Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anna-Lisa Ruud:

Den norske Hollywood-skuespilleren Anna-Lisa Ruud er død

- Det er ufattelig trist.

DØD: Hollywood-skuespilleren Anna-Lisa Ruud er død. Her øver hun inn «Steppin' Out» med Haugesund Teater i 1998. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DØD: Hollywood-skuespilleren Anna-Lisa Ruud er død. Her øver hun inn «Steppin' Out» med Haugesund Teater i 1998. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske Hollywood-skuespilleren Anna-Lisa Ruud, kjent fra TV-serier som «Death Valley Days», «Run for your Life» og «That Girl», sovnet stille inn på Smestadhjemmet i Oslo onsdag, 85 år gammel.

- Hun døde i dag 13:15, kan Ruuds søskenbarn, og nærmeste pårørende i Norge, Grace Turil Rasmussen bekrefte overfor Dagbladet.

Ifølge Rasmussen bodde Ruud de siste to åra på Smestadhjemmet.

Gode venner

I hele hennes unge liv bodde Anna-Lisa Ruud i Hollywood hvor hun levde ut sin barndomsdrøm som skuespiller. Der gikk hun under navnet Anna-Lisa, men ble født Anne Lise Ruud i Norge.

- Vi hadde ikke så mye kontakt da hun bodde i USA, men da hun flyttet hjem til Norge var vi mye sammen. Hun leide blant annet et sommerhus i Son hvor jeg har besøkt henne mye, forteller Rasmussen til Dagbladet.

Rasmussen minnes Anna-Lisa Ruud som en veldig sosial, positiv og blid dame som hun likte å tilbringe tid sammen med.

18 år i USA

Da Anna-Lisa Ruud bare var 21 år gammel flyttet hun til California. Der fikk hun seg jobb som au pair. På nettene jobbet hun på McDonalds og på dagen studerte hun drama ved siden av au pair-jobben.

I 1958 fikk hun en hovedrolle i westernserien «Sugarfoot».

- Jeg skulle være en nordisk postordrebrud som ble sendt et sted ute i ødemarken. Motspilleren min var like ukjent som meg. Han hadde ikke bil, så jeg måtte hente ham hver dag på det shabby motellet hans. Charles Bronson het han, fortalte Ruud i et tidligere intervju med Dagbladet.

Etter 18 år, 150 TV-serier og flere teaterstykker fikk Ruud nok. I 1972 flyttet hun til India og deretter hjem til Norge hvor hun har jobbet på Riksteateret, Oslo Nye Teater og dokketeater.

- Det var så mye trist rundt meg. Flotte unge mennesker tok livene sine, og alt handlet om å få roller. Jeg ble så lei av å løpe etter ei gulrot uten å vite hvor jeg skulle, kunne hun fortelle i et tidligere intervju med Dagbladet.

Skrev bok

Niels Petter Solberg har kjent Ruud de siste 20 åra. Han ble først kjent med henne da han holdt på å skrive ei bok om norske utenlandstjerner.

- Det var ufattelig trist da jeg fikk beskjeden om Anna-Lisas bortgang tidligere i dag. Vi var gode venner, forteller han til Dagbladet.

- Jeg ble kjent med henne da jeg skrev boka om norske kvinner i Hollywood. Det er mange år siden nå, men vi fikk et vennskap som har betydd mye for meg. Anna-Lisa hadde en fascinerende karriere i den amerikanske TV-ens barndom, hadde sin egen tv serie med «Black Saddle» og gjesteroller i mange andre kjente TV-serier.

Det var blant annet da TV 2 sendte TV-serien «Bonanza», hvor Ruud har en gjesterolle, at Solberg satt i Haugesund og studerte norske utenlandsstjerner. Han ringte sporenstreks til Ruud for å fortelle at hun var på TV.

- Da jeg jobbet ved Haugesund Teater inviterte vi henne til byen for å spille i «Den Usynlige By» og «Stepping Out». Hun fikk mange venner i Haugesund. Anna-Lisa levde ut drømmene sine og tok alle utfordringer på strak arm, forteller Solberg som takker Ruud for alle gode samtaler og minner.

- Vi kunne snakke timevis om film og TV-serier. Hun var som å snakke til et levende leksikon. Hun hadde utrolig mye kunnskap, minnes han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!