FÅR ROS: Artist Demi Lovato sto på scenen under den første dagen av Demokratenes landsmøte i Philadelphia. Hun startet med å snakke om psykisk sykdom, før hun framførte låta «Confidence». Video: CNN Vis mer

Demi Lovato hylles etter opptreden. Åpna opp om psykisk sykdom

Stjernespekket uke på landsmøtet i Philadelphia.

PHILADELPHIA/OSLO (Dagbladet): Rundt klokka 22 norsk tid mandag, startet Demokratene sitt landsmøte i Philadelphia i USA.

I løpet av fire dager inntar et titalls talere scenen for å vise sin støtte, eller motstand, til Hillary Clinton som formelt skal bli parties presidentkandidat natt til onsdag.

Og på lista over talere og sangere finnes en rekke kjente navn: Demi Lovato, Bernie Sanders, Michelle Obama, Eva Longoria, Bill Clinton, Joe Biden, Barack Obama, America Ferrera, Lena Dunham, Hillarys datter Chelsea Clinton og Hillary Clinton selv.

Lady Gaga har selv erklært sin støtte til den kvinnelige presidentkandidaten, og artisten holder konsert like ved landsmøtearenaen på torsdag, som er arrangert av blant andre George Norcross, medlem av Demokratenes nasjonalkomité (DNC).


Roses etter opptreden

Demi Lovato tok ordet like før klokka to natt til tirsdag norsk tid. Dagens tema er «United Together», og flere av talerne har snakket om blant annet innvandring og narkotikamisbruk.

Det var sistnevnte tema superstjerna åpna opp om, før hun framførte låta «Confidence».

- Som millioner av amerikanere lever jeg med en psykisk sykdom. Men jeg er heldig. Jeg har hatt ressursene og støtten jeg har trengt for å få behandling på et utmerket sted. Uheldigvis finnes det for mange amerikanere som ikke får hjelp, enten det er på grunn av frykten for stigma eller fordi de ikke har råd til det, starta Lovato.

- Jeg står her i dag som bevis på at man kan leve et normalt og fullverdig liv med en psykisk sykdom, sa hun, før hun erklærte sin støtte til Hillary Clinton.

Opptredenen har i ettertid fått positiv omtale på Twitter.

«Takk for at du bruker den kraftfulle stemmen din for å hjelpe till med å utgjøre en viktig forskjell», skriver Erica Smegielski, datteren til rektoren som døde under Sandy Hook-massakren.

Også politisk redaktør i nyhetsmagasinet TIMES roser Lovatos tale og sang.

«Hver landsmøtetaler burde bryte ut i sang etter å ha sagt sitt, sånn som Demi Lovato nettopp gjorde», skriver Ryan Teague Beckwith på Twitter.

Venter Eva Longoria og Michelle Obama

Skuespiller Eva Longoria er også ventet på scenen i løpet av natta, i tillegg til senator Bernie Sanders, førstedame Michelle Obama og komiker Sarah Silverman.

Selv om Demi Lovato og mange superstjerner med henne er tilhengere av Hillary Clinton, er stemningen på Demokratenes landsmøte langt fra harmonisk.

Begynnelsen på landsmøte har blitt overskygget av helgas e-postlekkasjer, der det kom fram at ledelsen i Det demokratiske partiet aktivt har motarbeidet Sanders' kampanje.

Sanders ba tilhengerne stemme på Hillary

Misnøyen er også merkbar både inne i landsmøtearenaen og i gatene i millionbyen Philadelphia.

Utenfor gjerdene som strekker seg flere hundre meter rundt landsmøtearenaen Wells Fargo Center i Philadelphia står godt over tusen demonstranter.

De aller fleste av dem er Bernie Sanders-tilhengere, og de roper så høyt de kan. Blant ropene er «aldri Hillary».

Samtidig ble Sanders buet på av delegater som støtter ham da han ba de om å stemme på Hillary.

Den anerkjente aktivisten og professoren Cornell West valgte å trekke støtten til Bernie Sanders etter uttalelsen.

- Er du skuffa over at Sanders sier til sine tilhengere at dette er den «virkelige verden» og at de må stemme på Clinton?

- Virkelig? Sa han det? svarte professoren Dagbladet.

Det er også antydninger til buing på gulvet i landsmøtesalen hver gang Hillarys navn blir nevnt fra talerstolen.

BUET PÅ: Under første dagen av demokratenes landsmøte, mandag 25. juli, blir Bernie Sanders buet på da han sier «Vi må velge Hillary Clinton». Video: CNN Vis mer

Lite kjendiser på Republikanernes landsmøte

På Republikanernes landsmøte, som fant sted i Cleveland forrige uke, var det relativt tynt med kjendiser, bortsett fra Trump og hans egne barn.

Blant talerne var golfproffen Natalie Gulbis, som for øyeblikket ligger på en 484. plass på kvinnenes verdensranking.

Til stede var også Dana White, president for kampsportorganisasjonen Ultimate Fighting Championship, og såpeskuespiller og realitykjendis Antonio Sabato junior.

Noen av de andre kjente deltakerne på landsmøtet var Willie Robertson, kjent fra TV-serien «Duck Dynasty», skuespiller Scott Baio og såpeskuespiller Kimberlin Brown.

- BEGYNNER Å INNSE AT DET KAN BLI FARLIG: Marie Simonsen, politisk kommentator i Dagbladet, sier at Norge og Europa begynner å innse at Trump faktisk kan bli et problem: - Det ble mer reality enn ordentlig politikk. Video: DBTV Vis mer