Marte Bratberg:

Deler ærlig om mammakroppen

- I dag våknet jeg i en melkepøl.

ÅPNER SEG: Marte Bratberg fødte nylig sitt første barn, og forteller ærlig om sine erfaringer med mammakroppen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅPNER SEG: Marte Bratberg fødte nylig sitt første barn, og forteller ærlig om sine erfaringer med mammakroppen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober ble det kjent at TV-profil og «God kveld Norge»-programleder Marte Bratberg (31) og samboeren hadde fått sitt første barn.

Nyheten delte hun i podkasten «Janka og Martes podkast», som hun har sammen med venninna Janka Polliani (42), i en episode som fikk navnet «Marte har blitt mamma».

I etterkant har Bratberg delt litt om det å bli mor for første gang. I en bonusepisode av podkasten, som ble sluppet fredag morgen på Podimo, pratet venninnene åpent og ærlig om mammakroppen.

ONLYFANS: Fenomenet «OnlyFans» vekker sterke reaksjoner. Programleder Jenny Emilie Aas inviterer til debatt. Medvirkende: Benedicte Haugaard, Thale Myhre og Håvard Kvernaas Bakken. Vis mer

«Fjortis-svette »

Bratberg forteller at for henne tok det en måned å komme inn sine gamle jeans, men at hun fortsatt sitter med knappen åpen.

- Jeg føler det har gått ganske bra, samtidig har jeg ikke kjempeselvtillit når jeg tusler rundt i trusa. Det er slapp rumpe og slapp mage. Det har gått en måned siden fødselen men jeg har fortsatt en liten pølse på magen, ler hun.

Begge to understreker at det absolutt viktigste etter en fødsel er at barnet er friskt og sunt, men legger til at det må være helt lov til å føle på ting.

ÅPEN: Podcastere Janka Polliani (t.v.) og Marte Bratberg deler åpent om deres opplvelser knyttet til mammakroppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ÅPEN: Podcastere Janka Polliani (t.v.) og Marte Bratberg deler åpent om deres opplvelser knyttet til mammakroppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Jeg hadde gledet meg til å få større pupper, men jeg liker det ikke i det hele tatt. De er tunge, de henger og de spruter melk. I dag våknet jeg i en melkepøl og det lukter surt. Jeg føler meg null digg, forklarer Bratberg, og legger til at hun lukter «fjortis-svette» når hun ammer.

Dagbladet har vært i kontakt med pressekontakt i Podimo, Marie Langebeck, som opplyser om at Marte Bratberg ikke har anledning til å gi kommentar.

MISTET HÅRET: Mari Haugersveen, kjent fra blant annet «Tigerstaden», har mistet mye hår etter fødselen. Video: Mari Haugersveen Vis mer

- Alt skal være lov å snakke om

Polliani, som selv har født to barn, deler også åpent om sine erfaringer. Hun opplevde blant annet å få delte magemuskler og navlebrokk og måtte gjennomgå en stor operasjon for å fikse det.

Overfor Dagbladet forteller Polliani at det trolig er mange som har mye følelser og tanker rundt det at kroppen endrer seg etter en fødsel, og påpeker at det er viktig å snakke om.

- Ved å være åpne om de fysiske utfordringene, og det at man kanskje ikke føler seg helt hjemme i egen kropp, håper jeg vi kan være med på å normalisere mammakroppen, og kanskje inspirere flere til å snakke om sine erfaringer, fortsetter 42-åringen, og legger til:

- Det er viktig å understreke at alle har sine opplevelser rundt mammakroppen, og alt skal være lov å snakke om og føle på, uansett.

DRITSKUMMELT: Cecilie Kåss Furuseth avslørte 30. desember i fjor at hun hadde blitt mor til en liten gutt. Her har hun vært på «P3morgen» og snakket om fødselen. Video: NRK Vis mer

- Hva har vært mest utfordrende for din del?

- Etter fødsel hadde jeg mye fysiske utfordringer og smerter. Jeg fikk splittende magemuskler og navleblokk. Det at kroppen min ikke fungerte som den skulle gjorde at jeg måtte gjennom en operasjon. Jeg føler fortsatt, ti år seinere, at jeg har mammakropp, og for meg tok det lang tid å akseptere og bli glad i kroppen min som den er, svarer Polliani.

Hun legger videre til at selv om hun hadde en del fysiske utfordringer i etterkant av fødsel, er hun veldig fascinert over hvor fantastisk kvinnekroppen, hva den klarer å utrette, samt hvor sterkt morsinstinktet er og hvordan livet plutselig får en helt ny mening.

ENDELIG HER: Elin og CF møtte hverandre på «Paradise Hotel», og tidligere i år ble de foreldre for tredje gang. Video: Rød Løper Vis mer

Under podkast-episoden spør 42-åringen også Bratberg hva som overrasket henne mest etter fødselen:

- Det mest åpenbare er selvfølgelig at jeg ikke satt på rumpa hele første uka fordi det er vondt i tissen. Jeg har faktisk litt vondt i tissen ennå, jeg kjenner det hvis jeg beveger meg når jeg sitter.

Omdiskutert tema

Det har vært mye snakk om mammakroppen de siste åra. Flere har gått i bresjen for å normalisere både hengepupper, strekkmerker og andre endringer kroppen utsettes for gjennom et langt svangerskap.

Diskusjonen toppet seg imidlertid da Caroline Berg Eriksen (34) delte et bilde av seg selv hvor hun poserte i undertøy og hadde flat mage bare fire dager etter hun hadde født første gang. Også etter fødsel nummer to postet hun et liknende bilde med følgende bildetekst:

VELDIG INTENST: Cenigiz Al og kjæresten Maiken ble foreldre til en liten i oktober i fjor. Kort tid senere delte de en Youtube-video om fødselshistorien. Vis mer

«Jeg er så lei av å lese artikler om hvordan ekte kropper skal se ut etter en fødsel. Hvorfor er det bare ok for noen kvinner å legge ut bilder og være stolt av kroppen sin, men ikke for andre? Når skal vi innse at det ikke er noe som er galt etter rett når det kommer til dette emnet?», skrev Eriksen på Instagram den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer