Johan af Petersens:

Den svenske adelsfamiliens arvestrid: Gjorde søsknene arveløse og kastet mora ut av familiens milliardeiendom

- Han sa «jeg bryr meg ikke om familien», forteller enearvingens søster.

KASTET UT FAMILIEN: Da faren til Johan af Petersens (bildet) og søsknene hans gikk bort, valgte Johan å bestride testamentet hans. Det kostet ham familiefreden, men sikret ham råderett over adelsfamiliens milliardformue. Foto: Expressen
KASTET UT FAMILIEN: Da faren til Johan af Petersens (bildet) og søsknene hans gikk bort, valgte Johan å bestride testamentet hans. Det kostet ham familiefreden, men sikret ham råderett over adelsfamiliens milliardformue. Foto: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Utenfor Stockholm, i den svenske kommunen Nacka, ligger godset Erstavik.

Eiendommens historie går tilbake til 1300-tallet, men det var først på 1760-tallet godset kom i adelsfamilien af Petersens eie. På godset, som er omringet av en eiendom på over to tusen hektar, har medlemmer av adelsfamilien vokst opp i generasjoner.

Søsknene Johan, Erik og Eva af Petersens hadde en harmonisk oppvekst på Erstavik. Etter at faren deres, Magnus af Petersens, døde i 1994, endret imidlertid alt seg.

Det kommer fram i en omfattende reportasje publisert av Expressen.

Gjorde søsknene arveløse

Etter at godset gikk inn i af Petersens-familiens eie i 1763, ble det nemlig opprettet et fideikommiss - en slags familiestiftelse, ifølge Nacka kommun.

Det innebærer blant annet at formuesmassen skal holdes samlet, at eieren av fideikommissen bare har krav på avkastningen av formuen, mens selve formuen etter eiers død går videre til en annen i slekten - etter en nærmere bestemt arverekkefølge.

Det er typsik førstefødte, og fortrinnsvis menn, som har arveretten i fideikommiss. Før Magnus af Petersens død, ønsket han imidlertid at fideikommissen skulle avvikles, og at alle hans tre barn skulle arve familiegodset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer