Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«De var lei av å fikse prostituerte til kongen»

Svenskekongen skal ha kost seg med unge, amerikanske prostituerte, som betrodde UD-ansatte smuglet inn til ham.

NYE PÅSTANDER: Slottet ønsker ikke kommentere de nye påstandene om kong Carl Gustafs skjulte liv.  Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP
NYE PÅSTANDER: Slottet ønsker ikke kommentere de nye påstandene om kong Carl Gustafs skjulte liv. Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP Vis mer

Det skriver tidsskriftet Scoop, som sendes ut i dag og i morgen. Opplysningene bringes fram i lyset gjennom et intervju med journalist Stig Edling, som først skrev om saken i 1977 i et stort temanummer om prostitusjon i Pockettidningen R

Nå avslører Stig Edling at det var fra ansatte i det svenske utenriksdepartementet (UD) at han fikk informasjonen. Dette var UD-ansatte som selv hadde i oppgave å skaffe prostituerte til kong Carl Gustaf.

- UD tok kontakt med meg. Min kilde hos UD sa at «de var lei av å fikse prostituerte til kongen, hvor enn han oppholdt seg». Gjennom å gå ut med informasjonen, håpet de at det kunne ta slutt, forklarer han, sier Edling til Scoop.

Bladet gis ut av den svenske foreningen for gravejournalistikk.

Dødsstille Artikkelen i Pockettidningen R omhandler en PR-tur til USA. Carl Gustaf reiste på denne omkring to måneder før han giftet seg med Silvia. Edling sier UD-kildene var klare til å vitne i retten:

- Hvis hoffet hadde stevnet oss, ville UD-folkene stå fram og bekrefte historien, sier han.

Til Dagbladet forklarer han at han aldri hørte noe fra Slottet etter at saken sto på trykk.

- Hvorfor ikke, tror du?

- Jeg visste at det ville være sånn. Hva skulle de si? Det var dødsstille, sier den erfarne journalisten.

Smuglet inn En «butler» skal på USA-turen ha smuglet flere, unge prostituerte opp på kongens hotellrom. Dette var vanskelig da svenske aviser til en hver tid holdt hotellet under oppsikt.

Derfor måtte den UD-ansatte «butleren» smugle kvinnene inn via bakdører, tak, garasje- og kjøkkeninnganger. En prostituert ble eksempelvis ringt på telefon og plukket opp klokka tre på natta, ifølge Edling.

- «Kong Carl Gustaf ønsker å treffe deg. Kan du komme til hotellet hans», var beskjeden hun fikk, sier journalisten.

- Hvordan fikk du bekreftet at informasjonen stemte?

- Jeg hadde flere, høytstående kilder i UD. Dette var personer som hadde stor tillit, sier Stig Edling til Dagbladet.

Hard diskusjon Pockettidningen R ønsket i 1977 å dokumentere at prostitusjon ikke var noe som bare forekom i de lavere samfunnslag, men at også store firmaer og makteliten kjøpte sex.

- Det var en hard diskusjon om vi skulle kjøre saken eller ikke, men vi kom til at det var feigt å ikke publisere. Dette var en bekreftelse på at det virkelig var slik vi dokumenterte, sier Edling til Dagbladet.

- Hva tenkte du da det kom fram nye opplysninger Carl Gustaf?

- Jeg tenkte at vår sak nå ville bli aktuell igjen, sier Stig Edling.

Holder tyst Tidligere i år ble det i ei bok, og i svensk presse, hevdet at Carl Gustaf hadde vært på sexklubber og vært utro mot dronningen. Svensk politi hevdes å ha tatt beslag i en minnepinne der det finnes et bilde av kongen på strippeklubb. Bildet stammer fra den kjente kriminelle Mille Markovic. Da Carl Gustaf i mai ble spurt om han hadde vært på strippe- eller sexklubb svarte han slik:

- Nei... Nei... Jeg tror faktisk ikke det. Nei.

- Vi kommenterer ikke løse rykter og påstander, sier informasjonssjef Bertil Ternert ved det svenske kongehuset til Dagbladet.

- Vil Slottet foreta seg noe overfor Scoop eller Stig Edling?

- Det kommenterer vi ikke.

- BESTILTE PROSTITUERTE: Kong Carl Gustaf skal ifølge en svensk journalist ha kost seg med flere prostituerte under et besøk i USA i 1976. Foto: AFP/Patrick Kovarik/Scanpix
- BESTILTE PROSTITUERTE: Kong Carl Gustaf skal ifølge en svensk journalist ha kost seg med flere prostituerte under et besøk i USA i 1976. Foto: AFP/Patrick Kovarik/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling