Noman Mubashir:

- De håpet det skulle gå over

Noman Mubashir forteller om den vanskelige tida da han kom ut av skapet.

VANSKELIG TID: Noman Mubashir ble hyllet da han sto fram som homofil for tre år siden. Sånn har det ikke alltid vært. Foto: Andreas Fadum
VANSKELIG TID: Noman Mubashir ble hyllet da han sto fram som homofil for tre år siden. Sånn har det ikke alltid vært. Foto: Andreas FadumVis mer

Det er drøye tre år siden tv-profilen Noman Mubashir (45) kom ut av skapet, i kjølvannet av kong Haralds rørende og inkluderende tale på kongeparets hagefest.

Mubashir fikk den gang mye ros for åpenheten sin. I en ny episode av «Ida med hjertet i hånda», avslører han nå hvorfor han valgte å holde identiteten sin skjult i så mange år.

Overfor Ida Fladen (33) forteller tv-profilen at han var rundt 14 år gammel da han første gang følte en slags dragning mot menn. Videre sier den folkekjære 45-åringen at allerede da visste han at det å være tiltrukket av en annen mann, det var forbudt.

HOMOFIL: På Senkveld forteller Noman Mubashir om hvordan det var å vokse opp på 80-tallet i et religiøst miljø som homofil. Video: TV2 Vis mer

- Men det var ingen som hadde fortalt meg det, sier han, og påpeker at heller ikke foreldrene hadde sagt at det var galt.

Mubashir forteller at han bare visste at det ikke var greit, at det ikke var riktig. Han valgte derfor å holde følelsene for seg selv, og jobbet intenst med å like jenter. Han hadde også et par jentekjærester.

Ble ikke akseptert

For tre år siden kom han ut i offentligheten, men hans nærmeste visste det allerede fra før.

Han hadde egentlig ikke planer om å fortelle det til foreldrene på mange år, men da mora begynte å stille spørsmål om hvorvidt det ikke var på tide å gifte seg snart, klarte ikke 45-åringen å holde på hemmeligheten lenger.

- Jeg husker fremdeles øyeblikket hvor vi satt i sofaen, jeg svarer ja (om at han er homofil journ.anm.) og begynner å grine. Mamma ser dødt ut i luften og har steinansikt. Hun hadde veldig mange spørsmål, ting hun lurte på, forteller han, og fortsetter:

- De kommende åra ble veldig vanskelig. De håpet og mente at dette skulle gå over, at dette var en stor synd og at jeg måtte komme meg ut av det. Jeg kunne ikke leve på den måten.

Mubashir forteller at han og foreldrene i mange år ikke hadde noe bra forhold, og det skulle ta mange år før de endelig begynte å forsone seg og snakke om ting.

Fortalte åpent

- Selv tilhører jeg flere minoriteter (muslim med pakistanske røtter og homofil), ikke den enkleste kombinasjonen, så det rører meg dypt at kongen snakker varmt om alle tre grupper, sa Mubashir i et intervju med VG da han for drøye tre år siden sto fram i offentligheten.

Til Dagbladet sa Mubashir at media hadde spurt ham om å snakke om dette i over 15 år, men at han lenge ikke turte.

- Jeg fryktet reaksjonene som kunne komme fra det norsk-pakistanske miljøet. Den gangen var det lite aksept for homofili. Det er takk og pris litt bedre i dag, men vi har en lang vei å gå, sa han.

Han la til at det også tok tid å bli trygg på seg selv og å akseptere seg selv.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer