Dronning Margrethe:

Delte bilde etter skandalen

Det danske kongehuset er i en krise - likevel var alle til stede under dronningens nye portretter.

TITTELBRÅK: Prins Joachims barn får nye titler på nyåret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
TITTELBRÅK: Prins Joachims barn får nye titler på nyåret. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Vis mer
Publisert

Det har stormet rundt det danske kongehuset etter at dronning Margrethe (82) annonserte at hun ønsket å strippe barnebarna for sine titler.

Det skal etter planen tre i kraft allerede første nyttårsdag.

Beslutningen skal skyldes at dronningen ønsker å gi barnebarna friheten til å ta egne beslutninger i livet - som ikke styres av kongelige forpliktelser.

Det vil da bety at Prins Nikolai (23), prins Felix (20), prins Henrik (13) og prinsesse Athena (10) ikke lenger kommer til være prinser og prinsesser.

HARNISK: En casino-reklame vekker oppsikt i Danmark. Flere mener at den ene figuren i reklamen er dronning Margrethe av Danmark. Vis mer

- I april 2008 tildelte Hennes Majestet Dronningen sine sønner, deres ektefeller og deres etterkommere titlene greve, grevinne og komtesse av Monpezat.

I mai 2016 ble det dessuten meddelt at Hans Kongelige Høyhet prins Christian som den eneste av dronningens barnebarn forventes å motta apanasje fra staten som voksen, het det i pressemeldingen fra det danske hoffet.

Fra 1. januar 2023 må dronningens barnebarn venne seg til å bruke en ny tittel - greve og grevinne av Monpezat.

Skal ikke være særlig begeistret

Danske B.T. meldte tidligere at prins Joachim (53) ikke skal være særlig begeistret for dronningens beslutninger, men at kronprinsesse Mary (50) og kronprins Fredrik (54) trolig skal støtte dronningen i valget.

WINDSOR CASTLE: Kong Charles III av Storbritannia holdt sin første juletale 25. desember. Video: AP Vis mer

Dronning Margrethe har ikke uttalt seg om den angivelige spliden som skal være mellom henne og hennes yngste sønn.

Det var derfor en svært gledelig overraskelse da det danske kongehuset delte et familiebilde av Dronning Margrethe, samt barna og deres respektive ektefeller i anledning dronningens 50-års regjeringsjubileum.

Jubileet ble markert med en rekke begivenheter flere steder i landet, og det er visstnok en eldre tradisjon at det ved jubileer i Slottet, skal publiseres nye portretter.

Gallaportrettene er fotografert av Per Morten Abrahamsen i Riddersalen i Christian IXs palass på Amalienborg.

KONGELIG: Det danske kronprinsparet og dronning Margrethe ankommer åpningen av det danske Folketinget etter en turbulent uke. Video: Stig H. Justad Vis mer

Det er blant annet fra denne salen at dronningen og kongefamilien tradisjonelt trer ut på balkongen på bursdager for å motta folkets gratulasjoner fra slottsplassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer