EKSMONARKER: Konstantin II og Anne-Marie av Hellas har hatt et turbulent liv. Selv om de ikke lenger har titlene sine, er de til stadighet å observere på royale arrangementer. Her på 75-årsdagen til dronning Margrethe av Danmark i fjor. Foto: Schneider-Press / i-Images / Polaris, NTB scanpix
EKSMONARKER: Konstantin II og Anne-Marie av Hellas har hatt et turbulent liv. Selv om de ikke lenger har titlene sine, er de til stadighet å observere på royale arrangementer. Her på 75-årsdagen til dronning Margrethe av Danmark i fjor. Foto: Schneider-Press / i-Images / Polaris, NTB scanpixVis mer

Den greske eksdronningas private drama: Eksil, spontanabort og tittelfusk

Dronning Anne-Marie av Hellas fyller 70 år. 

(Dagbladet): Den danske kongefamilien har et godt forhold til sine norske «kolleger», og spesielt dronning Margrethe av Danmark er ofte å se i royale selskap både i Norge og Sverige.

En mindre kjent gren av den danske kongefamilien er dronning Anne-Marie av Hellas og hennes familie. I dag fyller hun 70 år.

Anne-Marie er Margrethes yngste søster, og giftet seg i 1964 med den greske kongen Konstantin II.

Paret har imidlertid levd et liv utenfor søkelyset de siste åra, og mange kjenner kanskje ikke til Anne-Maries spesielle familiehistorie.

Slik har livet til 70-årsjubilanten vært.

Ung dronning

Anne-Marie ble født i København, som den yngste dattera til Ingrid av Sverige og Frederick IX av Danmark. Sammen med søsknene vokste hun opp i leiligheter både i den danske hovedstaden og på Nordsjælland.

At den unge dansken skulle bli dronning av Hellas var nok et uventet steg, men allerede da hun var 13 år møtte hun ifølge nettstedet Greek Royal Family sin framtidige ektemann, da han og familien var på besøk i Danmark. De møttes igjen i 1961 i Danmark, og i Athen i 1962.

GIFT I ATHEN: Bildet er fra bryllupet til Konstantin II og Anne-Marie i 1964 i Athen. I bakgrunnen kan man se en ung kronprins Harald, som nå er Norges konge. Foto: NTB scanpix
GIFT I ATHEN: Bildet er fra bryllupet til Konstantin II og Anne-Marie i 1964 i Athen. I bakgrunnen kan man se en ung kronprins Harald, som nå er Norges konge. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den gang var den seks år eldre Konstantin kronprins av Hellas, men han skulle raskt få en større rolle.

Den 6. mars i 1964 døde nemlig den greske kongen, og Konstantin ble landets neste konge.

Få måneder seinere, i juli, offentliggjorde den danske prinsessen og den greske kongen at de hadde forlovet seg. De ga hverandre sitt ja i september samme år, bare uker før Anne-Maries 18-årsdag. Hun måtte imidlertid konvertere til gresk-ortodoks tro, og si fra seg muligheten til å ta over den danske trone.

Som konsekvens av ekteskapet ble den unge dansken Hellas' dronning.

Dramatiske år

Tre år inn i ekteskapet opplevde det greske kongeparet noe som skulle forandre livene deres for alltid. Ifølge den danske avisa Vejle Amts Folkeblad måtte paret forlate landet i 1967 etter et mislykket motkupp mot militærjuntaen som akkurat hadde tatt over kontroll i landet.

I et intervju med CNN fra 2001 fortalte kongen at han ble vekket av sekretæren sin, og at han hørte lyden av maskingevær i andre enden av røret. Da var det på tide å komme seg vekk.

I EKSIL: Her er Konstantin II og Anne-Marie av Hellas på handletur i Roma i 1968, året etter at de måtte forlate Hellas. Foto: AP Photo, NTB scanpix
I EKSIL: Her er Konstantin II og Anne-Marie av Hellas på handletur i Roma i 1968, året etter at de måtte forlate Hellas. Foto: AP Photo, NTB scanpix Vis mer

- Vi forlot Hellas fra nord den 13. desember, da jeg mobiliserte bevæpnede tropper for å ta ned diktatoren og gjenopprette demokratiet. Da jeg skjønte at det ikke kom til å gi, fløy jeg ut i dramatiske omstendigheter, sa han og fortsatte:

- Jeg ba alle militære handlinger om å stanse, fordi jeg ikke ville ha et blodbad i landet mitt, sa den greske kongen.

Ferden endte i Italia, der de måtte bo to måneder på ambassaden i landet. Men den kongelige dramatikken skulle ingen ende ta.

- Vi mistet et barn. Dronninga var gravid, og hun mistet barnet på grunn av denne forferdelige perioden vi måtte gå gjennom, sa Konstantin i CNN-intervjuet.

Mistet tittelen

Ferden for ekteparet endte til slutt i England i 1973, etter at de hadde bodd noen år i utkanten av Roma.

Der skulle de ikke få bo i fred lenge før det begynte å blusse opp problemer for familien igjen. Da demokratiet kom tilbake til Hellas i 1974, besluttet de at de ikke ville ha monarker. Derfor mistet både kongen og dronningen titlene sine, ifølge The Guardian. Noen år seinere ble også statsborgerskapet deres fratatt.

SMILENDE EKSMONARKER: Konstantin II og Anne-Marie fotografert i 2015, på fotoutstillingen til sønnen Nikoloas i London. Foto: REX Shutterstock, NTB scanpix
SMILENDE EKSMONARKER: Konstantin II og Anne-Marie fotografert i 2015, på fotoutstillingen til sønnen Nikoloas i London. Foto: REX Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

Anne-Marie blir derimot fortsatt omtalt som dronning, selv om tittelen hennes ikke har noe merkverdig betydning enda. Hennes fulle tittel er: Hennes Majestet Dronning Anne-Marie av Hellas, prinsesse av Danmark.

Første gang Anne-Marie av Hellas fikk komme tilbake til landet hun en gang regjerte over, var i 1981. Det for å komme i begravelsen til svigermora.

Siden har de vært i Hellas få ganger, på grunn av en pågående krangel med myndighetene der. I august 2004 fikk de besøke sitt gamle hjem i Athen, som nå er omgjort til presidentbolig.

I 2013 fikk paret flytte tilbake til Hellas, ifølge The Guardian. De har begge viet seg til veldedige arbeid, gjennom Anne-Marie Foundation. Fokuset her er å hjelpe dem som har blitt skadet i naturkatastrofer, slik som jordskjelv og tsunamier.

Pengene til å drive fikk de av de greske myndighetene - som en tilbakebetaling etter at de tok over parets private eiendommer da de ble sendt i eksil på 60-tallet.