OPPGJØRETS TIME: Naturfotograf Terje Hellesø ble i 2011 tatt for omfattende bildejuks. Den enorme påkjenningen i saken førte til at 53-åringen ble sendt på lukket psykiatrisk avdeling. Foto: NTB Scanpix
OPPGJØRETS TIME: Naturfotograf Terje Hellesø ble i 2011 tatt for omfattende bildejuks. Den enorme påkjenningen i saken førte til at 53-åringen ble sendt på lukket psykiatrisk avdeling. Foto: NTB ScanpixVis mer

Terje Hellesø-skandalen:

Den norske fotografen bløffet en hel verden. Nå snakker han ut om den blytunge tida

- Jeg kjørte ut i skogen og tenkte at «nå skal jeg ikke komme tilbake».

(Dagbladet): Den anerkjente og tidligere høyt respekterte naturfotografen Terje Hellesø (53) skapte seg raskt et stort navn innen fotobransjen. Hans mange oppsiktsvekkende bilder ble stemplet som fremragende fra alle verdenshjørner.

Foruten å bli brukt i politisk rovdyrdebatt, har han tidligere fått titler som «Årets naturfotograf».

Så kom smellen.

«Det kom kommentarer fra folk som oppfordret oss om å gå ut i skogen og skyte hodet av hverandre.» Terje Hellesø

I 2011 erkjente Hellesø, som opprinnelig kommer fra Bergen, at han hadde begått omfattende manipulering av sine naturfotografier.

- Jeg har lurt alle. Jeg forstår at alt jeg har gjort, nå vil bli gjenstand for spørsmål. Jeg vil takke alle som har støttet meg, og be om unnskyldning, uttalte Hellesø den gang.

53-åringen ble tatt for å ha hentet bilder av gauper og mårhunder fra ulike bilder på internett, for deretter å montere dem inn i naturmotiver han selv hadde knipset.

Han som tidligere var ansett å være en anstendig, og tidvis fenomenal naturfotograf, ble brutt ned til en «juksemaker» og «lurendreier».

- Måtte innrømme det

I et større intervju med den svenske radiokanalen P1 bryter Hellesø tausheten om den karrieremessige katastrofen, som fikk tabloidblekket til å sprute i både inn- og utland for seks år siden.

STOR PRESSEDEKNING: Gaupen i Terje Hellesøs bilde var ikke der i fotograferingsøyeblikket, men er hentet fra nettet og senere redigert inn. Foto: Faksimile / Bergens Tidende
STOR PRESSEDEKNING: Gaupen i Terje Hellesøs bilde var ikke der i fotograferingsøyeblikket, men er hentet fra nettet og senere redigert inn. Foto: Faksimile / Bergens Tidende Vis mer

Ifølge svenske Expressen forteller Hellesø om det nærmest altoppslukende mørket som omfavnet ham da skandalen var et faktum. I starten nektet Hellesø nemlig for å ha tuklet med bildene sine, før han innså at sannheten ville komme for en dag.

- Jeg oppdaget at det ikke gikk lenger, og at jeg måtte innrømme hva jeg hadde gjort. Det var en lørdagsmorgen, så gikk jeg til min kone og sa at jeg skulle ta en tur med bilen i skogen. Det var ikke noe rart ved det. Jeg kjørte ut i skogen og tenkte at «nå skal jeg ikke komme tilbake», sier Hellesø, ifølge avisa.

53-åringen hadde en plan om å aldri returnere hjem den lørdagen. Likevel ombestemte han seg da tankene begynte å spinne rundt kona Malin, hans nære venner og dattera.

- Det var de som fikk meg til å ikke bli igjen i skogen.

På telefon til Dagbladet fra Mullsjö utenfor Jönköping, forklarer Hellesø at det å ha et solid støtteapparat rundt seg, betydde enormt mye.

- Det tror jeg var ganske viktig. Det var et antall venner som vendte meg ryggen. Samtidig hadde jeg venner som ga meg maksimal støtte. Takk og lov for det.

Havnet på psykiatrisk

Foruten å miste troverdighet, førte bløffen også til stor oppstandelse innad i fotomiljøet. Slagene kom fra alle kanter, med flere tusen hatmeldinger, samt drittkasting i sosiale medier.

DN har tidligere omtalt hvordan Hellesø ble funnet i skogen den lørdagen, og sendt rett på lukket psykiatrisk avdeling.

- Jeg hadde flere tusen hatmail i innboksen da jeg kom tilbake fra sykehuset, «Åk tillbaka till Norge, din sjuke jävel!» var det blant annet en som skrev, sa Hellesø til avisa.

Til Dagbladet forteller 53-åringen at han var inne for observasjon i seks dager.

- I tiden etter handlet det vel mest om å holde seg inne, forsøke å holde en lav profil og ta hånd om hverandre på best mulig måte.

Også kona fikk gjennomgå via sin blogg, hvor det kort tid etter avsløringen ble lagt igjen flere hundre kommentarer av heller ufin sort. Blant annet at hun var «hore», og han «sektleder».

- Vi ble utsatt for et enormt netthat. Det kom kommentarer fra folk som oppfordret oss om å gå ut i skogen og skyte hodet av hverandre. Netthatet var det desidert tøffeste oppi alt. Det går nesten ikke an å beskrive, sier Hellesø til Dagbladet.

- Under at vi lever

Det gikk så langt at navnet hans ble foreslått som verb i den svenske nyordlisten: «Terje: Att manipulera ett foto i bedrägligt syfte».

- Det er faktisk et under at vi fortsatt lever, uttalte Hellesø til DN og fortsatte:

- Jeg drepte ingen. Jeg er ikke psykopat, ikke pedofil, ikke nekrofil. Jeg jukset med noen bilder. (...).

Hellesø har virket som naturfotograf siden 1970-tallet, og ble yrkesfotograf i 1983. På slutten av 1980-tallet flyttet han til Sverige, hvor han fortsatt arbeider som naturfotograf, i tillegg til å undervise, holde foredrag og skrive bøker.

- Det viktigste jeg har lært av denne situasjonen er å gå inn i meg selv. Lytte mer til meg selv, i stedet for å fokusere på hva andre tenker og sier. Etter at jeg begynte å gå inn i meg selv, har min kunstneriske kvalitet også utviklet seg i positiv retning. Jeg har blitt en bedre fotograf takket være det, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg er sterkere enn noensinne. Jeg har kommet dit hen at jeg i dag tåler fryktelig mye. Det finnes ingenting som kan knekke meg.