Kongeparet i Chile:

Demonstrasjonskaos under kongebesøk i Chile

Kongeparet tok grep.

KAOS: Politiet måtte holde opprørere unna det norske kongeparet i Chile. Video: Anders Johan Stavseng Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PUNTAS ARENAS/OSLO (Dagbladet): Onsdag ankom kongeparet Chile, hvor de er på offisielt statsbesøk. Besøket markerer 100 år med diplomatiske forbindelser mellom landene.

Men besøket er ikke bare lystbetont. Torsdag ble kongeparet møtt av to demonstrasjoner i landets hovedstad Santiago.

Lørdag ble det nye demonstrasjoner da kongeparet ankom byen Puntas Arenas, og det oppsto kaos da demonstranter blokkerte for kongeparet på et torg i den chilenske byen. Dette er den mest alvorlige til nå, ifølge Dagbladets reporter i Chile.

MØTT AV DEMONSTRANTER: Kongeparet ble for andre gang møtt av demonstranter i Chile. Foto: Andreas Fadum
MØTT AV DEMONSTRANTER: Kongeparet ble for andre gang møtt av demonstranter i Chile. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Ropte slagord mot kongeparet

Kongeparet fikk nærkontakt med demonstrantene, som er kritiske til norsk lakseoppdrettnæring sin drift i regionen.

- Først var det bare noen få rolige demonstranter, som forsøkte å overdøve den norske nasjonalsangen med slagord mot laksenæringen. Men så eksploderte det, forteller Dagbladets reporter i Chile.

Det skal ha vært da kongeparet beveget seg over torget, at demonstranter trengte seg på fra alle kanter. De ropte slagord rettet mot kongeparet og landets president.

- Politiet behandlet noen av dem ganske røft, og slepte dem med seg. Kongeparets sikkerhetsvakter og politiet slo ring om kongeparet, og det ble ganske kaotisk.

Da situasjonen ble stadig mer presset, valgte kongeparet å stoppe opp for å snakke med demonstrantene.

SLÅR RING OM KONGEPARET: Kongeparets sikkerhetsvakter og det lokale politiet slo ring om kongeparet. Foto: Andreas Fadum
SLÅR RING OM KONGEPARET: Kongeparets sikkerhetsvakter og det lokale politiet slo ring om kongeparet. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Ødelegger miljøet

Omringet av demonstranter, presse og sikkerhetspoliti, fikk kongeparet og ambassadøren høre hva demonstrantene hadde på hjertet.

Et av budskapene deres var «velkommen kongen, men ikke deres laks». Demonstrantene mener norske laksebedrifter ødelegger miljøet og presser bort urbefolkning. Miljøorganisasjoner, urinnvånere og Greenpeace raser.

Dronningen løste situasjonen ved at hun tok med seg den norske ambassadøren bort til demonstrantene.

- Det er bra at dere vil ta vare på miljøet, sa hun blant annet til dem.

SNAKKET MED DEMONSTRANTENE: - Det er bra dere vil ta vare på miljøet, sa dronningen til de oppmøtte demonstrantene. Foto: Andreas Fadum
SNAKKET MED DEMONSTRANTENE: - Det er bra dere vil ta vare på miljøet, sa dronningen til de oppmøtte demonstrantene. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Kongen ville vite om det bare var norske selskaper som er til stede i regionen. Til det fikk han svaret at det er to norske selskaper til stede i regionen.

- Preget av situasjonen

Etter en kort dialog mellom dronningen og demonstrantene, ble kongeparet geleidet inn på rådhuset hvor de møtte ordføreren i byen. Her ble demonstrantene holdt tilbake av politiet.

Dagbladets reporter har dekket utallige statsbesøk med det norske kongeparet, men har aldri før opplevd at demonstranter har kommet så tett på kongeparet.

- Kongeparet tok det tilsynelatende pent og beholdt roen, men var tydelig preget av situasjonen, forklarer Dagbladets reporter.

Da kongeparet møtte pressen etter besøket i rådhuset, forklarte de at de slett ikke ble redde av hendelsen.

- Nei, vi var ikke redde. Hvorfor skulle vi det?, sa dronning Sonja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer