GIFTER SEG TIL NESTE ÅR: Den japanske prinsessa, Mako, har bestemt seg for å gifte seg med den tidligere skolekameraten, Kei Komuro. Foto: NTB scanpix
GIFTER SEG TIL NESTE ÅR: Den japanske prinsessa, Mako, har bestemt seg for å gifte seg med den tidligere skolekameraten, Kei Komuro. Foto: NTB scanpixVis mer

Prinsesse Mako:

Den japanske prinsessa bekrefter at hun gir opp sin keiserlige status for å gifte seg

Annonserte forlovelsen etter fire år.

(Dagbladet): Tidligere i år vekket den japanske prinsessen, Mako (25), oppmerksomhet da det ble kjent at hun vurderte å gi opp sin keiserlige status for å gifte seg med en ikke-keiserlig.

Dette vil i så fall føre til at hun blir en vanlig borger.

Søndag ble det bekreftet at prinsessa og forloveden, Kei Komuro (25), nå har bestemt seg for å gifte seg til neste år, skriver Ap.

De to møttes for fem år siden ved den internasjonale «Christian University» i Tokyo, der de begge studerte, og ble etter hvert et par.

- Først ble jeg tiltrukket av smilet hans, og over tid forsto jeg at han er en oppriktig, sterk, hardtarbeidende mann med et stort hjerte, sa Mako under et møte med pressen i Tokyo søndag.

Komuro fridde til den japanske prinsessa i desember 2013, men det var først i mai i år at de gikk offentlig ut med forholdet.

Prinsesse Mako skal ha introdusert forloveden for foreldrene, prins Akishino og prinsesse Kiko, og besteforeldrene, keiser Akihito og keiserinne Michiko.

Det er foreløpig ukjent nøyaktig når bryllupet vil finne sted, men det informeres om at det sannsynligvis vil skje i løpet av høsten 2018.

VELGER KJÆRLIGHETEN: Prinsessa Mako møtte sin store kjærlighet i 2012. Foto: NTB scanpix
VELGER KJÆRLIGHETEN: Prinsessa Mako møtte sin store kjærlighet i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Trøbbel i familien

At prinsesse Mako gir opp sin keiserlige status, vil gi noen utfordringer for keiserfamilien.

Når prinsessa gifter seg, vil det redusere den keiserlige familien til 18, inkludert keiseren selv.

Det japanske keiserdømmet har allerede noen utfordringer som et resultat av at den 83 år gamle keiseren velger å abdisere, noe som forventes å skje i løpet av 2018, ifølge Ap.

Dette er første gang gjennom to århundrer at dette har skjedd.

- Jeg er over 80 år nå, og føler på fysiske begrensninger. Jeg vet ikke lenger hvordan jeg skal oppfylle rollen som keiser, sa den japanske keiser Akihito i en tv-sendt tale i fjor.

Akihito etterfulgte den 7. januar 1989 sin far etter at han døde, og regnes i den offisielle oversikten som Japan 125. keiser. Han ble kronet 10. november 1990.

ABDISERER: 83 år gamle keiser Akihito Japans 125. keiser. Han overtok tronen i 1989, og er den eneste regjerende keiser i verden. Foto: NTB scanpix
ABDISERER: 83 år gamle keiser Akihito Japans 125. keiser. Han overtok tronen i 1989, og er den eneste regjerende keiser i verden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kun én tronarving

Situasjonen har skapt bekymringer i Japan, og flere er redde for at dette vil true framtida til verdens eldste monarki.

En ny meningsmåling, gjort av Kyodo News, viser at hele 86 prosent av de 3000 som utførte undersøkelsen, mener at kvinner skal kunne overta tronen.

Nesten 60 prosent støttet også at kvinnelige kongelige barn kan bli tronarvinger, noe som for øyeblikket ikke er tillatt, skriver The Telegraph.

Keiser Akihito har fire barnebarn, der prins Hisahito (10) er den eneste mannlige, og dermed blir den eneste arvingen til sin generasjon.

I 2001 ga statsminister Junichiro Koizumi inntrykk for at han ønsker å endre loven om monarkiets arvefølge.

Det har hittil ikke skjedd.