Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Går hardt ut mot falske påstander om faren:

David Bowies sønn raser mot askerykter: - Denne anklagen er ekkel

Søndag kom flere medier med feilaktige meldinger om artistens aske. 

ASKE-RYKTER: Søndag skrev flere medier at David Bowies aske var spredd utover en festival i Nevada. Det viser seg nå å være falskt, og sønnen går hardt ut mot rykteflommen. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger, NTB scanpix
ASKE-RYKTER: Søndag skrev flere medier at David Bowies aske var spredd utover en festival i Nevada. Det viser seg nå å være falskt, og sønnen går hardt ut mot rykteflommen. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av januar ble musikkinteresserte verden over lammet av sorg da sjokkbeskjeden om David Bowies bortgang kom.

Artisten hadde kjempet i all hemmelighet mot kreft i 18 måneder, og tapte til slutt kampen.

Siden artistens død ble kjent har verden hyllet Bowie opp og ned, og mange har dykket ned i hans musikalske arkiv igjen.

Noen tar kanskje prisingen av artisten til for bratte høyder. Søndag meldte flere britiske medier at artistens aske var spredt ut over festivalen Burning Man i Nevada i USA.

Det tar sønnen ille opp.

- Ikke sant

Blant andre Daily Mail, The Sun og flere andre mindre medier meldte søndag at artistens enke Iman hadde gitt hans gudsønn tillatelse til å spre asken utover festivalen.

Det ble hevdet å være en «spirituell familiesamling».

Dette ble slått hardt ned på. Overfor Huffington Post bekrefter en representant fra Bowie-leieren at ryktene er «helt falske».

Det er derimot Bowies sønn, Duncan Jones, som går hardest ut mot de falske artiklene.

- Den Buring Man-greia? Hva folk sier og gjør for oppmerksomhet slutter aldri å forundre meg. Det er ikke sant. Denne anklagen er ekkel, også, skriver han Jones på Twitter.

Han tar seg også friheten til å tulle med de usanne påstandene, og skriver at faren mye heller ville ha asken sin spredd på feriestedet Skegness Butlins.

Hintet til sykdommen

I kjølvannet av dødsfallet dukket det opp nye detaljer og stadig flere tok bladet fra munnen om hva de visste om de faktiske forholdene.

Noe av det siste Bowie gjorde før han døde, foruten å gi ut et skiva «Blackstar» med to tilhørende musikkvideoer, var å skrive New York-musikalen «Lazarus».

Ivo van Hove er stykkets regissør. Han fortalte tidligere i år at Bowie ikke hadde det så bra som han så ut som.

- Avisene skrev at Bowie så veldig bra og sunn ut. Men da vi dro, kollapset han med en gang, forklarer han og fortsetter:

- Det var da jeg innså at jeg kanskje aldri skulle se ham igjen, sier van Hove.

Brian Eno var en av dem som artisten jobba aller mest med. De to kjente hverandre i over 40 år, men mista noe av kontakten ettersom de bodde på hver sin side av Nord-Atlanteren.

IKON: Artistlegenden David Bowie er død, 69 år gammel. Bowie døde fredelig 10. januar 2016, etter en 18 måneder lang hemmelig kamp mot kreft. Video: NTB Scanpix / Svein Dybdahl / DBTV Vis mer

Han fortalte i januar at han fikk tatt sitt siste farvel med Bowie. Det gjennom mail.

- Mailen ble avslutta med setningen «Takk for de gode tidene vi fikk sammen, Brian. De vil aldri råtne».

Den siste videoen

Han forklarer at det digitale brevet var signert med navnet Dawn, som på norsk betyr daggry.

- Jeg skjønner nå at han sa farvel, sier Eno.

Også musikkvideoen til låta «Lazarus» ble av mange beskrevet som et siste farvel, helt bevisst fra artistens side.

Produsenten Tony Visconti sa at Bowie «lagde kunst av sin egen død». Dette fordi artisten i videoen synger «Se opp, jeg er i himmelen», mens han ligger i noe som kan minne om en sykeseng.

FARVEL: - Se opp, jeg er i himmelen, synger David Bowie i siste musikkvideo «Lazarus» som ble sluppet kun tre dager før han døde av kreft. Produsenten Tony Visconti sier at David «lagde kunst av sin egen død». Video: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!