VOLD OG OVERGREP MOT BARN:

David Beckham låner bort kroppen sin for å stoppe misbruk og vold mot barn

- Jeg skal gjøre alt jeg kan for å gjøre verden til et tryggere sted for barn. 

STERK VIDEO: David Beckham er ambassadør for Unicef. I denne nye videoen viser han fram kroppen sin, hvor tatoveringene hans har fått en helt ny mening. Video: UNICEF Vis mer

(Dagbladet): Hvert femte minutt dør et barn som følge av vold et sted i verden. Dette vil David Beckham gjøre noe med.

I en ny video for Unicef låner han bort kroppen sin, eller nærmere bestemt tatoveringene sine, for å illustrere dette globale problemet.

I videoen blir tatoveringene, som egentlig står for positive minner fra Beckhams liv, gjort om til ulike scener som viser den brutale realiteten millioner av barn opplever jevnlig. De skal illustrere barns ufrivillige synlige og usynlige arr som følge av vold.

Tall for 2015 viser at tre av ti jenter og fire av ti gutter har vært utsatt for vold eller overgrep minst én gang som barn i Norge, forteller Truls Brekke, kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norge.

- Norge har en lang vei å gå

Unicef forteller til Dagbladet at de håper videoen vil synliggjøre hvor omfattende vold og overgrep mot barn er. De vil også oppfordre både norske og andre lands myndigheter til å gjøre enda mer for å beskytte barn.

- Tallene viser at vold og overgrep mot barn er et større problem globalt enn i Norge, men tallene for Norge viser samtidig at vi har en lang vei å gå før vi klarer å beskytte alle barn her hjemme mot vold og overgrep. Vold og overgrep mot barn er et av vår tids største samfunnsproblem.

Brekke mener at regjeringens opptrappingsplan mot vold og overgrep mangler ambisjon.

- Planen har mange gode intensjoner, men mangler en tydelig ambisjon som viser at vold og overgrep mot barn er noe vi som samfunn skal utrydde.

Uenig

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne er ikke enig i Brekkes kommentar om mangel på ambisjon:

Dette er den første forpliktende opptrappingsplanen mot vold og overgrep. Den inneholder 88 tiltak på seks departementers områder. Etter budsjettforliket skal vi neste år bruke over en halv milliard kroner i forbindelse med opptrappingsplanen, som blant annet skal gå til at voldsutsatte skal få bedre beskyttelse, etterforskningen av volds- og overgrepssaker skal prioriteres, alle tjenester skal ha god og riktig kompetanse og det forebyggende arbeidet skal styrkes. Dette kommer i tillegg til styrkingen vi sammen med Venstre og KrF har hatt på dette feltet de siste årene, forteller hun til Dagbladet.

- Jeg ble sjokkert

David Beckham har vært ambassadør for Unicef i elleve år, og har et sterkt engasjement i kampen mot vold mot barn.

- Jeg har forpliktet meg til å gjøre alt jeg kan for å gjøre verden til et tryggere sted for barn. Millioner av barn er i fare for fysiske, psykiske og seksuelle overgrep som kan ødelegge barndommen deres fullstendig, sier Beckham i en pressemelding fra Unicef.

Han var selv i Kambodsja med Unicef i fjor, hvor han fikk møte barn som er ofre for vold.

- Jeg ble sjokkert over det jeg hørte, og jeg så hvordan vold kan etterlate dype og evigvarende arr. Ingen barn burde måtte gå gjennom dette. Likevel, over hele verden, i hjem, skoler og på gatene, så lider barn som følge av dette, forteller han.

Syv strategier

- De tragiske konsekvensene av vold påvirker alle aspekter av et barns liv, og kan bli arvet fra generasjon til generasjon. Det fører også med seg store kostnader for alle samfunn i verden, forteller Brekke fra Unicef Norge.

Unicef peker på syv utprøvde strategier som kan hjelpe til med å stoppe vold mot barn. De inkluderer å styrke holdninger mot vold, ha et sterkt og beskyttende lovverk, lage trygge omgivelser for barn, gi støtte til foreldre og omsorgspersoner, redusere fattigdom, styrke sosiale tjenester, og å gi barn nyttig kunnskap.

Dyster statistikk

Beckham, sammen med Unicef, håper at denne videoen vil gi økt oppmerksomhet rundt vold mot barn, og at den vil bidra til å sette handlinger til verks for å stoppe de dystre statistikkene.

I tillegg til at et barn dør som resultat av vold hvert femte minutt, har en av ti jenter under 20 år, noe som er 120 millioner jenter i verden, blitt utsatt for seksuelle overgrep, ifølge Unicef.

Hvert år blir også seks av ti barn i verden, som er mellom to og fjorten år gamle, jevnlig utsatt for fysisk straff fra deres omsorgspersoner.