HAR FLØYET I 21 ÅR: Kongen av Nederland, Willem-Alexander, har fløyet passasjerer i 21 år i KLMs passasjerfly. Foto: NTB Scanpix
HAR FLØYET I 21 ÅR: Kongen av Nederland, Willem-Alexander, har fløyet passasjerer i 21 år i KLMs passasjerfly. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kong Willem-Alexander:

Den nederlandske kongen avslører hemmelig pilotkarriere - har flydd passasjerfly i flere tiår

For kong Willem-Alexander holder det ikke å være monark for 17 millioner mennesker. I hemmelighet har han levd ut guttedrømmen. 

(Dagbladet): I over 21 år har den nederlandske kongen, Willem-Alexander (50), fløyet passasjerer to ganger i måneden for det nederlandske flyselskapet KLM.

50-åringen beskriver sine flyvninger som en hobby og bruker det som en slags flukt fra sine kongelige plikter. For ham er flyvningene nemlig avslappende, skriver Sky News.

Passasjerene ombord skal imidlertid aldri ha blitt informert om at det er en kongelig som har styrt flyet. Kongen selv tror derimot at de kan ha kjent ham igjen på stemmen over callinganlegget, da han har oppdatert dem på værforhold og ankomsttid.

Den nederlandske kongen, som har barna Catharina-Amalia (13), Alexia (11) og Ariane (10), har aldri avslørt overfor passasjerene at det egentlig er han som styrer spakene.

- Fordelen er at jeg alltid kan si at jeg snakker på vegne av kapteinen og mannskapet når jeg ønsker dem velkommen om bord. Så jeg trenger ikke å si navnet mitt, uttalte han til Tehegraph og la til at de fleste hørte at det var ham.

Vil ikke fly større fly

Hittil har kongen kun fløyet korte distanser med mindre fly av typen Fokker 70-fly. Nå kan kongen derimot møte på en utfordring.

Flyselskapet skal nemlig bytte ut flere av disse med en større type, nemlig Boeing 737, som kan fly lengre distanser.

For den nederlandske kongen, som ikke er vant med å fly slike fly, betyr det at han må omskoleres for å kunne fortsette. Men det er imidlertid ikke av interesse for 50-åringen.

Ifølge Sky News er kongen nemlig ikke interessert i å kjøre lange distanser som innebærer overnattingsstopp, som kan hindre ham i å være i Nederland under nødstilfeller.

TREBARNSFAR: Døtrene Catharina-Amalia (13), Alexia (11) og Ariane (10) under feiringen av farens 50-årsdag i april tidligere i år. Foto: NTB Scanpix.
TREBARNSFAR: Døtrene Catharina-Amalia (13), Alexia (11) og Ariane (10) under feiringen av farens 50-årsdag i april tidligere i år. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Skjuler seg bak dekknavn

Det er imidlertid ikke første gangen kongelige unngår å si hvem de egentlig er.

I en årrekke har medlemmer av kongehuset, både her hjemme, såvel som i resten av Skandinavia, brukt skjulte identiteter.

Årsakene til at man ikke ønsker å bli identifisert, kan være mange, men det er langt fra bare de ovennevnte gruppene som opererer under falske navn.

DEKKNAVN: Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja dro på bryllupsreise til Hawaii i 1968, hvor de dro som «Eva og Tom Manstad». Her fra bryllupsdagen 29. august 1968. Foto: Vidar Knai / SCANPIX
DEKKNAVN: Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja dro på bryllupsreise til Hawaii i 1968, hvor de dro som «Eva og Tom Manstad». Her fra bryllupsdagen 29. august 1968. Foto: Vidar Knai / SCANPIX Vis mer

Før dronning Margrete ble en etablert kunstner, benyttet hun seg av dekknavnet «M» i arbeid med en rekke bøker. Og da kronprinsesse Mette-Marit dro på et privat besøk i India i 2012 benyttet hun seg av pikenavnet Høiby.

Det har også hendt at prinsesse Märtha Louise har sjekket inn på hoteller som Märtha Glücksburg. Etternavnet bruker hun fordi kongefamilien tilhører den gamle fyrsteslekten Glücksburg, ifølge Se og Hør.

Når det kommer til den svenske kongefamilien har også prinsesse Madeleine (34) ikledd seg pseudonymer. Hennes største fritidsinteresser er hestesport, og prinsessen har tidligere konkurrert i sprangridning under dekknavnet «Anna Svensson».

TRONEARV: I et åpent intervju hos Skavlan forteller prinsesse Märtha Louise om tiden som lite barn da debatten om hvor vidt Märtha eller Kronprins Haakon skulle bli Norges neste trone-arving. Video: NRK Vis mer