Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gunhild Stordalen:

Deler gladnyhet om sykdommen

- Finner nesten ikke spor av sykdommen.

HELSEOPPDATERING: Tre år etter sin andre beinmargstransplantasjon deler Gunhild Stordalen åpenhjertig om egen helsesituasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HELSEOPPDATERING: Tre år etter sin andre beinmargstransplantasjon deler Gunhild Stordalen åpenhjertig om egen helsesituasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste åra har lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (40) kjempet mot den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

Sammen med ektemannen og hotellkongen Petter Stordalen (56) har hun flere ganger vært åpen om den alvorlige sykdommen, og sistnevnte har blant annet tidligere uttalt at kona ikke kommer til å få et langt liv.

Torsdag ettermiddag deler Gunhild derimot en gladnyhet med sine over 169 000 følgere på Instagram.

Feirer med is

- På tide med en dobbel. Da jeg ble diagnostisert med den livstruende typen av sykdommen systemisk sklerose i 2014, fantes det ingen kur, men vi fant en eksperimentell behandling i Nederland, skriver hun, og fortsetter:

- I dag, tre år etter min andre beinmargstransplantasjon, kan man nesten ikke spore sykdommen lenger, og jeg kan senke medisindosene. Det er fremdeles noe i systemet, men med en lang, avslappende sommer vil jeg komme meg.

Videre skriver 40-åringen at hun kjøpte seg en dobbel iskrem for å feire det medisinske gjennombruddet.

- Dette gir håp til pasienter rundt om i verden, skriver hun avslutningsvis.

Fikk påvist sykdommen

Det var i oktober 2014 at Gunhild fikk påvist diagnosen. Siden den gang har hun gjennomgått tøffe og krevende behandlinger, deriblant, som nevnt, eksperimentell stamcelletransplantasjon i Nederland. Høsten 2015 så det ut til at behandlingen virket, men så kom tilbakefallet.

- Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Gunhild i et intervju med God Morgen Norge den gang.

Sammen har Gunhild og Petter kjempet en intens kamp mot sykdommen de siste åra. Sykdommen angriper både hud og indre organer, og Gunhild har åpenhjertig fortalt om livet med, og kampen mot, sykdommen.

- Vil gå bra

At Gunhild Stordalen har gått fram som et godt forbilde for mange er det ingen tvil om. Til tross for store helseproblemer har det altså ikke det satt en stopper for arbeidet 40-åringen gjør for miljøet.

Under den nylige EAT-konferansen uttalte hun til Dagbladet at det er vanskelig å svare på hvordan det går med henne, men at hun tror det vil gå bra.

EAT Forum 2019: "The Science is Clear- It's Time to Act". Gunhild Stordalen holdt tale under EAT Forum. Video: EAT. Vis mer

- (...) Når det gjelder infeksjonen så er det sånn at jeg ikke vet så mye mer. Men, infeksjoner pleier å kunne behandles. Jeg tror dette kommer til å gå bra! Men, jeg må fortsatt være sykemeldt. Og det er fortsatt litt usikkerhet, sa hun, og fortsatte:

- Men er det en ting jeg har lært de siste åra, er det at det beste jeg kan gjøre er å være optimistisk. Og jeg er optimist. For meg er det ikke noe alternativ.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!