SISTE TOPP: Whitney Houston mottar en Grammy i 2000 for «It's Not Right But It's Okay», hennes siste store låt. Herfra gikk det bare nedover. Foto: Vince Bucci/AFP/Scanpix
SISTE TOPP: Whitney Houston mottar en Grammy i 2000 for «It's Not Right But It's Okay», hennes siste store låt. Herfra gikk det bare nedover. Foto: Vince Bucci/AFP/ScanpixVis mer

Den store stemmen og det store fallet

Høye topper og dype daler med Whitney Houston.

JUNI 2010. Whitney Houston var klar for Stavanger.

Eller klar og klar: Rapportene fra konserten i København noen dager tidligere var nådeløse. Svenske og danske tabloider kaptes om å slakte med hardest hånd.

«Ingen ble drept, ingen ble skadet, men musikk blir ikke verre enn dette», oppsummerte Stavanger Aftenblads utsendte. Terningkast én.

Resultatet av forhåndsslakten var frykt og usikkerhet — plutselig ble Whitney-billetter fallbudt på Finn.no — men også en bølge av empati.

Publikum i Stavanger virkelig ønsket at Whitney skulle komme seg gjennom konserten med en slags ære i behold. De hadde betalt, dyrt, for å se en superstjerne synge superhits, og ingen skulle ta fra dem den gleden. Heller ikke Whitney selv.

HUN SVARTE MED å prøve. Så godt hun kunne.

Hele hennes fantastiske stemmeregister, rasert av dop og faenskap, var skrumpet inn til et hullete trekkspill.

TRIST SORTI: Whitney Houston i Stavanger i juni 2010. Et hjerteskjærende syn. Halvannet år etterpå døde hun. Foto: Erling Hægeland
TRIST SORTI: Whitney Houston i Stavanger i juni 2010. Et hjerteskjærende syn. Halvannet år etterpå døde hun. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Det var nesten litt rørende at hun fortsatt søkte seg, nærmest instinktivt, mot de høyeste tonene, de som hun nå var dømt til å bomme på. Det var som om hun så dette som en siste verdighetskamp verdt å kjempe.

Mesteparten av tiden var det bare hjerteskjærende trist. Det var som å bivåne selvskading. Hun som hadde hatt alt, hadde ingenting igjen. Ikke engang stemmen.

Og nå er hun borte.

GROVT INNDELT kan Whitney Houstons karriere deles i to bolker: glansdagene mellom 1985 og 2000, og deretter det store fallet fram til hun døde natt til i går.

I 1992, omtrent da stjernestatusen gikk i taket med «I Will Always Love You» og rollen i filmen «The Bodyguard», giftet hun seg med R&B-sangeren Bobby Brown. Derfra gikk det nedover. Først sakte. Så ble skråplanet brattere og farten høyere.

DEN ARTISTEN VI alle ønsket å se i Stavanger for halvannet år siden opphørte å eksistere for om lag ti år siden.

Hun med en stemmeprakt blant det ypperste soulmusikken har budt på noensinne, stemmen som lyste opp en katalog av hits og noen av 80-tallets mest svimlende ballader («Saving All My Love For You», «The Greatest Love Of All») og mest sprudlende popøyeblikk («How Will I Know», «I Wanna Dance With Somebody»).

1999-albumet «My Love Is Your Love» avlet hennes siste hits, blant annet det som står igjen som hennes siste store låt: «It's Not Right But It's Okay». Men det var også hennes første album uten låter som ble nummer én på Billboard-lista.

2000-TALLET HANDLET mest om selvutleverende talkshowintervjuer («jeg har prøvd alt, men ikke crack!») og rehabiliteringsklinikker.

En artistisk rehabilitering ble forsøkt, blant annet med hjelp fra den norske produsentduoen Stargate, på 2009-albumet «I Look To You», med minimal kommersiell suksess.

Det er vanskelig å tro at den ulykksalige, unødvendige og nedverdigende turneen i 2010 handlet om noe annet enn at hun trengte pengene, eller at apparatet hennes så dette som en siste mulighet til å melke karrieren hennes i arenaformat.

Begge deler er like trist.

HUN ENDTE OPP som en vandrende personlig tragedie, som med sine livsvalg og sitt fall eksemplifiserer de høyeste toppene og de dypeste dalene i soulmusikken. Hun døde i dypet av dalen. Hennes kolleger, hennes publikum, deg og meg, vil fortsette å stimle til toppene.

Fordi Whitney Houstons topper var høyere enn de flestes.

PÅ TOPP: Whitney Houston anno 1991. En av verdens største stjerner. Året etter toppet alt seg med filmsuksess og kjempehiten med versjonen av Dolly Partons «I Will Always Love You». Og hun giftet seg med Bobby Brown. Foto: Bertrand Guay/AFP/Scanpix
PÅ TOPP: Whitney Houston anno 1991. En av verdens største stjerner. Året etter toppet alt seg med filmsuksess og kjempehiten med versjonen av Dolly Partons «I Will Always Love You». Og hun giftet seg med Bobby Brown. Foto: Bertrand Guay/AFP/Scanpix Vis mer