Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Frode Viken fra D.D.E bisettes

D.D.E-kollegene sang for Frode Viken

Familie, venner og kolleger førte D. D. E-profilen ut på hans siste reise.

SPILTE: D.D.E spilte for Frode i kirka. De sang låta «Det fine vi hadd' sammen». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SPILTE: D.D.E spilte for Frode i kirka. De sang låta «Det fine vi hadd' sammen». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påskeaften døde D. D. E-låtskriver og -gitarist Frode Viken, 63 år gammel. Han var svært sentral i Namsos-bandet gjennom flere tiår, og var hjernen bak flere av bandets største slagere.

BISETTES: D.D.Es Frode Viken døde påskeaften, 63 år gammel. Tirsdag ble han bisatt i Namsos kirke. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BISETTES: D.D.Es Frode Viken døde påskeaften, 63 år gammel. Tirsdag ble han bisatt i Namsos kirke. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Tirsdag klokka 12:00 ble Viken bisatt i hjemkommunen, og et stort antall hadde møtt opp for å ta et siste farvel med musikeren. Familie, bandkolleger, venner og fans sto sammen i sorgen.

Bisettelsen startet med at D.D.E sang for sin avdøde venn. De sang «Det fine vi hadd’ sammen», og det var tydelig at flere av bandmedlemmene var preget under opptredenene.

TRIST: Flere titalls blomsterbuketter var satt opp ved kista til Viken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TRIST: Flere titalls blomsterbuketter var satt opp ved kista til Viken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
FØLSOMT: Det var mye følelser i Namsos kirke tirsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FØLSOMT: Det var mye følelser i Namsos kirke tirsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Før bandkollegene sang for sin kamerat, ble en orgelversjon av «Vinsjan på kaia» spilt.

Blant de frammøtte var kollegene i bandet, Terje Tysland, Tore Strømøy og Åge Aleksandersen. Overfor VG forteller vokalist, Bjarne Brøndbo, at de skal minnes alle de fine stundene de hadde sammen.

- I dag ønsker vi å hedre Frode for alt det fine vi hadde sammen, sier han.

Bisettelsen ble ledet av prest Petter Normann Dille.

HYLLET: Frodes sønn, Daniel Viken, spilte gitar til sin avdøde far i kirka. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HYLLET: Frodes sønn, Daniel Viken, spilte gitar til sin avdøde far i kirka. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Han har levd med ulike smerter og utfordringer den siste tida, men han har holdt det gående og han har nektet å gi slipp. Frode var ikke redd for å dø, for han har fått gjort alt han ville, sa han selv, fortalte presten fra alteret.

I bisettelsen talte blant andre ordfører i Namsos, Arnhild Holstad, musikerens sønn Daniel og artistens bestekamerat. Hele bandet kom også opp foran alteret, med røde roser for hendene.

LA NED ROSER: Bandkollegene hedret Frode Viken med roser tirsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
LA NED ROSER: Bandkollegene hedret Frode Viken med roser tirsdag ettermiddag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Du har laget så mange fantastisk fine låter, også har du laget noen ikke fullt så fine låter. For du var opptatt av balanse, og ville lage dem alle. Som du sa selv - skulle du skrive hiten, skulle du også skrive de andre låtene. Det er vi glad for i dag, sa en tydelig preget Bjarne Brøndbo i kirka.

Etter talen, la bandmedlemmene rosene ned på kista. Så gikk de atter en gang bort til instrumentene sine, og sang «Nykoka kaffe». Da var det knapt et tørt øye i kirka.

TØFT: Under sin opptreden av «Nykoka kaffe» viste D.D.E sin sorg for sin avdøde venn og kollega. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TØFT: Under sin opptreden av «Nykoka kaffe» viste D.D.E sin sorg for sin avdøde venn og kollega. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Det var flere gode ord om Viken under bisettelsen, og også elementer som fikk hans venner og familie til å trekke på smilebåndet.

- Det var noen som sa til meg her om dagen: Hvis du prøver å be til Gud denne uka kan det hende han er litt opptatt, for han har fått en ny diskusjonspartner, sa presten i kirka, til latter fra de oppmøtte.

I SORG: Åge Aleksandersen var til stede i bisettelsen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I SORG: Åge Aleksandersen var til stede i bisettelsen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
I SORG: Dag Ingebrigtsen var til stede i bisettelsen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I SORG: Dag Ingebrigtsen var til stede i bisettelsen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Grunnfjellet

Det var på påskeaften at bandet kunngjorde på sine Facebook-sider at Viken var død. I et langt innlegg hyllet de mannen som var med i bandet helt siden oppstarten i 1992. Allerede fra 1984 hadde de spilt sammen, da under bandnavnet After Dark.

GÅTT BORT: Artist og låtskriver Frode Viken ble 63 år gammel. Foto: Anders Grønneberg
GÅTT BORT: Artist og låtskriver Frode Viken ble 63 år gammel. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Bjarne Brøndbo hyllet bandkollega Viken etter at dødsfallet ble offentliggjort. Brøndbo sa at D.D.E.s suksess aldri ville blitt til hadde det ikke vært for Vikens låter.

- Frode var opphavsmann til alle våre melodier, og mange av tekstene våre. Han var kanskje den viktigste av alle i grunnfjellet i D.D.E. Uten Frodes sanger hadde vi aldri opplevd den suksessen vi har fått lov til å være med på, forklarte frontfigur Brøndbo til Namdalsavisa.

Brøndbo mener at Viken har skrevet sanger som vil overleve både ham selv og de andre i D.D.E. Han omtalte Viken en av de største låtskriverne i Norge de siste tiårene og mener sangene hans er en del av den nasjonale kulturarven.

- Vi vil ta vare på og videreføre den arven. Ting kommer nå sikkert til å forandre seg. Vi i bandet gjør alt sammen, vi spiser sammen og reiser sammen. Det er ikke sikkert at dynamikken blir den samme i D.D.E. ute på tur nå, sa Brøndbo.

Sykdom

Viken har de siste åra være rammet av kreft. I 2015 fortalte Viken overfor Se og Hør at han de siste to åra hadde vært alvorlig syk.

POPULÆRE: D.D.E. avbildet i 2009. Fra venstre: Arnt Egil Rånes, Eskil Brøndbo, Bjarne Brøndbo, Frode Viken, Bård Iversen og Eivind Berre. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
POPULÆRE: D.D.E. avbildet i 2009. Fra venstre: Arnt Egil Rånes, Eskil Brøndbo, Bjarne Brøndbo, Frode Viken, Bård Iversen og Eivind Berre. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Vi var i Kragerø da min kone, Hilde syntes det luktet så underlig av pusten min. Hun ba meg oppsøke lege, sa han til Se og Hør.

Da de var hjemme igjen, dro Viken til Namsos sykehus. Der oppdaget legen en svulst i halsen, og sendte ham videre til St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Jeg var aldri redd. Prognosene var gode, og legene sa de ville gjøre meg kreftfri, fortalte han.

Etter cellegift og strålebehandling, ble Viken sendt tilbake til Namsos sykehus for rekonvalesens. Da han lå der, sprakk tykktarmen. Hele mageregionen ble forgiftet, og artisten hadde forferdelige smerter. Det var ifølge Se og Hør på hengende håret at det gikk bra.

- Var du noen gang redd for å dø?

- Nei. Hadde jeg vært det, kunne jeg heller ikke turnert året rundt på norske veier med D.D.E. Vi har i åras løp opplevd mange nesten-ulykker. Man får et avklart forhold til livet og døden når man farter så mye.

Viken etterlater seg kona Hilde, barna Daniel og Emilie, og fire barnebarn.

- Skulle bli berømt

Helt siden Viken startet å spille i band som 15-åring, hadde han satt seg fore å nå til topps. I et tidligere intervju med Dagbladet fortalte han følgende:

- Jeg var en storkjefta guttunge som skrøt av at jeg en dag skulle bli berømt. Det tok 23 år før det skjedde noe, men da skjedde det også til gagns.

Etter å ha vært med i Prudence i to uker og gitt ut to plater med bandet Rollaug uten nevneverdig suksess, trommet han sammen et nytt band i 1984. De tok navnet After Dark og satset på dansemusikk.

Et drøyt tiår etter starten gikk det slik artisten spådde den gangen på øvingslokalet. Etter å ha byttet navn til D.D.E. oppnådde trønderbandet en enorm popularitet.

- STORT: Frode Viken mente at mye av suksessen bak D.D.E. lå i tekstene. Foto: Se og Hør
- STORT: Frode Viken mente at mye av suksessen bak D.D.E. lå i tekstene. Foto: Se og Hør Vis mer

- Det som funker

Viken uttalte at han trodde mye av hemmeligheten bak D.D.E.s suksess lå i tekstene.

- De er om og for folk. Se på «Rompa mi» (som Idar Lind har skrevet teksten til). Låta er jo et scoop! Folk står på julebord, vifter med rævva og synger «Rompa mi». Det er bare stort, jublet Viken, og fortsatte:

- Banalitet er en kunstform. Se på Picasso. Han malte som en unge. Han hadde fått i gave å lage enkle ting. Glimrende! Poenget er å slette ut alle dogmene og alle voksengreiene. Da sitter man igjen med det helt simplistiske, og det er det som funker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!