DEBATT: Kronprinsparets valg om å sende prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus til private skoler har skapt debatt.

Foto: Morten Holm / Scanpix
DEBATT: Kronprinsparets valg om å sende prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus til private skoler har skapt debatt. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

- De som lever på bomull får en mangelfull erfaring

Kronprinsparets valg om å sende sine barn til private skoler har skapt sterke reaksjoner. Professor Trond Nordby sier at de mister verdifull erfaring i livet når de lever på bomull.

BERGEN (Dagbladet): Alle tre barna har gått på Jansløkka skole i Asker, men fra høsten av vil prinsesse Ingrid Alexandra flyttes til Oslo internasjonale skole på Bekkestua, og prins Sverre Magnus til Montessoriskolen i Oslo.

Reaksjonene var mange og tildels sterke i går.

Unio-leder Anders Folkestad sa til Dagbladet at kronprinsparet her markerer et linjeskifte som kan skape ytterligere debatt om kongehusets plass og rolle.

- Uheldig
Professor Trond Nordby ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo har vært kjent for å forsvare den offentlige skolen. Han har samtidig respekt for private skoler som Montessoriskolen og Steinerskolen, men er kritisk til at kronprinsbarnas særstilling i samfunnet blir ytterligere forsterket.

KRITISK: Professor Trond Nordby sier han har respekt for noen private skoler, men han er sterkt kritisk til at kronprinsbarnas særstilling i samfunnet blir ytterligere forsterket.
KRITISK: Professor Trond Nordby sier han har respekt for noen private skoler, men han er sterkt kritisk til at kronprinsbarnas særstilling i samfunnet blir ytterligere forsterket. Vis mer

- Barn som vokser opp i miljøer med innvandrerbarn og barn som har det litt vanskeligere enn de fleste, får en erfaring i livet som er verdifull. Den erfaringen får ikke barn som vokser opp på bomull. Jeg synes det er uheldig at de tas ut av det miljøet de har levd til nå, altså et miljø som er tilknyttet den offentlige skolen, sier Nordby.

Samtidig er han nøye med å erkjenne at ett av hans egne barn har valgt Atlantic College i Wales, en internasjonal bachelor-utdanning tilsvarende videregående skole i Norge.

- Risikerer hvite skoler
- Jeg har også et barnebarn i barnehage i en Steinerskolen. Der får de økologisk mat og gjør mye bra. Samtidig tenker jeg at vi kan få et problem med segregering av skolen dersom stadig flere familier med en annen økonomisk og kulturell kapital enn de fleste av oss, velger private skoler for sine barn. Vi risikerer å få hvite skoler, asiatiske skoler og afrikanske skoler. Det vil være svært negativt.

I gårsdagens pressemelding brukte kronprinsparet engelskopplæring som et argument.

- Jeg forstår det slik at prinsesse Ingrid Alexandra skal begynne på Oslo internasjonale skole. Det er sympatisk og akseptabelt hvis ønsket om å lære mer engelsk er begrunnelsen for å gå over til denne skolen. Engelskopplæringen i den offentlige skolen er ikke spesielt god. Ja, ja, jeg forstår at mitt rykte som forsvarer av den offentlige skolen kan virke litt frynsete, men sånn er det, sier professor Trond Nordby.