Ashley Biden:

- De følger ikke protokollen

Den påtroppende presidentens datter gjorde sitt første tv-intervju - og gir Melania Trump det glatte lag.

MOR OG DATTER: Onsdag ble Joe Biden USAs neste president. Dagen i forveien gjorde dattera Ashley sitt første tv-intervju. Her er hun avbildet med mora Jill Biden og faren Joe Biden under innsettelsen. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB
MOR OG DATTER: Onsdag ble Joe Biden USAs neste president. Dagen i forveien gjorde dattera Ashley sitt første tv-intervju. Her er hun avbildet med mora Jill Biden og faren Joe Biden under innsettelsen. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB Vis mer
Publisert

20. januar klokka 18.00 norsk tid ble demokratenes Joe Biden (78) tatt i ed som USAs 46. president. Det skjedde på storslått vis med presidentinnsettelse - tradisjonen tro - på Capitol Hill i Washington D.C.

På innsettelsen opptrådte blant andre Lady Gaga (34), Jennifer Lopez (51) og countrystjerna Garth Brooks (58).

Den tradisjonsrike innsettelsen ble riktignok annerledes på flere måter. Ikke bare førte pandemien med seg sine begrensninger, men tidligere president Donald Trump (74) var heller ikke å se når hans etterkommer ble tatt i ed.

Det er høyst uvanlig at den avtroppende presidenten ikke deltar.

PRESIDENTDATTER: Ashley Biden gjør sitt første intervju på amerikansk tv. Foto: Reuters / NTB
PRESIDENTDATTER: Ashley Biden gjør sitt første intervju på amerikansk tv. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Følger ikke protokoll

En ny familie er nå på vei inn i Det hvite hus. Jill Biden (69) er blitt USAs nye førstedame, og sammen med Joe har hun dattera Ashley (39) -som tirsdag gjorde sitt første tv-intervju - med NBC.

Der kommer hun med noen oppsiktsvekkende avsløringer. Hun forteller nemlig at mora ikke har hørt et kvekk fra den tidligere førstedamen Melania Trump (50) om et besøk i Det hvite hus på innsettelsesdagen - noe som tradisjonelt er vanlig kutyme når et presidentskifte skjer.

- Jeg tror ikke de følger den tradisjonelle protokollen, noe som er uheldig, men jeg tror vi alle synes det er helt greit, forteller den ellers så mediesky og private Ashley Biden i intervjuet.

NY PRESIDENTFAMILIE: Ashley Biden med mor og far i 2017. Foto: Jamie Mccarthy / AFP / NTB
NY PRESIDENTFAMILIE: Ashley Biden med mor og far i 2017. Foto: Jamie Mccarthy / AFP / NTB Vis mer

Da Donald Trump tok over som president 20. januar 2017, ble han og kona Melania ønsket varmt velkommen til Det hvite hus av Barack og Michelle Obama.

Mange husker kanskje at Melania Trump hadde med seg en mye omtalt gave til eks-presidentfrua - som Michelle Obama noe perpleks og overrasket tok imot.

Slike scener ble det altså ikke i år.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Skryter av mora

Ashley Biden bruker ikke sosiale medier, og har holdt en ganske lav profil i rampelyset fram til nå. I intervjuet forsikrer 39-åringen om at hun ikke vil bli en del av farens administrasjon, slik Ivanka Trump (39) har vært for pappa Donald Trump.

Hun vil likevel bruke plattformen sin til å jobbe for sosial rettferdighet, mental helse og samfunnsutvikling.

2017: Slik så det ut da ekteparet Obama tok i mot Donald og Melania Trump 20. januar 2017. Foto: Shutterstock / Rex / NTB
2017: Slik så det ut da ekteparet Obama tok i mot Donald og Melania Trump 20. januar 2017. Foto: Shutterstock / Rex / NTB Vis mer

Ashley Biden er det eneste barnet til Joe og Jill Biden. Hun kom til verden i 1981, fire år etter at de giftet seg. Den påtroppende presidenten hadde da lagt bak seg noen tøffe og vanskelige år.

Rett før jul i 1972 døde nemlig Joe Bidens daværende kone Neilia og dattera Naomi i en bilulykke. Igjen satt Joe Biden som enkemann med de to sønnene Hunter og Beau - som også ble hardt skadd i ulykken, men som overlevde.

I 2015 opplevde Biden imidlertid å miste et barn nok en gang. 30. mai dette året døde sønnen Beau av kreft, bare 46 år gammel.

I intervjuet med NBC sier Ashley Biden at hun hadde et nært og godt forhold til broren Beau, og at hun vet han vil være med dem da faren ble innsatt som president onsdag.

SAMMEN: Jill Biden holdt hovedtalen på landsmøtet til demokratene hvor ektemannen, Joe Biden, formelt ble nominert som partiets presidentkandidat. Video: AP Vis mer

Hun kommer også inn på forholdet til mora Jill - som hun beskriver som «ekstremt lojal og kraftfull». Mora sørger også for å holde ektemannen godt plantet på jorda - og minner ham alltid på å ta ut søpla og rydde frokosten etter seg, røper dattera.

20. januar tok altså den nye presidentfamilien over, og Joe og Jill Biden er nå klare for å innta Det hvite hus. Det gjør også familiehundene Major og Champ. I Donald Trumps periode har presidentboligen vært fri for kjæledyr, men det blir det nå en slutt på.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer