<strong>UVISS INNBLANDING:</strong> Jared Kushner er Donald Trumps svigersønn. Han er gift med Ivanka Trump, og er ofte i nærheten når den nyvalgte presidenten holder taler eller har offentlige oppdrag. Flere amerikanske medier spekulerer i hvorvidt Kushner har hatt en finger med i spillet hva det gjelder Trumps presidentseier. Foto: REUTERS/Mike Segar, NTB scanpix&nbsp;
UVISS INNBLANDING: Jared Kushner er Donald Trumps svigersønn. Han er gift med Ivanka Trump, og er ofte i nærheten når den nyvalgte presidenten holder taler eller har offentlige oppdrag. Flere amerikanske medier spekulerer i hvorvidt Kushner har hatt en finger med i spillet hva det gjelder Trumps presidentseier. Foto: REUTERS/Mike Segar, NTB scanpix  Vis mer

Donald Trump til Det hvite hus:

Den mektige svigersønnen bak Donald Trump

Jared Kushner blir omtalt som «den stille fikseren» bak Trumps vellykkede valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I disse dager spekuleres det på ryktebørsen hvem Donald Trump (70) skal ta med seg inn i sin politiske stab, og hvem som vrakes. Flere navn er allerede luftet i amerikansk presse, og den nyvalgte presidentens valgmuligheter er mange.

Det som er sikkert er at Trumps svigersønn, Jared Kushner (35), sannsynligvis får en finger med i spillet.

Han er gift med finansmannens eldste datter Ivanka (35), og er en av de mest suksessrike unge finansmennene i USA.

Flere amerikanske medier, deriblant Vanity Fair og Washington Post, har de siste månedene skrevet spalte opp og spalte ned om Trumps svigersønn.

Rekordkjøp av New York-bygning

Det er viktig å forstå milliardærarvingens bakgrunn før man snakker om hans involvering i Trump-kampanjen.

Kushner ble født i Livingston, New Jersey, i januar 1981. Foreldrene hans er Sheryl Stadtmauer og Charles Kushner, hvor sistnevnte allerede da var en stor eiendomsmogul - med milliardformue. Før 2016 var han også på demokratenes side, og donerte store summer til partiet.

<strong>ALLTID I NÆRHETEN:</strong> Ivanka og Jared holder seg ofte i nærheten av sjefen, og har stått i bakgrunnen under flere av talene hans. Foto: NTB scanpix&nbsp;
ALLTID I NÆRHETEN: Ivanka og Jared holder seg ofte i nærheten av sjefen, og har stått i bakgrunnen under flere av talene hans. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Sønnen fulgte i farens fotspor, og kjøpte fra 2007 til i år eiendommer i New York for den samlede rekordsummen 59 milliarder norske kroner.

Som 26-åring gjorde han også det dyreste eiendomskjøpet i byen historie, da han stakk av med 666 Fifth Avenue for over 15 milliarder norske kroner. Det skrev The Real Deal den gang. Dette var året han ble uteksaminert av universitetet.

35-åringen studerte ved NYU, og kan skilte med flere grader. På CV-en har han deriblant en M.B.A (Master of business administration, akademisk grad innen økonomi, jour anm).

GETTYSBURGTALEN: Donald Trump la fram sin plan for de første 100 dagene som president 22. oktober. Nå har han vunnet valget. Video: C-span Vis mer

Kushners far donerte over 25 millioner kroner til samme universitet få år tidligere, i 2001.

Digital mesterarkitekt
Når det kommer til Kushners involvering i Trumps drakamp mot Hillary Clinton (69) i valget, er det fortsatt mye som er usikkert.

Vanity Fair skrev i oktober at den styrtrike 35-åringen muligens kan takkes for at Trump stakk av med seieren på målstreken den 8. november.

<strong>STOLT SVIGERFAR:</strong> Donald Trump og Jared Kushner har jobbet tett sammen gjennom valgkampen. Her hyller Trump svigersønnen den 9. november i år, kort tid etter at han har fått seiersbeskjeden. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP&nbsp;
STOLT SVIGERFAR: Donald Trump og Jared Kushner har jobbet tett sammen gjennom valgkampen. Her hyller Trump svigersønnen den 9. november i år, kort tid etter at han har fått seiersbeskjeden. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP  Vis mer

«(…) Kushner viste muskler her også, og vervet flere talenter fra Silcion Valley til å hjelpe med arkitektarbeidet på en digital plan som kunne sørge for å få svigerfaren hans inn i Det hvite hus. Om alt skulle skjære seg, kunne de oversette kampanjens database bestående av millioner av Trump-støttere til en lukrativ plan B», skriver det anerkjente magasinet om 35-åringen.

Kushner skal ha vært ansvarlig for Trump i både sosiale medier og på andre digitale flater. Planen hadde navnet «Project Alamo».

Milliardæren skal også være geniet bak noen av Donald Trumps taler, og står ansvarlig for å gjøre overgangen for familien til Det hvite hus enklere. Det skrev New York Times i juli. Avisa omtaler svigersønnen som «den stille fikseren» bak den nyvalgte presidenten.

Skal ha fått guvernør sparket

Samme avis hevder også at Kushner fikk Trumps forrige kampanjedirektør Corey Lewandowski sparket, og at han ble sett på som presidentkandidatens faktiske kampanjeleder.

En annen artikkel i New York Times legger fram at 35-åringen sto bak valget om at Mike Pence skulle stille sammen med Trump i valgkampen.

En annen avgjørelse fra Ivankas ektemann, og kanskje den mest kontroversielle gjennom hele valgkampen, kommer fra The Washington Post og CNN.

Avisene hevder at 35-åringen fikk guvernøren i New Jersey, Chris Christie, sparket fra jobben han hadde innenfor Trumps såkalte «transition team» (de som jobber med overgangen til å faktisk bli president, jour.anm.).

Christie fikk i 2005 Kushners far, Charles, arrestert. Charles Kushner ble fengslet for skattesnusk og andre økonomiske forbrytelser.

Han ble dømt til to år bak murene, men ble løslatt etter bare ett. I tillegg til å få Christie sparket, skal alle de andre på laget hans ha fått fyken.

Faren rigget prostituert-hevn

Charles Kushner ble dessuten saksøkt av sin egen bror, Murray, fordi han dro ham inn i ulovlighetene sine uten av Murray visste om det, ifølge Heavy.com.

Jareds far ble også tiltalt for å ha truet et vitne, etter at han leide en prostituert til å forføre svogeren hans. Møtet mellom de to ble fanget opp av et skjult kamera.

<strong>GLAMOUR:</strong> Milliardærparet er ikke ukjente med å stille opp til fest. Foto: NTB scanpix&nbsp;
GLAMOUR: Milliardærparet er ikke ukjente med å stille opp til fest. Foto: NTB scanpix  Vis mer

Charles Kushner sendte videoopptaket til søsteren sin som hevn, fordi hun og ektemannen samarbeidet med myndighetene i etterforskningen av ham, ifølge New York Magazine.

Etter at saken mot faren ble slått opp i media og ble gjenstand for en rekke uheldige nyhetsartikler, kjøpte Jared Kushner avisa New York Observer for omlag 10 millioner dollar. Han var da 25 år gammel.

Ifølge New York Times kjøpte han avisa - som leses av eliten innenfor business, politikk og kultur i storbyen - for å få en slags kontroll over pressen.

I ti år har Jared Kushner vært sjef for avisa. Han har byttet ut bortimot hele staben, inkludert tre redaktører i løpet av to år. Nylig ble det kjent at avisas papirutgave forsvinner. Publikasjonen fortsetter digitalt under navnet The Observer, ifølge Vanity Fair.

Kona konverterte

Det er ikke sikkert at Kushner hadde fått samme oppmerksomhet som han nå får, om han ikke var gift med Donald Trumps dater Ivanka.

Superparet møtte hverandre i 2005, men den gangen varte ikke romansen lenge. I 2008 måtte de ifølge The New Yorker gå hver til sitt, etter at Kushners foreldre protesterte mot forholdet.

Som Romeo og Julie lot de ikke familiens uenigheter plage dem, og de giftet seg året etter.

<strong>SUPERPAR:</strong> Jared Kushner og Ivanka Trump ble mann og kone i 2009. Eiendomsinvestoren og aviseieren har gitt USAs kommende president Donald Trump tre barnebarn, og stemples som hjernen bak hans digitale kampanje i valgkampen. Her er paret fotografert sammen på en filmfestival i New York i 2012. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/ NTB Scanpix
SUPERPAR: Jared Kushner og Ivanka Trump ble mann og kone i 2009. Eiendomsinvestoren og aviseieren har gitt USAs kommende president Donald Trump tre barnebarn, og stemples som hjernen bak hans digitale kampanje i valgkampen. Her er paret fotografert sammen på en filmfestival i New York i 2012. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/ NTB Scanpix Vis mer

Ivanka Trump konvertere ifølge ABC News til jødedommen for å gifte seg med sin elskede. People skriver at de giftet seg på en golfbane i New Jersey, som Trump-familien eier.

Over 500 gjester skal ha sett Trump gå opp kirkegulvet i en spesiallaget Vera Wang-kjole, på vei mot å få sin elskede.

Paret har de tre barna Arabella Rose, Joseph Frederick og Theodore James sammen. Sistnevnte ble født i mars i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer