Sigurd «Sig» Hansen:

«Deadliest Catch»-Sig: - Har sagt til Discovery at jeg er ferdig

Han har overlevd de styggeste stormene, hjerteinfarkt til sjøs, og vurdert å trekke seg fra suksessprogrammet. Så skjedde det som skulle forandre alt.

STÅR I STORMEN: Sig Hansen åpner opp om livet til sjøs, familien, tv-suksessen og personlige tap. Dagbladet møtte nylig kapteinen i norske farvann. Foto: Ørjan Rydland / Dagbladet
STÅR I STORMEN: Sig Hansen åpner opp om livet til sjøs, familien, tv-suksessen og personlige tap. Dagbladet møtte nylig kapteinen i norske farvann. Foto: Ørjan Rydland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DRØBAK (Dagbladet): - I should have been dead, sier den norskættede Sig Hansen (52) med tjukk, amerikansk aksent, før han legger om til kav karmøysk:

- Eg skulle ikkje våre her. Skjønner du?

«NORTHWESTERN»: Båten «Northwestern» med Sig Hansen som kaptein, befant seg midt i en kraftig storm da den var ute på krabbefiske. Video: Fra «Livsfarlig fangst» på Discovery. Vis mer

Siden 1990 har han navigert mektige Northwestern gjennom det iskalde og stormfulle Beringhavet utenfor Alaska.

- Innså alvoret

Som kaptein sitter Hansen på første rad idet sceneteppet går opp. Ute på åpent hav, omringet av et uendelig mørke, har han vært vitne til spektakulære, mektige og nådeløse scener. Når livsfarlige bølger på opp mot 13-14 meter knuser inn mot fartøyet, er det opp til ham å sørge for mannskapets sikkerhet.

NORTHWESTERN: Krabbefiskebåten Northwestern er stasjonert i Seattle og fisker krabbe i Beringstredet. Foto: Discovery Channel
NORTHWESTERN: Krabbefiskebåten Northwestern er stasjonert i Seattle og fisker krabbe i Beringstredet. Foto: Discovery Channel Vis mer

Frykten for å miste noen ute på åpen hav, er også stor for dem som sitter hjemme. Hansen har både kona June og to døtre som naturligvis har fått kjenne på bekymring knyttet til 52-åringens valg av yrke.

Det tar bare én bølge, også er du «fucking done» Sig Hansen

- Jeg tror familien min først innså alvoret etter at de begynte å vise «Deadliest Catch» på tv. Hvis jeg snakker med min kone og sier: «Nå må jeg legge på og følge med», så skjønner hun hvorfor. Det tar bare én bølge, også er du «fucking done», sier Sig Hansen til Dagbladet med sin høylytte, karakteristiske stemme.

MED KONA: Sig sammen med sin kone, norske June Hansen, på Creative Arts Emmy Awards i 2016. Foto: NTB Scanpix
MED KONA: Sig sammen med sin kone, norske June Hansen, på Creative Arts Emmy Awards i 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fryktelig vondt

De ubarmhjertige forholdene er møysommelig dokumentert gjennom Discovery-serien «Deadliest Catch». Krabbefisking i ovennevnte farvann innebærer høy sikkerhetsrisiko, og yrket er blitt omtalt som et av verdens farligste. I ytterste konsekvens kan uhell medføre dødsfall.

- Jeg har trappet litt ned med åra. Du blir mer og mer redd. I fjor mistet jeg en av mine beste venner. De vet ikke årsaken til at båten sank. Det gjorde vondt. Fryktelig vondt.

Han får et alvorlig drag over ansiktet.

I løpet av de snart 20 åra Sig Hansen har vært kaptein om bord på Northwestern, har ingen mistet livet under hans hånd. I fjor kunne en rekke medier melde at krabbebåten Destination, med et mannskap bestående av seks personer, hadde forlist utenfor kysten av Alaska.

Nå, sist sesong, kunne jeg ikke komme meg raskt nok inn til land. Jeg tenkte: «Get out of here, get out of here». Sig Hansen

Båtens kaptein, Jeff Hathaway, hadde vært en av Hansens nærmeste venner de siste 23 åra.

- Nå, sist sesong, kunne jeg ikke komme meg raskt nok inn til land. Jeg tenkte: «Get out of here, get out of here». Vi gjennomførte den nødvendige fiskinga, så reiste vi til tryggere farvann.

- Ble sinna

Etter å ha fått servert brutalt ærlige tv-bilder, har familien blitt mer engstelig, erkjenner Hansen. 52-åringen selv frykter derimot ikke å miste livet grunnet uvær.

For to år siden skulle han likevel få en påminnelse om hvor dyrebart livet er.

Da sa kroppen ifra.

TIL ETTERTANKE: Sig Hansen opplevde å få et hjerteinfarkt til sjøs. Det var imidlertid tapet av en nær venn som skulle få ham til å tenke annerledes. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet
TIL ETTERTANKE: Sig Hansen opplevde å få et hjerteinfarkt til sjøs. Det var imidlertid tapet av en nær venn som skulle få ham til å tenke annerledes. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Etter å ha fått kraftige smerter i brystet mens han var ute til sjøs, måtte 52-åringen hentes i helikopter og fraktes til sykehus. Hendelsen ble dokumentert av kamerateamet i «Deadliest Catch».

- Familien har bedt meg om å tre tilbake. Etter hjerteinfarktet var de sinna. Jeg følte imidlertid at jeg aldri ville bli bedre - i sinnet mitt - dersom jeg ikke reiste ut igjen. Nå er jeg på sjøen i tre-fire måneder av året. Da jeg var yngre var jeg borte i åtte til ti måneder. Faren til kona mi var fisker, så hun forstår hva denne jobben innebærer.

- Skulle ikke ha skjedd

At hjerteinfarktet var skremmende, legger ikke Hansen skjul på. Det var imidlertid tapet av Jeff Hathaway - en fisker med 40 års erfaring - som skulle sette ting ytterligere i perspektiv.

Sigurd Jonny Hansen:

  • Født 28. april 1966 i Seattle, USA.
  • Har røtter fra Karmøy, og besøker som regel Norge hver sommer.
  • Gift med norske June Hansen. Paret har to døtre sammen, Nina og Mandy. Han har også datteren Melissa Eckstrom fra et tidligere ekteskap.
  • Ble verdenskjent i Discovery-serien «Deadliest Catch». Serien har holdt det gående siden 2005, og Sig Hansen har vært med siden starten som kaptein på Northwestern.

- Det endret livet mitt.

- På hvilken måte?

- Det får deg til å tenke annerledes. Tenke at livet er dyrebart. Jeg fikk et hjerteinfarkt, og fortsatte i samme gamle spor. Men så mistet jeg en bestevenn og først da skulle ting endre seg.

- Jeg vet ikke helt hvorfor ... Jeg kjente båten, mannskapet og hvordan de tenkte. Jeff har lært meg mye. At båten forliste skulle ikke ha skjedd, men det gjorde det. Det endret hvordan jeg tenker.

- Ferdig med «Deadliest Catch»

Helt siden 2005 har tv-seere i over 200 land kunnet følge fiskebåtene i «Deadliest Catch». Sig Hansen har vært en av seriens mest markante profiler.

- Det har vært anledninger hvor jeg har sagt til Discovery at jeg er ferdig med programmet. Jeg har tenkt på det. Men så har jeg tenkt at hvis jeg slutter, da er jeg ikke ærlig overfor meg selv.

STOR KJENDIS: Sig Hansen i front av krabbebåten Northwestern, her sammen med resten av mannskapet. Bildet er tatt for noen år tilbake. Foto: Discovery Channel
STOR KJENDIS: Sig Hansen i front av krabbebåten Northwestern, her sammen med resten av mannskapet. Bildet er tatt for noen år tilbake. Foto: Discovery Channel Vis mer

- Hva mener du?

- Alt handler ikke om pengene. Det er en tøff tilværelse. Du har kameramenn om bord. Det er ikke enkelt. Man gjør to jobber samtidig. De kan være en «pain in the ass», og vi har reddet livet til to kameramenn. Min regel fra dag én har vært at fiskinga kommer først, deretter filminga.

Han stopper opp.

- Men jeg er glad for at jeg ikke har sluttet. Jeg kan ikke telle hvor mange menn som har kommet opp til meg, tatt meg i hånda og sagt: «Nå forstår jeg hvorfor fiskemat, krabbe eller hummer er så dyrt.» De takker så inderlig for innsatsen vi legger ned. Det er fantastisk.

MØTTE KONGEN: Sig Hansen håndhilser på kong Harald i forbindelse med et møte i Seattle i 2015. Foto: NTB Scanpix
MØTTE KONGEN: Sig Hansen håndhilser på kong Harald i forbindelse med et møte i Seattle i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Plenty med penger

Gjennom serien har Hansen blitt verdensberømt og fått status som folkehelt - spesielt hjemme i Seattle. Akkurat nå befinner han seg imidlertid i norske farvann for å lansere et bærekraftig agn rettet mot krabbefiske.

- Dette har aldri blitt gjort før. Det kommer til å forandre måten folk fisker på, sier han og gestikulerer dramatisk med armene.

Hansen er kjent for å ha mange jern i ilden. 52-åringen, som har tjent seg søkkrik på en rekke prosjekter, insisterer på at han i dette tilfellet ikke gjør det for en tjukkere lommebok.

- Jeg har plenty med penger. Jeg vet at jeg kommer til å tjene penger på agnet, men det er ikke det dette handler om.

Oppfylt bærekraftig drøm

Det skal nemlig eksistere en gevinst for miljøet, ifølge Hansen. Agnet er basert på restråvarer fra fiskeindustrien og naturlige kjemikalier. 52-åringen forteller at forskere med 30 års erfaring har brukt to år på utvikle produktet.

- I Norge alene brukes det mange tonn fisk på agn per dag. Det er i hovedsak sei som brukes som mat. Å benytte seg av restråvarer vil dermed spare verdens matfat. Du slår to fluer i en smekk!

I NORGE: Sig Hansen besøkte nylig Norge i forbindelse med at han nå lanserer krabbeagn av restråvarer. Her i Drøbak. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet
I NORGE: Sig Hansen besøkte nylig Norge i forbindelse med at han nå lanserer krabbeagn av restråvarer. Her i Drøbak. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Da tv-profilen ble involvert i «Deadliest Catch» på midten av 2000-tallet, skrev han en liste over ting han ville oppnå, før det var for seint. Agnet var en av disse tingene.

- Jeg ville bygge en merkevare, jeg ville lage tv-spill, gjøre reklamer, skrive bok og lage agn. Check, check, check, check, check, sier han og smiler bredt.

- Stoler ikke på andre

Å legge kapteinslua på hylla for godt, ser han imidlertid ikke for seg at kommer til å skje.

- Jeg tror aldri jeg kommer til å slutte med fisking. Sansene dine våkner til liv med høye bølger og sterk vind. Akkurat som om du er mer i live. Hvert sekund teller. Det er et «rush».

- Samtidig stoler jeg ikke på at andre styrer båten min. Det er problemet, sier Hansen og ler, før han igjen får et alvorlig drag over ansiktet:

- Nå har jeg vært på Northwestern siden 1978. Jeg sanser alt i den båten. Jeg hører alt. Jeg kjenner hver vibrasjon. Hvis det er en pumpe som hviner, kan du høre det i styrhuset. Båten er en del av meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer