Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tine Valand i Somebody's Darling:

Den norske countryartisten Tine Valand er død

Ble 54 år gammel.

COUNTRYDUO: Tine Valand (t.v.) og Liz Tove Vespestad gjorde suksess sammen med Somebody's Darling på 90-tallet. Her er de to avbildet sammen i 2006. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
COUNTRYDUO: Tine Valand (t.v.) og Liz Tove Vespestad gjorde suksess sammen med Somebody's Darling på 90-tallet. Her er de to avbildet sammen i 2006. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske artisten Tine Valand er død, 54 år gammel.

Hennes tidligere kjæreste og samboer, Tom Skjeklesæther, bekrefter nyheten overfor Dagbladet, og forteller at Valand gikk bort torsdag ettermiddag.

- Tine ble rammet av brystkreft for 3-4 år siden, men for cirka halvannet år siden ble det slått fast at hun hadde fått kreft med spredning. Det har vært en veldig tøff periode for meg og for min nærmeste familie. Mye tårer, sier Skjeklesæther.

- Grepet

Tine Valand var en av frontfigurene i countryduoen Somebody's Darling, som gjorde suksess på 90-tallet.

Skjeklesæther, som selv har hatt lang fartstid innen norsk musikkbransje, fulgte Somebody's Darling tett i mange år, og var den som «oppdaget» Liz Tove Vespestad og Valand som gatemusikanter på Egertorget i Oslo i 1992.

GIKK VIDERE TIL SOLOKARRIERER: Debutalbumet til Liz Tove Vespestad (t.v.) og Tine Valand, «Somebody’s Darling», ble utgitt i 1993, og solgte hele 70 000 eksemplarer. Etter hvert gikk de hver til sitt. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
GIKK VIDERE TIL SOLOKARRIERER: Debutalbumet til Liz Tove Vespestad (t.v.) og Tine Valand, «Somebody’s Darling», ble utgitt i 1993, og solgte hele 70 000 eksemplarer. Etter hvert gikk de hver til sitt. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Jeg ble veldig grepet av musikken. Den gang jobbet jeg som musikkjournalist og hadde flere kontakter i bransjen. Jeg ble veldig involvert, og hjalp dem.

Etter hvert ble Tine og Tom kjærester, og de fikk to sønner sammen, som i dag er henholdsvis 20 og 25 år gamle.

- Nært forhold

Selv om Valand og Skjeklesæther ikke lenger var i et forhold, har de hatt tett kontakt.

- Vi hadde et nært forhold også etter at vi gikk fra hverandre, og jeg besøkte Tine for en drøy uke siden på Lovisenberg i Oslo, der hun døde. Da var hun veldig preget av hvor syk hun var. Rent mentalt var hun imidlertid den samme som alltid.

Skjeklesæther forklarer at Valand ble akutt syk under et Spania-opphold i fjor. Mot alle odds kom hun seg tilbake og opptrådte sammen med en rekke norske artisttopper under en stor konsert i Oslo Spektrum i april.

Opptrådte med Cohen-hyllest

Konserten, som er vist på NRK flere ganger, var en hyllest til avdøde Leonard Cohen.

- Hun holdt på å dø for ti måneder siden. Noen uker seinere opptrådte hun i Spektrum, der hun satt i rullestol. Jeg er veldig glad for at hun fikk oppleve dette. Musikken betydde så mye for henne. Dette var også siste gang hun opptrådte i offentligheten, sier han.

Debutalbumet til Vespestad og Valand, «Somebody’s Darling», ble utgitt i 1993, og solgte hele 70 000 eksemplarer, ifølge Rockipedia.

I en SMS til Dagbladet beskriver Vespestad sin tidligere musikerkollega i varme ordelag:

«Jeg vil huske deg for den flotte stemmen din, låtene dine og musikken vår, Somebody's Darling-eventyret vi delte. Jeg vil huske deg for tankene og meningene dine, alltid engasjert og lysten på diskusjon. Jeg vil huske deg for varmen og humoren din. Jeg vil savne samtalene våre; kommer til å snakke med deg en god stund framover.», skriver Vespestad.

- Mild røst

Dagbladets musikkanmelder Øyvind Rønning beskriver Valands bortgang som en svært trist nyhet.

- Dette var en trist nyhet for både familien og den norske countryfamilien.

Rønning forklarer at Tine Valand og Liz Tove Vespestad med Somebody's Darling var i front i rootsbølgen på 90-tallet, og at de ga ut to album og noen år seinere et samlealbum med fire nye låter.

- Året etter at debutalbumet kom i 1993 opplevde de blant annet å bli invitert til et bransjetreff i countryhovedstaden Nashville som eneste ikke-amerikanske gruppe. Men de rakk så vidt å utgi oppfølgeren «Forever For Now» før de i 1995 gikk fra hverandre. Vi fikk derfor aldri vite om de kunne gjort det til noe større på det vanskelige USA-markedet.

Duoen hadde begge korte solokarrierer, Tine i countrygata og Liz Tove i en mørkere og mer eksperimentell retning, forteller Rønning.

- Da duoen opptrådte under en storstilt hyllest til Leonard Cohen i Oslo Spektrum i fjor, var Tine preget av lang tids sykdom. Men hun gjennomførte, og det med et stort smil. Hun var tilbake på scenen for å hylle mannen de også hyllet på albumet «Hadde månen en søster - Cohen på norsk» så langt tilbake som i 1993. Det blir ingen neste gang. Den milde røsten til Tine Valand er forstummet. Duoens mest kjente låt, en flott versjon av Steve Wynns «That's Why I Wear Black», får derfor en helt spesiell klangbunn på en sånn dag, sier Øyvind Rønning. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!