Kevin Lauren:

- De tar fra deg friheten

Den populære TV-profilen åpenhjertig om fengselsstraffen: - Mange misforstår.

INNSATT: Kevin Lauren forteller om tida i fengsel. Foto: Matti Bernitz
INNSATT: Kevin Lauren forteller om tida i fengsel. Foto: Matti Bernitz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Artist Kevin Lauren (35) har vært et godt kjent ansikt de siste åra, og ikke minst enkelt gjenkjennbar med de lyse rastaflettene. Denne høsten har han også vært å se på TV-skjermen to ganger i uka i beste sendetid, gjennom sin deltakelse i «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis».

For to år siden var situasjonen en litt annen. Lauren ble i mars 2021 dømt for blant annet ulovlig oppbevaring av narkotika, og for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

I august samme år pakket han bagen og vendte snuta mot fengsel for å sone sin straff på 45 dager.

Når Dagbladet møter 35-åringen forteller han ærlig om tida «bak murene», og benytter samtidig muligheten til å oppklare en del vrangforestillinger mange har om fengsel og innsatte.

IRRITERT: Kevin Lauren og Caroline Nitter har fått eget telt i «71° nord-kjendis». Det skaper problemer. Video: Rød Løper/TVNorge/Discovery+ Vis mer

- Mange misforstår

- Det er litt morsomt det med hvordan folk prater om fengsler og hvor fint det er i norske fengsler. Det ser ut som en gammel leirskole, jeg tror mange skjønner hva jeg mener når jeg sier det. Det er ikke stygt, men det er ikke noe fint heller, forteller Lauren overfor Dagbladet.

Fengselet han sonet i besto av tre lange hus, eller brakker som de kalte det. I luftegården hadde de blant annet ballbinge og basketballbane, som de innsatte kan benytte seg av når de har fri.

- Men det folk ikke forstår er jo at det er friheten din som blir tatt ifra deg. Du kan sone i et palass, men du kan fortsatt ikke gå ut. Du kan ikke gjøre ditt, du kan ikke gjøre datt, så det har ingenting å gjøre med hvor fint eller stygt et fengsel er. Poenget er at de tar fra deg friheten din.

GODE VENNER: Caroline Nitter og Kevin Lauren ble gode venner under «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Foto: TVNorge
GODE VENNER: Caroline Nitter og Kevin Lauren ble gode venner under «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Foto: TVNorge Vis mer

- De bestemmer når du skal spise, når du skal stå opp, når du skal sove - de bestemmer over hele livet ditt. Du kan ikke være med venner eller dra å besøke familie, du er fanget. Jeg opplever at mange ikke forstår helt hva det innebærer.

BURSDAG: Kevin Lauren hadde bursdag under innspillingen av «71 grader nord - kjendis», og fikk en spesiell bursdagsgave i teltet. Video: Rød Løper/TVNorge/Discovery+ Vis mer

En typisk dag

35-åringen beskriver en typisk dag i fengsel som «jævlig kjedelig».

Tidlig om morgenen blir man vekket ved at lyset skrus på i cella, så er det bare å få på seg klærne før man må stille på gangen slik at betjentene får talt opp de innsatte. Deretter er det tid for frokost.

- Etter det kan man enten være på cella eller jobbe litt. Man kan for eksempel hogge ved, mekke på biler, vaske eller male noen greier - litt kjedelige ting rett og slett. Jeg var for det meste inne på cella og så på TV, men det ble jævlig kjedelig i lengden.

På ettermiddagen kunne han ta turen ut til luftegården, før det ble middag og litt mer TV-titting.

- Det er egentlig bare stuking hele tida. Man gjør ingenting, det handler bare om å få dagene til å gå.

- Jeg sonet heldigvis med en god venn av meg fra Sandnes-gjengen så det var veldig greit. Da hadde jeg beskyttelse om noe dumt skulle skje. Jeg hadde en svær bodybuilder som hadde ryggen min hele tida.

FJELLFLØRT: «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» er tilbake på skjermen, og Kevin Lauren og Caroline Nitter må svare for noen uttalelser som ble meldt før avreise. Video: Rød Løper Vis mer

- Møter mange triste skjebner

Laurens 45 dager som innsatt ga han et perspektiv på en del av samfunnet han ikke ellers får så mye innsikt i.

- Det er så mange forskjellige historier. Jeg ble kjent med en mann i 60-åra som sa han hadde brukt sånn 45 år av livet sitt i fengsel. Så du har liksom de karene der, også har du de som har hatt økonomiske problemer som har jukset på skatten, noen sitter inne for vold og sikkert noen for voldtekt.

- Sistnevnte blir snakket veldig lite om inne i fengsel, forteller Lauren.

Han forklarer at det ofte var mye snakk og spekulasjoner blant de innsatte om hvem som sonet for voldtekt og slike ting.

BILDET MED POSEN: I et nytt klipp fra den kommende serien «Girls of Oslo» snakker Sophie Elise Isachsen, Isabel Raad, Anniken Jørgensen og Nora Haukland om bildet som ble publisert i vinter hvor en pose med hvitt pulver holdes i hånden. Video: Prime Video Vis mer

- Det ble gjerne lagd noen falske historier - at de sitter inne for noe annet, for eksempel, fordi det ikke skal bli bråk i fengselet. Det er mye «prison justice».

- Men man møter veldig mange triste skjebner når man sitter inne. Det er mange som bare ikke har fått tildelt de riktige kortene i livet. Det var fælt å se, fordi mange av dem kunne være gode mennesker. Men det var veldig lærerikt.

Fra fengsel til superhit

Da de 45 dagene var gått og straffen var sonet, kunne Lauren returnere til livet på utsida av fengselsveggene. Derfra tok det ikke lang tid før han var tilbake til hverdagen.

- Det var veldig rart å komme ut av fengsel. Jeg hadde snakket med gutta i Ballinciaga tidligere det året og avtalt å slippe en låt sammen da jeg kom ut, så mens jeg sonet hadde de skrevet «Loud Luxury».

PÅ KJENDISFEST: Kevin Lauren sammen med David Mokel under Universals hagefest i sommer. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PÅ KJENDISFEST: Kevin Lauren sammen med David Mokel under Universals hagefest i sommer. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Da Lauren slapp ut var hele låta klar, bortsett fra hans vers. Fra fengselet gikk turen rett til studio, og der skrev han verset på bare 15 minutter.

- Det satt bare med en gang, det var «meant to be». Låta ble en superhit og der startet eventyret. Ikke lenge etter slapp vi «Tante», forteller Lauren.

Og resten er historie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer