Aksel Lund Svindal:

- De døde sammen, han og mamma

Den tidligere alpinisten forteller åpenhjertig om tapet av mora og lillebroren.

ÆRLIG OM DØDSFALLENE: Den tidligere alpinisten Aksel Lund Svindal forteller ærlig om tapet av mora, Ina, og lillebroren Inar, i sin nye selvbiografi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÆRLIG OM DØDSFALLENE: Den tidligere alpinisten Aksel Lund Svindal forteller ærlig om tapet av mora, Ina, og lillebroren Inar, i sin nye selvbiografi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mai offentliggjorde den norske tidligere alpinisten Aksel Lund Svindal (36) at han skulle slippe en selvbiografi med navn «Større enn meg».

Boka har blitt til i samarbeid med forfatter Torbjørn Ekelund (48), og gis ut på Petter Stordalens (56) forlag Pilar. I boka forteller 36-åringen sin personlige historie, og går blant annet inn på tapet av mora Ina og lillebroren Inar.

Det var VG som først omtalte saken.

- Noe hadde skjedd under fødselen

Det kommer fram i boka at 36-åringen som åtteåring mistet mora si da hun døde i barsel under fødselen av sitt tredje barn. I boka skriver den tidligere alpinisten at han og broren, Simen, gledet seg stort til å få en lillebror, men at foreldrene ikke var der en morgen de våknet.

KRITISK SVINDAL: Ulik praksis hos alpinnasjoner skaper konflikter mellom utøver og forbund, sier Aksel Lund Svindal. Video: Øystein Sæthre Vis mer

- Vannet hadde gått i løpet av natta, mamma og pappa hadde dratt til sykehuset, og farmor og farfar hadde kommet for å passe på oss. Da vi kom til sykehuset dagen etter, var mamma død. Noe hadde skjedd under fødselen, skriver Svindal i boka, ifølge avisa.

Svindal forklarer videre at mora hadde fått fostervannsemboli, som ifølge Legeforeningen er en sjelden, men livstruende komplikasjon som kan oppstå under forløsningen. Idet mora presser for å få barnet ut, stiger trykket i livmoren, slik at fostervann kan lekke over i blodsirkulasjonen.

Det var dette som skjedde med mora til den tidligere alpinisten 24. oktober 1991.

KARRIERESLUTT: Aksel Lund Svindal legger alpinskia på hylla, tar sin hjelm og går. Takk, svarer skistjernene i alpinsirkuset. Video: Thomas Haarstad Vis mer

Døde 35 år gammel

- Istedenfor å bli en familie på fem ble vi en familie på tre. Jeg var bare åtte år gammel. Det var en rar tid. Jeg husker den ikke som en vanlig sekvens av hendelser, dager som fulgte etter hverandre, mer som et mørkt altoverskyggende alvor, fortsetter Svindal i boka.

Lillebroren, Inar, ble født den dagen mora til 36-åringen døde, men fikk alvorlige skader under fødselen og døde halvannet år seinere. Familien oppkalte Inar, etter mora, Ina.

- I ettertid har jeg ofte tenkt at Inar døde den dagen han ble født, at de døde sammen, han og mamma. Han kom aldri hjem, skriver en åpenhjertig Svindal i boka.

Mora til den tidligere alpinisten døde 35 år gammel. I dag er Svindal 36 år gammel, og skriver at det er vanskelig å se mora foran seg. Han husker henne likevel som det han beskriver som en følelse eller et nærvær og en form for trygghet.

LEGGER OPP: Aksel Lund Svindal legger opp. Dette er hans opp- og nedturer. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Husker lite fra mora

Dette er ikke første gang 36-åringen forteller om moras dødsfall. I et intervju med det tidligere magasinet HENNE i 2011, ifølge TV 2, fortalte Svindal at han skulle ønske at han husker mer av mora si.

- Jeg skulle ønske jeg husket mer av mamma. Hvordan hun var, ting hun sa. Men det kan jeg ikke. Hun var bare mamma. Jeg trodde hun alltid skulle være der, men plutselig en dag var hun borte.

Den gang fikk han spørsmål om han tenkte mye på mora, noe han svarte følgende på:

- Egentlig ikke. Jeg får høre historier om henne når jeg besøker mormor. Men ellers husker jeg lite. Jeg husker pappa, broren min og jeg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer