Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Den danske kronprinsfamilien refses etter dette bildet

«Bloody Mary».

GAMMEL TRADISJON: Årets fangst fra den kongelige høstjakta vises fram utenfor Fredensborg slott tidligere i uka. Det har fått mange til å reagere. Foto: NTB Scanpix
GAMMEL TRADISJON: Årets fangst fra den kongelige høstjakta vises fram utenfor Fredensborg slott tidligere i uka. Det har fått mange til å reagere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som kongefamilier flest, dukker danskenes tronarvinger sjelden opp i offentligheten uten fotografer på slep.

Også da en jaktparade skulle avholdes utenfor Fredensborg slott på Sjælland tidligere i uka, som markerte avslutningen på den kongelige jaktsesongen i Danmark, fikk kameralinsene kjørt seg.

Både dronning Margrethe, kronprinsparet, og deres tvillingbarn, Vincent og Josephine (5), var til stede under paraden - der oppgaven var følgende:

Beskue døde dyr.

«Blodige Mary»

Ifølge danske BT er formålet med jaktparaden å vise fram fangsten etter den tradisjonsrike jakta i Danmarks fjerde største skog, som kronprins Frederik selv har tatt del i.

Det gjøres ved å plassere jaktbyttet på gressplenen utenfor kongefamiliens hjem, omkranset av granbar - slik at jegerne, og kongefamilien, kan se på dem.

DYREBRÅK: Kronprinsesse Mary, dronning Margethe, kronprins Frederik og tvillingene Vincent og Josephine (5) var samlet til jaktparade tirsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix
DYREBRÅK: Kronprinsesse Mary, dronning Margethe, kronprins Frederik og tvillingene Vincent og Josephine (5) var samlet til jaktparade tirsdag ettermiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bildene har havnet i flere utenlandske medier de siste dagene, også i kronprinsesse Marys hjemland, der ordlyden ikke akkurat minner om noen gladsak.

Australske Daily Telegraph har eksempelvis valgt å spille på tomatdrinken «Bloody Mary» for å tydeliggjøre hva de synes om saken.

Ashley Fruno, kampanjeleder i dyrevernsorganisasjonen PETA, hevder overfor avisa at synet av døde, oppskårne dyr kan sette dype spor hos kronprinsparets tvillingbarn.

- Ufølsom handling

- Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary lærer barna til å tro at det greit å drepe dyr. Det er ikke god barneoppdragelse, sier hun.

Fruno påstår også at det finnes en sammenheng mellom dyremishandling i barndommen og voldelig atferd senere i livet.

- Det er foreldres ansvar å lære barn til å respektere alle levende vesener. Dette er en ufølsom handling, sier hun.

Også hos Daily Mail får kronprinsparet tyn. Med overskriften «Oh deer» kaller avisa bildene for «støtende» og skriver: «Kronprinsbarna observerer blodige dyr».

- En annen tidsalder

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, reagerer også på bildene, og forklarer at den årlige jaktparaden er en gammel tradisjon.

- Prins Frederik og hans bror, Joachim, var således begge med da de var små. Jeg forstår godt de negative reaksjonene rundt om i verden. Dette er en skikk som hører en annen tidsalder til, og jeg ser på noen av bildene at kronprinsparets tvillingdatter ser ut til å reagere med vemmelse, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg får sannelig håpe at foreldrene klarer å avdramatisere det hele overfor sine små barn, som jo ellers er vant til å oppleve hjort og rådyr i helt andre sammenhenger.

Omstridt frimerke

Det danske kongehuset har foreløpig ikke kommentert saken.

Det er ikke første gang kongefamilien får dyrevernforkjempere på nakken.

Da kronprinsparet feiret kobberbryllup med et nytt frimerke tidligere i måneden, reagerte PETA på at familien var ikledd bukser og støvler som angivelig var laget av selskinn.

- De fleste i Australia hater pels, og det er på tide at kronprinsessen gir dyrene en rettferdighet ved å droppe pels, sa Ashley Fruon, til Daily Mail den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!