«Hvis dere spiller den sangen én gang til nå, så ringer jeg Trond-Viggo Torgersen». Han var barneombud på den tida. Da skjønte vi at vi måtte ta kvelden, sier «Elgen» og smiler.

Mannen med den karakteristiske stemmen fra Dance With a Stranger sitter i den samme godstolen som han satt i den kvelden for snart 20 år siden.

Det eneste kjøpte møbelet i huset. Pris: 30 kroner på loppemarked.

Resten har han og kona, Svanhild, fått eller byttet til seg i løpet av de 20 åra de har bodd i huset.

Nær naturen

- Vi er gamle hippier, og måtte flytte tilbake til roen. Det var et helvete for oss å bo i Oslo, vi kunne ikke gå ute uten at folk brydde seg. Ungene ble så lei, sier Svanhild Farstad om hvorfor de valgte å flytte tilbake til hjemstedet Frei, ei øy i Kristiansund.

Det har de aldri angret på. Her lever de nær naturen.

- Vi har en indiansk livsteori, og vår ideologi er hjelp til selvhjelp. Her holder vi oss selv med ved og varme, og vi kan fange middagsmaten i vannet rett ved huset. Det er ikke i de materielle tingene livet ligger. Jeg mener vi har gitt ungene våre et rikere liv ved å leve som vi gjør. Vi har naturen rundt oss og bruker den til meditasjon og fysisk arbeid som gjør at vi holder oss i form, forteller paret.

Sammen har «Elgen» og kona fire barn i alderen 17 til 25. I fjor feiret ekteparet sølvbryllup samtidig som eldstedatteren giftet seg.

De feiret tre dager til ende, men hundre gjester fredag, lørdag og søndag.

-Vi satt nede på brygga her og musikken ljoma utover sundet her. I lokalavisa dagen etter sto det; «Tusen takk for fantastisk underholdning!». Det er bra vi har gode naboer, sier elgen i huset.

Mistet jobben
«Elgen» vil ikke kommentere spørsmålet til Dagbladet om hvordan hans forhold til hasj er nå. Men i 2004, da Elgenes og kona var på vei hjem fra Amsterdam, ble han stoppet i tollen med 0,3 gram hasj i lommen.

Sangeren pådro seg 14 dager betinget fengsel og to års prøvetid. Hydro Aluminium på Sunndal og Møre og Romsdal Fylke — i samarbeid med Rikskonsertene — avlyste hele 19 konserter med Elg etterpå.

- Jeg trodde ikke det gikk an å bli dømt for 0,3 gram. Hvem drar til Amsterdam uten å dra innom en Coffee-shop? Da fikk vi testet familien. Det var en interessant erfaring. Jeg mistet arbeidet i et år og holdt på å gå konkurs. Det var tøft for ungene, spesielt minstemann. Svanhild ble med meg som sjåfør, groupie og manager da jeg måtte klare meg på egenhånd ved å spille på puber.

ALDRI TIL FRISØREN: Øyvind «Elg» Elgenes og kona går aldri til frisøren. De klipper håret til hverandre. Foto. Erling Hægeland
ALDRI TIL FRISØREN: Øyvind «Elg» Elgenes og kona går aldri til frisøren. De klipper håret til hverandre. Foto. Erling Hægeland Vis mer

Nå er han dirigent for sitt første kor noensinne. Sist lørdag tok han og det nyopprettede koret innersvingen på de andre kordeltakerne i «Det store korslaget» på TV2. Sammen med Hanne Kroghs kor sanket de flest stemmer.

- Det er kjempegøy at vi fikk en så bra start. Jeg vil ikke kalle meg en stor dirigent. Koret er kjempeflinke, og de skal ha all ære, sier mannen med den store stemmen.