Trine Dehli Cleve:

Deler ukjent familiehistorie

«Skal vi danse»-legenden deler for første gang den sterke historien.

ÅPENHJERTIG: Trine Dehli Cleve avslører tung fortid. Foto: Thomas Andersen / TV 2
ÅPENHJERTIG: Trine Dehli Cleve avslører tung fortid. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer
Publisert

Gjennom 19 sesonger har Trine Dehli Cleve (62) blitt hele Norges «Skal vi danse»-Trine. Glitter, paljetter og poengtavler er noe de fleste forbinder med 62-åringen, som i tillegg har vært proffdanser og nylig ble valgt inn som president i Norges Danseforbund.

Det er altså mye dans i Dehli Cleves liv, og folk har sett henne på TV-skjermen i ei årrekke. Likevel er det en stor del av henne hun aldri har fortalt om før.

TV-dommeren er gjest i den ferskeste episoden av Ellen Arnstads (57) podkast «Livet og ledelse». Det er der hun forteller om det som preget både henne og familien gjennom hele oppveksten.

TENKEBOKSEN: Proffdanser Helene Spilling var usikker på om hun ville være med i «Skal vi danse» denne høsten. Video: Rød Løper Vis mer

- Hvorfor oss?

Trine var eldst av tre jenter. Lene var to år yngre, og ikke helt som alle andre.

- Hun var sterkt hjerneskadet og bodde hele sitt liv på Emma Hjorth, forteller hun.

Emma Hjorths Hjem var en institusjon for psykisk utviklingshemmede fra 1898 til 1996.

- Det er klart det gjør noe med en familie når et familiemedlem ikke er A4, trenger litt andre ting og må følges opp på andre måter. Jeg tror det har gjort at jeg har lært meg det å se at ikke alle er like og at man har forskjellige behov, og det har jeg tatt med meg - bevisst eller ubevisst - hele livet mitt.

Lene ble født i 1962. På den tida var samfunnet helt annerledes enn det er i dag, spesielt når det kommer til det som ble sett på som tabuer, og å akseptere annerledeshet. Det kan både Dehli Cleve og Arnstad skrive under på.

- Den gangen visste man ikke så mye om det, og jeg tror mamma og pappa kjente på en skyldfølelse. De var redd for at det kom fra dem. Det var mange spørsmål. Var det arvelig? Hvorfor skjedde det med oss?, forteller hun under samtalen med Arnstad.

Trine Dehli Cleve er kjent med at Dagbladet omtaler saken. Hun ønsker ikke å uttale seg ytterligere, men henviser til podkasten «Livet og Ledelse».

NÆRE VENNER: Ellen Arnstad og Trine Dehli Cleve i 2015. Foto: Espen Solli
NÆRE VENNER: Ellen Arnstad og Trine Dehli Cleve i 2015. Foto: Espen Solli Vis mer

- Tenkt mye på det

Etter hvert fant familien ut at det var en mutasjon, og at det ikke hadde noe med arv å gjøre i det hele tatt.

- Det er små ting man går og tenker på, altså hvor sykdommen kom fra, som man i dag kanskje hadde vært mer skånet for fordi man har kommet så mye lenger med forskningen, forteller Dehli Cleve i episoden, og legger til:

- I tillegg så er det noe med å innse at man har et barn som man ikke klarer å ta omsorg for selv.

Trine selv er bare to år eldre enn Lene, og skjønte ikke på den tida hvor tøft det måtte ha vært for foreldrene.

- Jeg har tenkt veldig mye på de valgene mamma og pappa måtte ta nå i ettertid. De måtte be om hjelp, og jeg vet at de kjempet for at Lene skulle få et best mulig liv. Men du kan jo se for deg å ha et barn på to-tre år, kjøre av gårde til Emma Hjorth og etterlate barnet ditt der. Det er tøft det ..., sier Dehli Cleve.

EXIT: Nate Kahungu røk ut i kvartfinalen av årets «Skal vi danse: all stars». Vis mer

Ventesorgen

Lene døde i 1995, 33 år gammel, av naturlige årsaker. Danselegenden forteller at selv om hun begynte å dukke opp oftere i media litt utover 2000-tallet, så føltes det ikke naturlig for henne å snakke om det, forklarer hun i podkasten.

- Jeg ville ikke fortelle om det så lenge mamma og pappa levde, fordi det i alle de år var veldig sårt og vondt for dem.

Mora til Trine døde i fjor sommer. Drøye fire måneder seinere døde faren.

For 62-åringen selv var det ventesorgen som var det verste med å ha en søster som var syk.

- Man visste veldig lite om sykdommen. Kanskje kunne hun bli sju år, kanskje tenåring, også ble det liksom et liv på vent - også for mamma og pappa og for oss andre etter hvert. Det var en veldig rar situasjon å være i, forteller hun i episoden.

TÅREVÅTT: Jan Thomas ble rørt da han så kjæresten Harlem opptre i «Skal vi danse». Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch Vis mer

Hylles av venninna

Dehli Cleve og Arnstad ble først kjent da sistnevnte i 2009 deltok i «Skal vi danse». Deretter begynte Arnstads sønn å danse med 62-åringens datter, og siden har de vært nære venner.

Arnstad forteller overfor Dagbladet at hun kjenner seg igjen i det Dehli Cleve forteller om å ha en familiesituasjon få kjenner til. Selv hadde hun en sønn, Joachim, som døde 26 år gammel i 2020. Han var alvorlig syk og led av en genetisk sykdom som først gjorde ham blind og etter hvert multifunksjonshemmet.

MOR OG SØNN: Ellen Arnstad sammen med sønnen Joachim, som gikk bort i 2020.
MOR OG SØNN: Ellen Arnstad sammen med sønnen Joachim, som gikk bort i 2020. Vis mer

- Jeg har vært i en liknende situasjon da jeg også levde i mange, mange år med ventesorg - noe jeg holdt skjult en god stund, av hensyn til Joachim og hans søsken.

- Jeg takker Trine for at hun velger å være åpen nå, fordi det er så viktig i et samfunn at man skal forstå. Samfunnet trenger den åpenheten Trine viser. Man må snakke om det som er vanskelig, de som faller utenfor og annerledeshet.

Arnstad forteller at det er litt av hensikten med podkasten: at folk også kan snakke om det som kan være tabubelagt, og ikke bare oppturene.

- Jeg hyller henne litt ekstra fordi det hun forteller om er ting jeg kjenner på kroppen selv, som pårørende og som en familie som ikke er som alle andre. Hun er profilert og på TV, og det er mye glitter og glamour - men så er det også denne historien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer